Lengyel nyomásra az EU levette a napirendről a szoftverszabadalmi tervezet elfogadását

Milkovits Gábor, 2004. december 21. 21:26
Az Európai Unió Tanácsa a lengyel küldött indítványára bizonytalan időre levette a napirendről szoftverszabadalmi direktívatervezetének újbóli elfogadását.
Az Európai Tanács eredetileg december 21-én fogadta volna el ismételten a direktívatervezetet, azonban Wlodzimierz Marcinski, lengyel tudományos és informatikai miniszterhelyettes a tagországok szakminisztereit tömörítő testület ülésén a döntés elhalasztását indítványozta, amit ellenvetés nélkül annak minden tagja elfogadott. A tanács elnöke emiatt meghatározatlan időre levette a napirendről a direktívatervezetet.

Az utolsó pillanatban született döntés kellemes meglepetés lehet a szoftverkomponensek szabadalmaztathatóságát ellenzők számára. A lengyelek egy hónappal ezelőtt hivatalosan megvonták támogatásukat a 2004. május 18-án az Európai Tanács által már elfogadott tervezettől, azzal az indoklással, hogy annak "jelenlegi állapotában számos tekintetben kétértelmű vagy nem világos a megfogalmazása". Ez azért jelentett akkor fordulatot, mert a lengyelekkel együtt többségbe kerülhettek a direktívát ellenző országok. Az Európai Tanács ennek ellenére ismételten, külön vita és szavazás nélkül el szerette volna fogadtatni a tervezetet, ez azonban most meghiúsult. Ezzel még bizonytalanabbá vált a direktíva sorsa, amely egyre kevésbé valószínű, hogy jelenlegi formájában törvényerőre emelkedhet majd.
Kulcsszavak: szabadalom EU

Trend ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Díjazták a legérdekesebb tíz magyar innovációt

Látványos gálaműsor keretében díjazták a legérdekesebb magyar innovációkat Budapesten. A rendezvényen a gazdaságpolitika és a tudományos élet szereplői is képviseltették magukat, az esemény egyben jótékonysági est is volt, amelynek bevételeiből a szervezők a törökbálinti Tábitha Gyermekhospice ház munkáját és bővítését támogatják.

2019. január 17. 17:21

Hazánk jövőbeni teljesítményében segíthet a digitalizáció

Az év végi elemzések szerint Magyarország a GDP növekedésben az uniós országok élmezőnyéhez tartozott 2018-ban. A gazdasági bővülésre ható tényezők közül talán kevesebbet foglalkoznak az elemezések a digitális transzformációval. Az e-aláírás és digitalizációs technológiák fejlesztésére szakosodott NETLOCK szerint fontos és meghatározó szerepe lehet mindennek Magyarország jövőbeni teljesítményét tekintve. 

2019. január 17. 12:44

2018 második felében is határozottan nőtt az álláspiac

Nőtt a hirdetők és a jelentkezések száma is az álláspiacon 2018-ban az előző évhez képest. Legjobban a sofőrök és a gépkezelők jártak a munkaerőhiánnyal, de a szak- és fizikai munkások is napról-napra több lehetőség közül választhatnak. A jó munkaerő megszerzéséért folyó küzdelemben egyre több cég teszi nyilvánossá az adott pozícióhoz tartozó fizetést is. Ez mindenképpen megéri, az ilyen hirdetéseket akár 72 százalékkal is többen nyitják meg.

2019. január 17. 11:03

A digitális korban gyakran összeér a munka és a magánélet

A munka-magánélet egyensúlyának megteremtése kiemelt életvezetési feladat és sokaknak, ha csak időszakosan is, de kisebb-nagyobb problémái adódnak belőle. A munkahelyi feladatokat, más nemzetekhez hasonlóan, mi, magyarok is gyakran engedjük túlnyúlni a munkaidőn, melyet csak egyszerűbbé tesz a folyamatos online aktivitás lehetősége – többek között ez derül ki a Samsung Electronics hazai felméréséből*.

2019. január 17. 09:56

Ezek a várható 2019-es marketing trendek

A 2016 év végén alakult, ma több, mint 20 tagot és 15 márkát képviselő, és a Magyar Marketing Szövetség (MMSZ) tagozataként működő Marketing Döntéshozók Klubja ezúttal harmadik alkalommal adja közre, hogy tagjai miben látják az előttünk álló esztendő meghatározó marketing és kommunikációs trendjeit. 

2019. január 17. 08:48

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Technológiával az örökélet felé

2019. január 14. 10:53

Az LG és a Microsoft közösen forradalmasítja az autóipart

2019. január 12. 10:47

Új technológiák az online játékgépekhez

2018. december 28. 08:02

123 magyarországi ALDI áruháznál állít üzembe elektromosautó-töltőket az E.ON

2018. december 19. 14:13
cloudappsportal.com