Kínai cégé a Philips számítógépképernyő-gyártása

MTI Sajtóadatbank, 2004. december 17. 09:36
A kínai TPV Technology Ltd. 350 millió dollárért megvásárolja a holland Philips számítógépképernyő-gyártó részlegét és az Európán kívüli tévégyártó tevékenységét, kivéve a nagy képernyők amerikai gyártását - közölték Hongkongban. Ezzel a TPV-hez kerülnek a Philips megfelelő telephelyei Magyarországon és Brazíliában, és egy tajvani és két kínai gyártóhely is, összesen 1700 alkalmazottal.
A TVP a vételárat részben saját részvényekkel törleszti - az ügylet miatt végrehajtott tőkeemelés után a teljes részvénytőkéjének 15 százaléka lesz a Philipsé -, részben 211 millió dollárnyi, ötéves lejáratú, részvényre váltható kötvényekkel fedezi. Az átvett Philips-tevékenység évi forgalma körülbelül 1,5 milliárd euró. A szakterületen a TVP világpiaci részaránya eddig 18,8 százalékos volt, a Philipsé 7,7 százalékos. Az egyesítés után a TVP ilyen tevékenysége lesz a legnagyobb a világon, meghaladva az eddigi első helyezett dél-koreai Samsung Electronics 19,8 százalékát. A megállapodás keretében a Philips a TPV folyadékkristályos képernyőinek vásárlói közé kerül.

A TPV forgalma az első kilenc hónapban 2,65 milliárd dollár volt, 96,1 százalékkal több a tavalyi első kilenc havinál. A TPV székhelye Tajvanon van, de a fő tevékenységeit Kínában folytatja, és 25 százaléka a pekingi BOE Technology Group Co. Ltd. tulajdonában van.

Rövid időn belül ez a második eset, hogy nagy nemzetközi gyártó kínai cégnek ad el viszonylag csekélyebb hozzáadott értéket termelő tevékenységet. Nemrég a kínai Lenovo megvette az amerikai IBM személyiszámítógép-gyártását 1,25 milliárd dollárért. Tavaly novemberben a világon a nagyságra negyedik háztartási és szórakoztatóelektronikai cég, a francia Thomson és a kínai TCL International Holdings televízió- és DVD-gyártó közös vállalkozást alapított: a vegyes vállalat a világ legnagyobb televíziógyára. A kétharmad részben a kínai-, egyharmad részben a francia fél tulajdonában lévő vállalkozás évente 18 millió televíziókészüléket és DVD-lejátszót gyárt, és ezzel mintegy 3,51 milliárd dolláros forgalmat érhet el. A TCL Kínában a második számú televízió- és mobiltelefon-gyártó vállalat, a TCL Group hongkongi tőzsdén jegyzett leányvállalata. A közös vállalatba a Thomson a veszteséges tévégyártását vitte be. A TCL Communication Technology pedig a francia Alcatel mobiltelefon-gyártását vette át.

Kulcsszavak: TPV +céginfo monitor Philips

Emberi Jogi díjra jelölték a magyar HBO új dokumentumfilmjét

A 25. Szarajevói Filmfesztiválon debütál Bársony Katalin dokumentumfilmje, az HBO gyártásában készült Csillagfény távolság, amely versenybe száll a Szarajevó Szíve díjért (Heart of Sarajevo).

2019. augusztus 17. 12:10

Az LG és a LUMI izgalmas jövőképet mutat be a 2019-es IFA-n

Szándéknyilatkozatot írt alá az LG Electronics (LG) és az IoT- és okosotthon-megoldásokat kínáló LUMI United Technology. A két vállalat célja egy olyan ökoszisztéma létrehozása, amely az eszközök alapszintű irányításán túlmutatva még teljesebb otthoni IoT-környezetet biztosít a felhasználók számára. Az együttműködés olyan intelligens szenzorokat alkalmazó innovációk kifejlesztésére fókuszál majd, amelyek képesek észlelni a beltéri környezet jellemzőit, például a páratartalom és a hőmérséklet változását vagy az ajtók mozgását.

2019. augusztus 17. 09:36

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A Magyar Telekom 2019. második negyedéves eredményei

2019. augusztus 8. 11:32

Új tulajdonosa van a UPC-nek

2019. augusztus 1. 12:20

A Bosch és a Daimler megvalósítja a vezető nélküli, automatizált parkolást

2019. július 31. 16:53

Rekordbevétel az LG-nél

2019. július 30. 17:03
online sportfogadás