Óceán-kutatás SGI szuperszámítógéppel

Széll Zoltán, 2005. január 22. 20:04
Az SGI az Amerikai Meteorológiai Szövetség 85. éves találkozóján bejelentette, hogy az „Első Óceánográfiai Intézet” (FIO) az „óceánkörnyezet kutatása” projekt keretében új SGI Altix szuperszámítógépet vásárolt. A FIO az Állami Óceán Minisztérium (Qingdao, Kína) felügyelete alatt működik.
Az SGI Altix 3700 rendszer 32 Intel Itanium 2 processzort tartalmaz és 32GB globál osztott memóriát tartalmaz. A szervert 2004 szeptemberben helyezték üzembe és azóta teljes kapacitással dolgozik. Az új szuperszámítógép erőforrásait az óceán környezetének és az óceán légkörének szimulálásához használják. A FIO jelenleg számos kutatási projekten dolgozik. Ilyen például az óceánok áramlása és a globális éghajlat-változás, a helyi óceántudomány és az óceánok időjárásának hosszú távú előrejelzése, valamint a bonyolult és komplikált matematikai modellek alkalmazása kutatása és fejlesztése. Ezek a számítások nagyon nagy számítógép-teljesítményt és nagy I/O sávszélességet igényelnek. Az Altix rendszer megfelel ezeknek az igényeknek és futtatható rajta az óceán hullám modell új generációja és a környezet numerikus modelljének valós idejű szimulációja.

Az Altix szuperszámítógép osztott memóriájának és méretezhető architektúrájának kombinációja a 64 bites Linux operációs rendszerrel az ilyen típusú munkák által igényelt teljesítményt szállít. „Az Altix 30%-kal nagyobb teljesítményt kínált a belső alkalmazási benchmarkokkal, mint más rendszerek” – mondta Mr Liu Hai Xing a projekt vezetője, majd így folytatta: „Ezek a modelleket és szimulációkat régebbi rendszereken nem lehetett volna futtatni, mivel teljesítményük és I/O sávszélességük korlátozott. Most az új Altix rendszerek számítási teljesítményével és I/O képességével ez lehetővé vált. Nem jelentkeznek a szűk keresztmetszetek, amikor a ww6 belső kódunkat futtatjuk. ”

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A múlt feltárása, a jövő segítségével!

Kevés izgalmasabb terület létezik a régészetnél. Vajon mi rejtőzik a régi idők, épületek falai mögött? Felfedezések, meglepetések sokasága, amire nem igazán lehet felkészülni. Egy ilyen terepmunkát azonban nem lehet csak úgy, ásóval elvégezni, és még Indiana Jonesnak is óriási segítség egy-egy digitális, innovatív, 21. századi eszköz!

2024. április 15. 18:46

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09