Bináris XML / Sun Fast Infoset – az út a hatékonysághoz?

Zsadányi Pál, 2005. január 22. 12:57
El-XML-esedtünk. A protokoll azonban túlságosan dagályosra sikeredett. Ráadásul a webalkalmazások hatalmas mennyiségben öntik a webre a generált XML kódokat, ami már a szélessávú csatornákat is próbára teszi, nem beszélve a gyengébb processzorokon futó értelmező programokról. A probléma, ha a szabványtestületek nem vigyáznak, egyedi protokollok siserehadának a megjelenését hozhatja. A Sun megpróbált az élére állni egy bináris XML-nek elnevezett, hatékonyabban használható XML protokollváltozat kidolgozásának, amit már szabványtestületek is támogatnak.
Nyílt kódolás

A hatékonyság nem az egyedüli probléma az XML kapcsán. A protokoll tiszta TXT formátumot használ, amelyet minden bolond elolvashat. Ez tehát az adatvédelem minimumát sem képes biztosítani.

Tömörített továbbítási szabvány-kiegészítés


Bár konszenzus egyelőre koránt sincs az XML hatékonysági és adatvédelmi problémáinak a gyökeres megoldására, a tömörített továbbítás szabványosítása már elkezdődött. Ennek kapcsán emlegetik a bináris XML elnevezést. Az ábrázolás, tehát, csak átvitel alatt tömörebb. Ez némi titkosítást is jelent az adatok védelmében, mivel legalább a közbenső pontokon nehezebben olvashatók a kényesebb adatok.

Gyorsabb e-üzlet

Egy karcsúbb XML protokoll felgyorsíthatná az elektronikus kereskedelmi megoldásokat, köztük olyanokat is, mint a mobil készülékeken is használható mikrofizetési rendszerek. Ugyancsak javíthatná az XML-re épített telekonferencia rendszerek hatékonyságát is.

Sun Microsystems: Fast Infoset Project

A Sun, a Java és a webszolgáltatási szabványkörbe próbálta beilleszteni az új bináris XML koncepciót, Fast Infoset protokoll néven. Ezt már két nagy szabványtestület is akceptálta. A vonatkozó ITU-T szabványtervezet kódja: Rec X.981, míg az ISO kód: ISO/IEC 24824-1. Természetesen a korábbi szabványok támogatása is fontos szempont volt (DOM adatmodell, SAX és StAX esemény- és webalkalmazás programozás stb.).

Ez NEM az XML gzip vagy zip változata!

Míg a gzip csak a méretre, addig a Fast Infoset a méret mellett a hatékonyságra is optimalizál, hogy az XML elemzők működése minél gyorsabb lehessen.

A gzip tömörítésű XML állományok mérete többnyire kisebb, mint a Fast Infoset ábrázolásúaké, bár a kisebb XML állományok esetében ez olykor fordított is lehet.

További részletek a Fast Infoset Projekt oldalain olvashatók.

A licencjogok a Java családban jellemző Apach Source Licenc ver 2.0 (ASL 2.0) szerintiek. Maga a projekt erősen kezdő fázisban van, de már egy sereg fejlesztő eszköz hozzáférhető.

Kulcsszavak: XML programozás Sun

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05