Internetes telefonszolgáltatás beindítására készül a Google

Milkovits Gábor, 2005. január 24. 20:17
A brit The Times értesülése szerint a Google online tartalomszolgáltató VOIP internetes telefonszolgáltatással tervezi bővíteni profilját a közeljövőben.
A nagy múltú napilap egy a Google weboldalán a minap megjelent álláshirdetésre alapozza gyanúját, amelyben „stratégiai tárgyalásvezetőt” keresnek, aki segítene a cégnek egy „globális háttérhálózat” létrehozásában. Habár a vállalat részéről egyelőre nem hajlandóak a tervekről nyilatkozni, szakértők egyértelműen azt valószínűsítik, hogy a hálózati kapacitásra a Google-nak logikusan egy telefonos szolgáltatáshoz lehet szüksége. Ehhez ráadásul nem is lesz szükségük túl nagy befektetésre, mivel világszerte a keresletet jóval meghaladó mennyiségű kihasználatlan optikai kábelvezeték áll olcsón rendelkezésre. A szolgáltatás kiválóan illeszkedne a cég profiljába – segítségével lehetővé válna, hogy mondjuk a keresővel megtalált üzletet a felhasználó azonnal és rendkívül olcsón, vagy akár ingyenesen fel is hívja.

Annak ellenére, hogy a Skype VOIP szoftverét eddig mintegy 54 millióan töltötték le, a Google lenne az első jelentősebb vállalat, amely valóban kihasználná a technológiában rejlő lehetőségeket. Ez nem véletlen, ugyanis a szükséges infrastruktúrát legkönnyebben biztosítani tudó telefontársaságok éppen saját hagyományos telefonszolgáltatásuknak teremtenek konkurenciát az olcsó internetes telefonnal, így többségük nem igazán forszírozza a fejlesztést. A globális internetes keresések mintegy felét bonyolító Google valószínűleg elegendő tőkével és technológiai háttérrel rendelkezik ahhoz, hogy valóban jó minőségű, így a hagyományos telefonálással az áron kívül a minőség terén is versenyképes internetes telefonszolgáltatást biztosítson a felhasználóknak. Vannak olyan területek egyébként, ahol a VOIP szolgáltatás már így is meglehetősen szép eredményt ért el – Japánban például a háztartások 10%-ában használnak internetes telefont.

Kulcsszavak: onlineszolg VoIP Google

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09