Lengyel nyomásra az EU levette a napirendről a szoftverszabadalmi tervezet elfogadását

Milkovits Gábor, 2004. december 21. 21:26
Az Európai Unió Tanácsa a lengyel küldött indítványára bizonytalan időre levette a napirendről szoftverszabadalmi direktívatervezetének újbóli elfogadását.
Az Európai Tanács eredetileg december 21-én fogadta volna el ismételten a direktívatervezetet, azonban Wlodzimierz Marcinski, lengyel tudományos és informatikai miniszterhelyettes a tagországok szakminisztereit tömörítő testület ülésén a döntés elhalasztását indítványozta, amit ellenvetés nélkül annak minden tagja elfogadott. A tanács elnöke emiatt meghatározatlan időre levette a napirendről a direktívatervezetet.

Az utolsó pillanatban született döntés kellemes meglepetés lehet a szoftverkomponensek szabadalmaztathatóságát ellenzők számára. A lengyelek egy hónappal ezelőtt hivatalosan megvonták támogatásukat a 2004. május 18-án az Európai Tanács által már elfogadott tervezettől, azzal az indoklással, hogy annak "jelenlegi állapotában számos tekintetben kétértelmű vagy nem világos a megfogalmazása". Ez azért jelentett akkor fordulatot, mert a lengyelekkel együtt többségbe kerülhettek a direktívát ellenző országok. Az Európai Tanács ennek ellenére ismételten, külön vita és szavazás nélkül el szerette volna fogadtatni a tervezetet, ez azonban most meghiúsult. Ezzel még bizonytalanabbá vált a direktíva sorsa, amely egyre kevésbé valószínű, hogy jelenlegi formájában törvényerőre emelkedhet majd.
Kulcsszavak: szabadalom EU

Trend ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Huawei-é a második legtöbb szabadalom Európában

Európában a Huawei Technologies nyújtotta be a második legtöbb új szabadalmat tavaly. A vállalat mintegy 2500 szabadalmi bejelentésével az egyetlen kínai cég lett, amely idén a lista dobogósai között végzett. Az Európai Szabadalmi Hivatal (EPO) múlt héten közzétett éves jelentése szerint Európában 2018-ban minden eddiginél több, összesen közel 174 ezer szabadalmi bejelentést tettek, ami közel öt százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit.

2019. március 18. 19:30

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Hogyan netezzünk biztonságosan?!

2019. március 7. 12:31

Perre megy a Huawei

2019. március 7. 11:06

A Cellum biztonságos wallet platformja támogatja az új indonéz e-money rendszer, a LinkAja kialakítását

2019. március 1. 10:54

Indul az Év Internetes Kereskedője díj 2019

2019. február 21. 10:45
cloudappsportal.com