Balesetbiztosítás a pingvinnek

Interjú az Open Source Risk Management elnökével

Széll András, 2004. december 12. 09:54
A Linux állítólagos vagy tényleges szabadalomsértései nagy visszhangot keltettek az egész világon. Kié a szabad forráskód, és milyen felelősség terheli a végfelhasználókat? Az Open Source Risk Management (OSRM) célja, hogy segítse az iparág működését, amíg ezekre a kérdésre megszületnek a válaszok. A szervezet biztosítási szolgáltatást és jogi védelmet nyújt a nyílt forráskódú szoftverek vállalati felhasználóinak. Erről kérdeztük Daniel Eggert, az OSRM alapítóját és elnökét.
- Mik az Open Source Risk Management céljai?

- Azért alapítottam az OSRM-et, hogy a nyílt forráskódú közösség számára egyszerű, gyártófüggetlen védelmet teremtsek. Egy olyan megoldást, amely védelmet nyújt mindazok ellen, akik a nyílt forráskód legfőbb erejét - a program közös, megosztott tulajdonjogát - a szabad szoftverek ellen akarják fordítani. Azt kell felismerni, hogy ma - amikor még egy gyenge jogász is képes megfélemlíteni a szabad forráskódú szoftverek gyártóit és felhasználóit - nem a szabad forráskóddal van a baj, hanem a jogi környezettel és a jogrendszerrel. A jogrendszer lehetővé teszi, hogy a jogászok ártatlan felhasználókat fogjanak perbe, akiknek semmi közük a Linux megalkotásához, pusztán azért, mert felhasználnak egy nyílt forráskódú megoldást.

- Mit lát a Linux-szabadalmakkal kapcsolatos legfőbb problémának?

- Ahogy említettem, a legfőbb gondot az Egyesült Államok jogi rendszere okozza. A felhasználók számára költséget jelent, ha jogászokat kell foglalkoztatniuk, hogy megvédjék őket. A probléma gyökere tehát a pénz: a Linux a leggyorsabban terjedő operációs rendszer, és sok milliárd dolláros üzletet jelent világszerte. Azokon az új piacokon, amelyek értékessé válnak a gazdaság számára, ez a típusú pereskedés gyakran felüti a fejét. Opportunista felperesek jelennek meg, akik ahelyett, hogy maguk is dolgoznának az innovatív megoldásokon, s a növekvő tortából így próbálnának meg egy-egy szeletet megszerezni, a bírósághoz fordulnak, hogy rátegyék a kezüket a valóban innovatív gyártók pénzére. Ezek az opportunisták megkísérlik a szabad forráskód erejét önmaga ellen fordítani: kihasználják, hogy a szabad forráskódú szoftvereknek nincs egyetlen tulajdonosa, aki megvédhetné a felhasználókat. Így a felperesek megpróbálják egyenként eltiporni a felhasználókat. Tudják, hogy hajlandók kifizetni nekik egy kisebb összeget a drága pereskedés elkerülése érdekében. A felhasználó számára ugyanis mintegy 3 millió dollárba kerülhet, hogy megvédje magát egy szabadalmi jogásszal szemben.

- Mit ajánl a felhasználók számára az OSRM?

- Az OSRM kártalanítást és jogi szakértelmet tud felajánlani. Biztosítja, hogy a felhasználókat ne érhesse jogi támadás, mivel lehetővé teszi, hogy szerződést kössenek egy olyan jogi személlyel, aki magára vállalja a szabad forráskódú szoftverek használatából eredő kockázatot. Az OSRM-nek két feladata van: a kockázatok csökkentése és annak a bemutatása, hogy a szabad forráskódú szoftvereket miként lehet a legjobban felhasználni. Emellett jelenik meg az említett kártalanítás vagy garanciavállalás. Fontos, hogy a felhasználók, mielőtt biztosítást kötnének, a minimálisra csökkentsék a szabad szoftverek felhasználásából eredő kockázatukat. Ezután biztosítást köthetnek annak az összegnek a 3-5 százalékáért, amelyet fedezni szeretnének vele. Így például egy 5 millió dolláros biztosítás körülbelül 150 ezer dollárba kerül számukra. Ez az ár megfelel a hasonló szellemi tulajdonok árának, és még ezzel együtt is sokkal alacsonyabb marad a szabad szoftverek tulajdonlásának költsége, mint a szabadalmaztatott, zárt forráskódú termékeké.

