Százdolláros laptopokkal akarják elárasztani az amerikaiak a fejlődő világot

MTI Sajtóadatbank, 2005. február 1. 08:08
Nicholas Negroponte az amerikai elit műszaki egyetemen, a MIT-en (Massachusetts Institute for Technology) működő Media Lab alapítója és vezetője az AMD chipkonszernnel összefogva olcsó hordozható személyi számítógépekkel (laptopokkal) akarja elárasztani a fejlődő országokat - írta hétfői számában a Financial Times Deutschland.
Negroponte még a davos világgazdasági fórumon nyilatkozott a német lapnak, s azt mondta, hogy várhatóan 100 dollárba (77 euró) kerül majd az olcsó számítógép, a jelenlegi legolcsóbb számítógépek árának egytizedébe. A modellt már kifejlesztették, a gép 12-18 hónap múlva kerülhet a piacra, de nem a szabad kereskedelmi forgalomba. Negroponténak a projekthez még partnereket kell találnia, gyártóként a dél-koreai Samsung jöhet számításba.

Negroponte szerint a jelenlegi laptopokban számos olyan alkalmazási lehetőség van, amelyekre valójában nincs szükség, de ezek miatt készülékdrágító, nagyteljesítményű chipeket kell beépíteni a gépekbe. Az olcsó modell a Linux operációs rendszerrel működne, s csak a legfontosabb bázisfunkciókat kínálná. A legnagyobb költségmegtakarítást a hagyományos lapos képernyőről való lemondás jelentené, ehelyett "trükkös" műszaki megoldást gondoltak ki.

Negroponte az iskolai képzést akarja forradalmasítani a fejlődő országokban, a gépet az illető országok oktatásügyi minisztériumainak kellene megvásárolniuk, s továbbadniuk a tanulóknak. Negroponte meg akarja könnyíteni a beszerzést a kormányok számára, s ennek érdekében felvette a kapcsolatot a Világbankkal. Negroponte szerint akár 800 millió darabot is tudnának értékesíteni, s állítólag kínai részről igen élénk az érdeklődés.

Az AMD egyik szóvivője megerősítette az együttműködés tényét. Az amerikai konszern a személyi számítógépek mikroprocesszorainak második legnagyobb gyártója az Intel mögött.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09