Lengyel nyomásra az EU levette a napirendről a szoftverszabadalmi tervezet elfogadását

Milkovits Gábor, 2004. december 21. 21:26
Az Európai Unió Tanácsa a lengyel küldött indítványára bizonytalan időre levette a napirendről szoftverszabadalmi direktívatervezetének újbóli elfogadását.
Az Európai Tanács eredetileg december 21-én fogadta volna el ismételten a direktívatervezetet, azonban Wlodzimierz Marcinski, lengyel tudományos és informatikai miniszterhelyettes a tagországok szakminisztereit tömörítő testület ülésén a döntés elhalasztását indítványozta, amit ellenvetés nélkül annak minden tagja elfogadott. A tanács elnöke emiatt meghatározatlan időre levette a napirendről a direktívatervezetet.

Az utolsó pillanatban született döntés kellemes meglepetés lehet a szoftverkomponensek szabadalmaztathatóságát ellenzők számára. A lengyelek egy hónappal ezelőtt hivatalosan megvonták támogatásukat a 2004. május 18-án az Európai Tanács által már elfogadott tervezettől, azzal az indoklással, hogy annak "jelenlegi állapotában számos tekintetben kétértelmű vagy nem világos a megfogalmazása". Ez azért jelentett akkor fordulatot, mert a lengyelekkel együtt többségbe kerülhettek a direktívát ellenző országok. Az Európai Tanács ennek ellenére ismételten, külön vita és szavazás nélkül el szerette volna fogadtatni a tervezetet, ez azonban most meghiúsult. Ezzel még bizonytalanabbá vált a direktíva sorsa, amely egyre kevésbé valószínű, hogy jelenlegi formájában törvényerőre emelkedhet majd.
Kulcsszavak: szabadalom EU

Trend ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Kevesen tudnak az adatból értéket kovácsolni

Az európai, közép-keleti és afrikai (EMEA) vállalatok átlagosan kevesebb mint 40 százaléka állítja magabiztosan, hogy jól bánik az adataival – ideértve azok kezelését, biztonságos tárolását, valamint az adatokból való információk kinyerését és felelős használatát. 

2019. június 19. 14:42

A Vodafone Csoport a Libra Association alapító tagjai között

Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója bejelentette a Facebook kriptovalutáját, a Libra-t, amelynek célja, hogy könnyen elérhető pénzügyi szolgáltatásokhoz juttassa azt a több mint egymilliárd embert, akik nem férnek hozzá a hagyományos banki és pénzügyi szolgáltatásokhoz. A Libra-t a Libra Association elnevezésű nonprofit szervezet fogja kezelni, amely összesen 27 tagot számlál, köztük a Vodafone Csoportot. A Libra-hoz való csatlakozás összhangban van a Vodafone céljával, melynek lényege, hogy a jövő digitális társadalmában mindenki részesüljön annak előnyeiből. 

2019. június 19. 08:58

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Több mint 1000 milliárd forintot költenek el Magyarországon az e-kiskereskedelemben

2019. június 4. 11:26

GKI e-TOPLISTA: Magyarország legnagyobb forgalmú webáruházai

2019. május 28. 12:05

A Vodafone bemutatta, mire képes Budapest első állandó 5G bázisállomása

2019. május 23. 15:50

Magyarország első állandó, élő 5G bázisállomását indította el a Vodafone Zalaegerszegen

2019. május 20. 11:20
online sportfogadás