- Az OSRM a magyarországi vállalatok számára is nyújt szolgáltatásokat?

- Az Egyesült Államokban tapasztalt jogi problémák közül több megjelent, vagy meg fog jelenni Európában is. Az OSRM aktívan szerepet vállal számos olyan megmozdulásban, amelynek célja, hogy informálja és befolyásolja az Európai Parlamentet, amely most megváltoztatná az EU szabadalmi politikáját. Ezzel együtt csak olyan globális cégek vehetik igénybe szolgáltatásainkat, amelyek az Egyesült Államokban is jelen vannak, és szolgáltatásaink csak az Egyesült Államok területén keletkező jogi problémákkal szemben nyújtanak védelmet.

- Miért jobb az OSRM szolgáltatásait választani, mint kifizetni valamennyit a szabad forráskódú szoftverekre vonatkozó szabadalmak állítólagos vagy valós tulajdonosainak?

- Ez nagyon fontos kérdés. Azok a vállalatok, amelyeket megvádolnak azzal, hogy megsértették valakinek a szoftverszabadalmát, tipikusan a felperessel történő kiegyezést választják az átlagosan 3 millió dolláros perköltség helyett. Az OSRM-től megvásárolt biztosítás csökkenti a vállalatok hajlandóságát a megegyezésre, és segíti a felhasználókat, akik erős és koordinált védelmet kapnak.

- Bemutatná ezt egy konkrét példán keresztül?

- Mialatt az SCO-nak mára egyetlen szerzői jogi követelése sem maradt, szabadalmi követelésekkel pedig nem állt elő - és véleményünk szerint a vállalat érvei gyengék -, ez jó példa arra, hogy milyen pénzügyi fenyegetést jelenthet egy komolytalan kereset is. Olyan vállalatokat pereltek be, mint a DaimlerChrysler vagy az AutoZone, amelyeknek semmi közük a Linux megalkotásához, pusztán azon az alapon, hogy valaha létezett egy szerződésük az SCO-val. Ezeket a cégeket terheli a védelem költsége, még akkor is, ha az ellenük felhozott vádak igen gyenge lábakon állnak. A DaimlerChrysler vagy az AutoZone megengedheti magának, hogy a biztosítás segítségével csökkentse kockázatát, és ez megvédené az opportunista jogi próbálkozásoktól.

- Kik a fő partnereik?

- Mielőtt az OSRM-et megalapítottam, azon dolgoztam, hogy megnyerjem a szabad forráskódú közösség vezetői, szerzői jogi szakértők, valamint a Fortune 500-hoz tartozó Linux-felhasználók támogatását. Tudtam, hogy az OSRM soha nem lesz sikeres a nyílt forráskódú közösség támogatása nélkül. Ebben a korai időszakban, amikor azon gondolkodtam, hogy a problémák milyen megoldásokkal lennének orvosolhatók, nagyon sokat beszélgettem közvetlenül a közösség vezetőivel, Bruce Perenst is beleértve. (Perens az Open Source Initiative - a nyílt forráskódot támogató mozgalom - elnöke, aki meghatározó szerepet játszott a nyílt forráskód definíciójának megalkotásában - a szerk.) A célom az volt, hogy megismerjem a véleményüket azzal kapcsolatban, hogy egy biztosításszerű szolgáltatás segítené-e a közösség tagjait. Úgy találtam, hogy nemcsak elfogadják az ötletet, de kifejezetten támogatják, és szükségesnek tartják egy OSRM-hez hasonló szervezet megszületését. Amikor elmeséltük az ötleteinket Perensnek, azt mondta, hogy "a jogi védelem a céges végfelhasználók számára a következő szükséges lépcsőfokot jelenti ahhoz, hogy a nyílt forráskódú szoftverek a vállalati alkalmazások alapjai lehessenek."

- Van-e valamilyen kapcsolata az USA vagy az EU meghatározó kormányzati szervezeteivel?

- Nagyon aktívak vagyunk mind az Egyesült Államokban, mind az Európai Unióban. Folyamatosan lobbizunk, és próbáljuk befolyásolni a politikát. A döntéshozók számára sok elemzést biztosítunk a szabadalmak kockázatairól és áráról.

- Hogyan látja a szabad szoftverek és a szabadalmak jövőjét?

