Felhasználó-azonosítás: kulcs az e-kormányzat megvalósításához

forrás Prim Online, 2004. december 15. 17:15
A szolgáltató állam modellje, a Magyar Információs Társadalom Stratégia célkitűzései, az EU lisszaboni célkitűzései és az eEurope 2005 terv operatív céljai mind elektronikus kormányzati szolgáltatások elindításának szükségességét fogalmazzák meg. Az EU előírása szerint a tagországoknak elektronikus alapon tizenkét kormányzati szolgáltatást kell elindítaniuk az állampolgárok számára, nyolcat pedig a vállalatok számára. Az elektronikus kormányzati szolgáltatások elindítása mellett azonban további célként került megfogalmazásra a közigazgatási rendszerek közötti hatékony kommunikáció biztosítása, a döntéshozatali folyamatok támogatása és az egyes rendszerek közötti interoperabilitás megteremtése.
Az elmúlt időszakban tanúi lehettünk az egyes közigazgatási rendszerek létrejöttének, a közelmúltban pedig az alapinfrastruktúra kiépülésének. A konkrét kormányzati tervekből az elkövetkező időszakra vonatkozóan az egyes, ma még szigetszerűen működő rendszerek integrációját, az állampolgári hozzáférés és kormányzati szolgáltatások elektronikus biztosítását, továbbá ehhez kapcsolódóan az elektronikus azonosítás, személyazonosság-kezelés kapurendszerben történő megoldását célzó törekvések olvashatóak ki.

Az azonosítás kérdése de facto alapja tetszőleges hálózati szolgáltatás biztonságos igénybevételének, az azonosítás segítségével ugyanis technológiai szinten biztosítható a személyek, folyamatok, tranzakciók és eljárások rendjének hiteles működtetése. Az elektronikus kormányzati szolgáltatások működtetéséhez szükséges azonosítás magában foglalja a felhasználók adatainak biztonságos tárolását, a felhasználók digitális azonosítóinak kezelését, az egyes szolgáltatásokhoz való hozzáférések kezelését és a felhasználói adatok elosztott, federatív modellben való megosztásának lehetőségét. A Sun Microsystems piacvezető szoftverportfóliója minden fent megfogalmazott elvárásnak megfelel: a felhasználói adatok tárolását a Sun Java System Directory Server, a hozzáférés kezelését a Sun Java System Access Server, a szerepalapú azonosítók menedzseléséért pedig a Sun Java System Provisioning Server felel. A Sun által létrehozott megoldások világszerte több, mint 100 millió felhasználó azonosítását látják el, többek között olyan intézményeket lefedve, mint például az Egyesült Államok Energiaügyi Minisztériuma, az Egyesült Államok Államkincstára, a NASA nemzeti tudományos alapítványának New South Wales Roads and Transit Authority szervezete, vagy az olaszországi legnagyobb bankkártyakibocsátó szervezet. A Sun termékeit alkalmazza még többek között a Henkel, a Hitachi Data Systems, a Telecom Italia Sparkle telekommunikációs szolgáltató cég, vagy a Banca del Gottardo, Svájc egyik vezető bankja is.

A hálózati azonosítás alkalmazásának következő lépcsőfoka várhatóan az lesz, amikor a felhasználó egy bejelentkezéssel már nem csak egyetlen szervezet - mondjuk a helyi önkormányzat - szolgáltatásait érheti el, hanem más cégek, szervezetek, például bankok, közüzemi szolgáltatók, biztosítók - különféle szolgáltatásait is. Ez abban az esetben valósulhat meg, ha a személyes azonosításhoz szükséges információkat a különböző szervezetek képesek federatív módon, a mai bankkártya-rendszerekhez hasonló mechanizmussal megosztani egymással, alkalmazásaik együttműködnek, egymás számára kölcsönösen átjárhatóak. A Sun Microsystems kezdeményezésére 2001-ben jött létre a Liberty Alliance szövetség abból a célból, hogy nyílt megoldást fejlesszen ki és alkalmazzon a hálózati azonosítás kezeléséhez. Egy ilyen megoldás azt jelentené, hogy megvalósítható az egypontos bejelentkezés, a decentralizált hitelesítés és a nyílt autentikáció bármely, az internetre csatlakozó eszközről, a hagyományos asztali számítógépektől és mobiltelefonoktól kezdve egészen a tv-kig, autókig, hitelkártyákig és pénztárgépekig. A szövetség tagjai között megtalálhatók a világ legismertebb márkanevei és szolgáltatói, amelyeknek termékei, szolgáltatásai lefedik a fogyasztói és ipari termékek, pénzügyi szolgáltatások, utazás, digitális média, kereskedelem, telekommunikáció és technológia széles körét.

