Lengyelország mégis támogatja az EU szoftverszabadalmi irányelvét

Milkovits Gábor, 2005. január 22. 09:59
Úgy tűnik, hogy a jövő héten véget ér a szoftverszabadalmi irányelv körüli huzavona az EU Mezőgazdasági és Halászati Tanácsában, és a testület elfogadja a Miniszterek Tanácsa által eredetileg megszövegezett változatot.
Tavaly az ügyet (furcsa módon) tárgyaló mezőgazdasági testület lengyel tagja miatt kétszer is el kellett halasztani az egyszer már a Miniszterek Tanácsa által jóváhagyott direktíva elfogadását – a lengyelek voltak ugyanis az adott helyzetben a mérleg nyelve. Először, novemberben arra hivatkoztak, hogy nem elég világos, illetve néhány helyen pontatlan az irányelv szövege, december végén azonban Wlodzimierz Marcinski, lengyel informatikai miniszterhelyettes az esedékes ülésre ellátogatva már félreérthetetlenül kijelentette, hogy Lengyelország egyértelmű, a szoftverekre vonatkozó szabadalmakat kizáró szoftverszabadalmi szabályozást szeretne Európában. Ehhez képest meglepő fordulat, hogy a lengyel kormány most azt közölte: nem fogja ellenezni az eredeti irányelv hivatalos elfogadását az Unió mezőgazdasági minisztereinek január 24-én, hétfőn esedékes értekezletén.

Amennyiben a szöveget végül is elfogadják a küldöttek, úgy a direktíva ismét az Európai Parlamenthez kerül. A jövője azonban még ezután is meglehetősen bizonytalan, mert a hónap folyamán két ízben is olyan kezdeményezés született EP-képviselők csoportjai részéről, amely a teljes törvényalkotási folyamat újraindítására, vagyis egy teljesen új irányelv kidolgozására irányult. Ebből adódóan elképzelhető, hogy a szoftverszabadalmi szabályozás megszületéséig még jó pár csatát vív majd egymással a Parlament és a Miniszterek Tanácsa.

Kulcsszavak: =szoftverszabadalom jog EU

Szoftver ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Kitolták az SAP S/4HANA és az SAP Business Suite 7 verzió támogatásának határidejét

Az SAP bejelentette, hogy immár 2040 végéig vállal kötelezettséget az SAP S/4HANA terméktámogatására. Egyidejűleg azt is közzétette a vállalat, hogy 2027 végéig biztosan, 2030 végéig pedig opcionálisan biztosítja az SAP Business Suite 7 szoftver alapvető alkalmazásainak fenntartását és támogatását. A magyar nagyvállalatok körében is legnépszerűbb vállalatirányítási rendszer új verziójára való áttérés lesz a fókuszban az SAP Hungary március 24-re szervezett SAP ERP Experience 2020 konferenciáján is. 

2020. február 17. 12:17

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Informatikai szakembereket keres az SAP Labs Hungary

2020. február 14. 10:33

20 éves Magyarország egyik legrégebbi email rendszere

2020. február 7. 09:03

A három legnépszerűbb rádiót négymillió ember hallgatja

2020. február 3. 10:01

Életet menthet az ÉletMentő applikáció

2020. január 23. 14:20
online sportfogadás