- Az OSRM érdekelt az Egyesült Államok szabadalmi rendszerét érintő reformokban. Szeretnénk elkerülni, hogy az EU hasonló fejlődési mintát kövessen. Az alapvető probléma, hogy az USA szabadalmi rendszere ritkán ismeri el és jutalmazza az igazi innovátorokat. Ehelyett azt látjuk, hogy a nagy, gyakran monopolhelyzetben lévő vállalatok kovácsolnak előnyt a rendszerből, akik meg tudják fizetni a szabadalmaztatást. A szabadalmakkal tehát jelenleg megadóztatják a végfelhasználókat és az igazi fejlesztőket, ahelyett, hogy bátorítanák és jutalmaznák az innovációt. Az egyéni szabadalmak érvénytelenítése segíti az iparágat, de nyilvánvalóan nem jelent elégséges reformot. Mindent megteszünk, hogy a helyzet megváltozzon, de addig is segítséget nyújtunk az innovátoroknak és a végfelhasználóknak, hogy megvédhessék magukat. Célunk, hogy a biztosítási szolgáltatáson keresztül az egész iparágra kiterjedő, gyártósemleges védelmet nyújtsunk a nyílt forráskódú szoftverek felhasználóinak.

Kapcsolódó webcím: www.osriskmanagement.com

Business Online ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Az Ericsson és a Swisscom elindította az első európai kereskedelmi 5G hálózatot

Az Ericsson és Svájc legnagyobb telekommunikációs szolgáltatója, a Swisscom bekapcsolták Európa első nagyszabású, kereskedelmi 5G-hálózatát, támogatva a kereskedelemben kapható okostelefonokat. A hálózat és az ahhoz tartozó 5G szolgáltatások Svájc 54 városában érhetők el, köztük a legnagyobb lélekszámú településeken, Zürichben, Bernben, Genfben, Baselben, Lausanne-ban és Luzernben. 

2019. április 25. 17:30

Vezet a Telekom az online értékesített mobiltelefonok és tabletek piacán

2018-ban a Magyar Telekom volt a legnagyobb forgalmú mobiltelefon- és tablet értékesítő a magyar online kiskereskedelmi piacon – derül ki a GKI Digital piacelemzéséből.* Az elemzőcég mérései szerint az értékesített mobiltelefonok és tabletek 2018-as online forgalmának harmadát adja a Telekom online értékesítési platformja.

2019. április 25. 16:24

Svéd nagyvállalatok fognak össze, hogy közép-kelet-európai startupokat támogassanak

A Svéd Nagykövetség védnöksége alatt négy svéd nagyvállalat fogott össze és hirdette meg a MATCH Startup Programot.  Ennek keretében a közép-kelet-európai régió innovatív startupjai személyesen mutathatják be termékeiket és szolgáltatásaikat az Ericsson, az ABB, a SIGMA és az AQ Anton döntéshozóinak június 14-én, Budapesten. 

2019. április 25. 15:59

Négy sávban fog idén új, széles sávú frekvenciahasználati lehetőségeket értékesíteni az NMHH

Két fő frekvenciaértékesítési feladaton dolgozik idén a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH). Egyrészt a 700 MHz-es, a 2100 MHz-es, a 2600 MHz-es és a 3600 MHz-es frekvenciasávokban összesen több mint 600 MHz-nyi frekvenciát fog értékesíteni ebben az évben, másrészt ezzel párhuzamosan már gondozza a földfelszíni digitális televízió műsorszóró hálózatok lejáró frekvenciajogosultságára áprilisban kiírt pályázatot, amelyre az ajánlatok április 30-án nyújthatók be.

2019. április 25. 15:12

Szedjük ráncba az üzleti folyamatokat

Már platformszolgáltatásként is elérhető a Micro Focus Solutions Business Manager. A vállalat nemrég jelentette meg a folyamatkezelő rendszer legfrissebb kiadását, amellyel egyidejűleg a megoldás most már PaaS (Platform-as-a-Service) formában is elérhető. Az eszköz segítségével a szervezetek számos különféle üzleti területen kezelhetik és követhetik nyomon folyamataikat, jelentősen javítva ezzel a hatékonyságot.

2019. április 25. 15:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Közel 50 millió forint EU-s támogatást kapott a MIDI Mobil ID Innovációs KFT.

2019. április 25. 11:05

2040-re már több elektromos autót helyeznek forgalomba, mint hagyományos járművet!

2019. április 17. 11:04

Van kedvenc webáruházad?

2019. április 9. 12:46

Elindult a jelentkezés a Nagy Digitális Kalandra

2019. április 2. 08:54
cloudappsportal.com