Sun sajtóközlemény
Kulcsszavak: EU e-government Sun

E-közig ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Magyarországon is elkezdték blokkolni az AI robotok hozzáférését a weboldalak

Felmérésünk szerint az 1000 legolvasottabb magyar weboldal nagyjából 1%-a blokkolja a mesterséges intelligencia robotok hozzáférését tartalmaikhoz. Világszinten ez az arány már 20% felett jár, de Magyarországon is növekedés várható.

2023. október 12. 16:11

Gyerekszobától a tanteremig – Két nap a digitális tudatosságért

Mit jelent a digitális szülőség a XXI. században? Hogyan tudjuk online is biztonságban gyerekeinket? Milyen eszközkészlettel tudjuk elősegíteni, hogy élmény legyen a tanulás? Többek között ezekre a kérdésekre keresi a választ az a kétnapos esemény-sorozat, melyet a digitális tudatosság jegyében szerveznek a Magyar Telekom székházban.

2022. október 13. 12:55

Érik a forradalom az alkalmazásfejlesztésben

Az IT-szektorban tomboló munkaerőhiány nem új keletű probléma: miközben jelenleg az USA-ban közel 1 millió betöltetlen pozíció van a területen, a hazai GDP csaknem 20%-át adó digitális gazdaság a kivándorlással, a kisadózó vállalkozásokat érintő szigorításokkal és az alapfokú oktatás kapcsolódó hiányosságaival küzd. Mindezt tetézi a járvány alatt pánikszerűen felpörgő digitalizációs igény, hiszen nagyságrendileg ötször több megrendelés érkezik manapság a fejlesztő cégekhez. 

2022. október 4. 17:08

Félárú utazási kedvezmény a HVG Állásbörzére érkezőknek

A MÁV-Volán-csoport saját standdal és online is várja az érdeklődőket a HVG Állásbörzén, amit 2022. október 5-én és 6-án rendeznek a Papp László Budapest Sportarénában. Az eseményre utazóknak a MÁV-START és a GYSEV 50 százalékos alkalmi menettérti kedvezményt biztosít bármely belföldi állomásról Budapestre, a Keleti, a Nyugati és a Déli pályaudvarra, továbbá Kelenföld, Kőbánya-Kispest, Kőbánya alsó, Kőbánya-felső és Zugló állomásra. 

2022. október 4. 15:33

Véget ért a XII. Nemzetközi Média- és Internetkonferencia

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ) szeptember 26-án és 27-én 12. alkalommal rendezte meg „A média és az internet hatása a gyermekekre és fiatalokra” című konferenciáját, a Magyar Tudományos Akadémián. A két nap alatt 32 szakember tartott előadást aktuális témákról, egyebek mellett az álhírekről, a social media platformokról, az illegális tartalmakról, a deepfake-jelenségről és persze a média jövőjéről. Kerekasztal-beszélgetést is szerveztünk, ahová etikus hackereket hívtunk meg. 

2022. szeptember 28. 15:21

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

December 15. éjfélig lehet nevezni Az Év Honlapja pályázatra!

2023. december 5. 10:06

A magyar cégek fele nem tud pályázni EU-s támogatásokra

2023. november 30. 10:01

Mutatunk 10 tippet, amivel kivédhetjük a csalásokat a Black Friday és a Cyber Monday idején

2023. november 21. 19:10

Tovább erősíti magyarországi jelenlétét a világ egyik vezető szoftverfejlesztő vállalata

2023. november 16. 14:27