"Heringgel megvalósított szoftverek, találmányok"

Hazai társadalmi szervezetek levele a kormányhoz

forrás Prim Online, 2004. december 23. 10:35
Lengyelország fellépésének hatására lekerült a sokat vitatott szoftverszabadalmi irányelv az EU Halászati és Mezőgazdasági Tanács ülésének napirendjéről, és azt idén így már biztos nem fogadják el.
Az informatikai miniszterhelyettes kedden Brüsszelbe utazott, a Halászati és Mezőgazdasági Bizottság ülésére, hogy bejelentse: egyértelműbb, a szoftverekre vonatkozó szabadalmakat kizáró szoftverszabadalmi direktívát szeretne. Ezt a szabadalmi hivatal állásfoglalása alapján tette. Az informatikai miniszterhelyettest Wlodzimierz Marcinskinek hívják, és a lengyel kormány tagja. Az állásfoglalást is a lengyel szabadalmi hivatal fogalmazta meg.

Marcinski kifejtette: "Lengyelország azt szándékozik elérni, hogy az EU számítógéppel megvalósított találmányokkal kapcsolatos törvénye félreérthetetlen legyen, és egyúttal elérje a számítógépi programok szabadalmazás alóli kizárását." Hivatkozott továbbá arra, hogy a jelenlegi gyakorlat ellentmondásos a tagállamokban, és az Európai Szabadalmi Hivatal tevékenysége, amelynek során több ezer szabadalmat jegyzett be számítógépes programokra: "tisztán észrevehető, valamint ez a tevékenység nem folytatható ilyen mértékben." Kért még némi időt, hogy Lengyelország a Tanács számára előkészíthesse a megfelelő anyagot. Végül ismét hangsúlyozta annak fontosságát, hogy a direktíva félreérthetetlen legyen és kizárja a szoftverek szabadalmazhatóságát.

Illetlenség vagy segítség?

Egy hasonló lépés várható fogadtatását Magyarországon is többen latolgatták. A direktíva magyar ellenzői azzal érveltek, hogy a további tárgyalás szorgalmazása várhatóan több ország (például Németország) számára megkönnyebbülést hozhat, hiszen mindenhol komoly nyomással kell a kormányoknak szembenézniük a direktíva miatt. Mint emlékezetes, a holland kormányt a holland parlament egyenesen felszólította a májusi szavazatuk visszavonására, a német parlament is fogadott el az ügyben határozatot. A magyar és a litván kormány sem véletlenül csatolt nyilatkozatot a direktívához.

A magyar külügyminisztérium is értékelte a helyzetet, és úgy találta hogy egy ilyen lépés nemkívánatos diplomáciai következményekkel járhat.

Használjuk ki az időt!

Az első reakciókból úgy tűnik, a direktíva magyar ellenzőinek volt igazuk. A hazai és nemzetközi szabad szoftveres közösség örömmel vette, hogy egyelőre nem fogadták el a szoftverszabadalmi irányelvet. Az FSF.hu Alapítány, a NETÉRT Egyesület és a Zöld Pók Alapítvány és a Magyar Tartalomipari Szövetség felszólítja a Magyar Kormányt, hogy így nyert időt használja ki, és tegyen meg mindent azért, hogy a direktíva szövege egyértelmű legyen, és kizárja a szoftverszabadalmakat!

Ezt a lépést jelen pillanatban érdemi tárgyalás (az ún. B napirendi pont) kérelmezése jelenti még 2005. január 10-e előtt. A kérelem bejelentése annak a valódi helyzetnek a felismerését jelentené, hogy nincsen egyetértés a tanácsban a direktíva megszövegezését illetően - nem véletlenül halasztották el az irányelvtervezet elfogadását. A bejelentéssel megnyílna az út a párbeszédre, így annak az esélye, hogy valóban egy közös álláspont kerüljön elfogadásra.
Kulcsszavak: szabadalom MATISZ NETÉRT EU

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05