Tenyérmédia - Karácsonyra

forrás Prim Online, 2004. december 20. 10:15
Egyszer már részletesen beszámoltunk a For-Max által forgalmazott jópofa "kütyük" közül a walkman-méretű DVD-lejátszóról, ám az "ölbemozit" is alulmúlja méreteivel a legújabb árucikk, amely a sokat sejtető "SFXMP3-DV200" névre hallgat.
A készülék megjelenését már hírül adtuk (http://hirek.prim.hu/cikk/42853), de most ki is próbálhattuk. Kézbe véve kis jószágot a japán vicc jutott eszembe, amikor apuka előre tolva ökölbeszorított kezét, megkérdi kisfiától: "Na, mi van a kezemben?" Mire a gyerek: "Fényképezőgép vakuval? Diktafon? Videofelvevő? MP3 lejátszó? Digitális fotóalbum?"... Az apa beismerően bólint: "na, jó: ezek; de hány???"

Ha van is egy kis túlzás a viccben, nem sok. Két tenyerünk közt valóban elfér az a 87 gramm súlyú (103x67x16 milliméteres) kis mindenes, amely a mai korszerű mobiltelefonok mellékfunkcióit zárta egy dobozba, megfejelve azt olyan képességekkel, amelyek a telefonok világában azért nem mindennaposak. Például a fényképezőgép 4 megapixeles, ami akár egy újság címlapjához elegendő felbontás; az MPEG 4 felvevő 640x480-as felbontású, és magán a 4 centiméter átmérőjű kijelzőn is indítható "slide-show", vagyis mindig magunkkal hordhatjuk, és bemutathatjuk ismerőseinknek barátnőnk, gyerekünk esetleg unokáink "fényképalbumát". A lencse 230 fokban elforgatható, így magunkról is készíthetünk beállított videót, vagy képet. A telefonok még nemigen adnak módot arra, hogy mondjuk fényképezésnél a zársebességet is megválasszuk, itt az is tág határok közt állítható, az 1/1000-től a fél másodpercig. Sötétben is nagy érzékenységű, ez is állítható ISO 100-tól 800-ig. Az automata fehéregyensúly-állítás mellett manuálisan beállíthatjuk a kamerát napos vagy felhős időre is. A videofelvevő sebessége 15 fps.

Azt, hogy ez mégse egy teljes értékű 4 megapixeles fényképezőgép, kiderül abból, hogy optikai zoom nincs, és akkor mindjárt hozzátehetjük, hogy digitális viszont van, négyszeres. Azt, hogy mennyi rögzített szöveg, MP3 file vagy kép fér el a "tenyerünkben", az a készülékbe helyezett SD-kártyától függ. A karácsonyi vásárban ajándékba 128 megabyte-os kártyát ad hozzá a For-Max (ld. www.for-max.hu), egy ilyen kártyán a legnagyobb felbontásban is elfér több száz kép, félórányi videó vagy több, mint két órányi zene. A készülék bruttó ára nem egészen 60 ezer forint, ami a 4 megapixeles fényképezőgépekkel összehasonlítva nem számít magasnak, bár hozzátesszük: ebben a készülékben a hangsúly nem a fényképezőgépen, hanem a "minden egyben" funkción van.

A "minden egyben" sokoldalúság a kezelésnél némi elővigyázatosságot is igényel. Előbb a készülék oldalán ki kell választani, hogy milyen módban is kívánjuk használni a tenyérmédiát (kamera, fényképezőgép, MP3 lejátszó, diktafon, a felvett fájlok lejátszója, vagy éppenséggel - ezt nem fogják elhinni, de ilyen üzemmód is van (a "vaku" lámpáját kihasználva) - zseblámpaként; majd a megfelelő üzemmódon belül kell a menüfunkcióval végigmenni, és elvégezni az ahhoz az üzemmódhoz szükséges beállításokat. Erről a "zseblámpáról" ejtsünk még két szót, ugyanis ezt komolyabb filmrögzítőben is szívesen látnánk, hiszen akkor nem kellene külön világosítóknak cipelni a lámpákat. A két apró világító-forrás képes annyira megvilágítani a tárgyakat, hogy akár sötét szobában is készíthetünk videófelvételt, ha bekapcsoljuk a beépített lámpát.

A készülékhez jár természetesen egy hálózati kábel a benne lévő 3,7 voltos Li-Ion akkumulátor feltöltéséhez. Érdekesség, hogy a hálózati töltőt az USB 2-0-as portba kell bedugni, vagyis ha nincs nálunk töltő, és lemerült a készülék, akkor egy USB kábellel is életre kelthető egy másik számítógép tápegységéről. (Természetesen a gyors USB-összeköttetés alapvetően inkáűbb arra való, hogy a készülékkel készített felvételek átkerüljenek további feldolgozásra az asztali számítógépbe, illetve az utóbbival a hálózatról letöltött zeneszámok felkerüljenek a memóriakártyára. A dobozban van még fülhallgató, külső audió-eszközökhöz való csatlakoztatáshoz kábel, CD a számítógéphez történő illesztéshez no és egy elasztikus szövet-tok, amelybe az egészet elbújtathatjuk. Ez a szövet-tok mutatja talán a legérzékletesebben a tenyérmédia méretét: három ujjunk fér bele...


Kulcsszavak: zene kamera multimédia

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Digitalizáció a KKV-knál - ahogy a mesterséges intelligencia látja

Manapság mindenki mindenről a ChatGPT-t kérdezi meg, úgyhogy - gondoltam - mi is kipróbáljuk, megnéztük, hogy milyen hírt írna a mesterséges intelligencia arról, hogy hol tart a digitalizáció Magyarországon a kis- és középvállalkozásoknál. Íme:

2023. február 4. 21:32

Okoskarkötővel a finom eleganciáért

Ha egy eszköz neve elé odatesszük, hogy “okos”, rögtön mindenki azt hiszi, hogy egy apró kütyüről van szó, amibe rengeteg hasznos, vagy annak ítélt funkciót sűrítettek bele. 

2022. november 15. 09:24

A legnépszerűbb szoftverek kreatív munkához

Ha olyan szoftvert keresünk, amellyel a kreatív munkát végző szakemberek csodálatos dolgokat hozhatnak egyszerűen létre, bizony nem kell sokáig kutakodnunk. Számos nagyszerű szoftver közül válogathatunk a világháló széles palettáján!

2022. augusztus 11. 11:42

Propaganda elleni védőoltás: Utazás!

Amerikai tudósítónk, Horváth László, olyan szemmel látogatta meg az év egyik legnagyobb turisztikai rendezvényét, az IPW Orlando 2022-öt, hogy közben szemügyre vette, mely fejlesztések könnyítik meg az ideérkezők utazását, és elfilozófált annak kapcsán, hogy miért érdemes útra kelni, és akár egy konferencia-részvételt is összekötni az adott hely felfedezésével, az ország - Amerika - felfedezésével.

2022. augusztus 8. 23:11

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak a digitális marketingről szóló legjobb szakdolgozatok

2023. március 27. 12:43

Az Alzánál egyszerűbb lett az áruvisszaküldés és a reklamáció

2023. március 21. 09:59

Töretlennek tűnik a csaló e-mailek és SMS-ek terjedése – van megoldás

2023. március 14. 20:32

IT Akadémiát indított a BME VIK és a Qualysoft

2023. március 9. 14:08