Kínai cégé a Philips számítógépképernyő-gyártása

MTI Sajtóadatbank, 2004. december 17. 09:36
A kínai TPV Technology Ltd. 350 millió dollárért megvásárolja a holland Philips számítógépképernyő-gyártó részlegét és az Európán kívüli tévégyártó tevékenységét, kivéve a nagy képernyők amerikai gyártását - közölték Hongkongban. Ezzel a TPV-hez kerülnek a Philips megfelelő telephelyei Magyarországon és Brazíliában, és egy tajvani és két kínai gyártóhely is, összesen 1700 alkalmazottal.
A TVP a vételárat részben saját részvényekkel törleszti - az ügylet miatt végrehajtott tőkeemelés után a teljes részvénytőkéjének 15 százaléka lesz a Philipsé -, részben 211 millió dollárnyi, ötéves lejáratú, részvényre váltható kötvényekkel fedezi. Az átvett Philips-tevékenység évi forgalma körülbelül 1,5 milliárd euró. A szakterületen a TVP világpiaci részaránya eddig 18,8 százalékos volt, a Philipsé 7,7 százalékos. Az egyesítés után a TVP ilyen tevékenysége lesz a legnagyobb a világon, meghaladva az eddigi első helyezett dél-koreai Samsung Electronics 19,8 százalékát. A megállapodás keretében a Philips a TPV folyadékkristályos képernyőinek vásárlói közé kerül.

A TPV forgalma az első kilenc hónapban 2,65 milliárd dollár volt, 96,1 százalékkal több a tavalyi első kilenc havinál. A TPV székhelye Tajvanon van, de a fő tevékenységeit Kínában folytatja, és 25 százaléka a pekingi BOE Technology Group Co. Ltd. tulajdonában van.

Rövid időn belül ez a második eset, hogy nagy nemzetközi gyártó kínai cégnek ad el viszonylag csekélyebb hozzáadott értéket termelő tevékenységet. Nemrég a kínai Lenovo megvette az amerikai IBM személyiszámítógép-gyártását 1,25 milliárd dollárért. Tavaly novemberben a világon a nagyságra negyedik háztartási és szórakoztatóelektronikai cég, a francia Thomson és a kínai TCL International Holdings televízió- és DVD-gyártó közös vállalkozást alapított: a vegyes vállalat a világ legnagyobb televíziógyára. A kétharmad részben a kínai-, egyharmad részben a francia fél tulajdonában lévő vállalkozás évente 18 millió televíziókészüléket és DVD-lejátszót gyárt, és ezzel mintegy 3,51 milliárd dolláros forgalmat érhet el. A TCL Kínában a második számú televízió- és mobiltelefon-gyártó vállalat, a TCL Group hongkongi tőzsdén jegyzett leányvállalata. A közös vállalatba a Thomson a veszteséges tévégyártását vitte be. A TCL Communication Technology pedig a francia Alcatel mobiltelefon-gyártását vette át.

Kulcsszavak: TPV +céginfo monitor Philips

A Sony 4 győzelmet ünnepel a 2024-es TIPA Awardson

A Sony büszkén jelenti be, hogy a nagyhírű Technical Image Press Association ismét négy TIPA-díjjal ismerte el a Sony teljesítményét és innovációját. Idén a Sony többek között a "LEGJOBB PROFESSZIONÁLISABB HYBRID KAMERA" elismerést kapta az Alpha 9 III és a "LEGJOBB APS-C EXPERT KAMERA" címet az Alpha 6700 számára.

2024. április 20. 13:14

Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival

Google Utcakép autói idén tavasszal újra visszatérnek a magyar utakra. A következő hónapokban az ország számos pontját érintik majd, hogy frissítsék a városok, utak és autópályák nézetét a Google Térképen.

2024. április 20. 09:49

Díjazták a Sony innovációit

A Sony büszkén jelenti be, hogy a nagyhírű Technical Image Press Association ismét négy TIPA-díjjal ismerte el a Sony teljesítményét és innovációját. Idén a Sony többek között a "LEGJOBB PROFESSZIONÁLISABB HYBRID KAMERA" elismerést kapta az Alpha 9 III és a "LEGJOBB APS-C EXPERT KAMERA" címet az Alpha 6700 számára.

2024. április 20. 08:54

Sony World Photography Awards 2024 – kihirdették a nyerteseket

A World Photography Organisation egy különleges gálaünnepségen Londonban kihirdette a Sony World Photography Awards 2024. évi nyerteseit. Az immár 17. éve megrendezett díjátadó ünnepség napjaink legjobb fotográfiai alkotásait mutatja be, valamint az elmúlt év legközkedveltebb képeit és történeteit díjazza. A győztes, döntős és shortlistre került képek április 19-től láthatók a Sony World Photography Awards 2024 kiállításon a londoni Somerset House-ban.

2024. április 19. 20:08

Kiberbiztonsági útmutató készült a magyar kkv-knak

A magyar kisvállalkozásokat támogató kiberbiztonsági kézikönyvet mutatott be az Európai Innovációs és Technológiai Intézettel (EIT Digital), a Nemzetközi Digitális Alapítvánnyal (Global Digital Foundation) együttműködve a Huawei Technologies. 

2024. április 19. 18:43

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50