EU - Microsoft kezdeményezés a kis- és középvállalati versenyképesség növelésére

MTI Sajtóadatbank, 2005. február 2. 08:50
Új, európai szintű kezdeményezést jelentett be kedden Prágában a Microsoft: az EU Pályázati Tanácsadó (EU Grants Advisor) - rövid nevén EUGA - programot, melynek célja a kis- és középvállalati szektor technológiai fejlődésének elősegítése, és ennek révén a gazdaság versenyképességének növelése.
Prágában a Microsoft Kormányzati Vezetői Fórumán - ahol a közép-kelet-európai térség kormányzati és üzleti vezetői találkoznak, hogy megvitassák a magánszektor lehetséges szerepvállalását az e-kormányzati programok megvalósításában - ezúttal elsősorban az EU által meghirdetett lisszaboni stratégia célkitűzéseit vitatják meg.

A lisszaboni stratégiát 2000 márciusában fogalmazta meg az Európai Tanács; a program legfőbb célkitűzése, hogy 2010-re az Európai Unió a világ legversenyképesebb és legdinamikusabban fejlődő, tudásalapú gazdaságává váljon.

A tanácskozáson bejelentett EUGA-kezdeményezés célja a kis- és középvállalati szektor (KKV) technológiai fejlődésének elősegítése az Európai Uniós támogatások elérésének megkönnyítésével. A Microsoft különböző iparági partnereivel, távközlési cégekkel, bankokkal, üzleti társulásokkal és kereskedelmi kamarákkal szövetségre lépve indítja el a kezdeményezést, melynek keretében arra törekszik, hogy az Európai Unió pénzügyi támogatási lehetőségeit minél szélesebb körben megismertesse az európai KKV szektorral, és segítséget nyújtson számukra a megfelelő információk összegyűjtésében és a pályázatok elkészítésében.

Az EU 25 tagállamában mintegy 20 millió kis- és középvállalat tevékenykedik, alkalmazottaik száma meghaladja a 122 millió főt. Tapasztalatok szerint, ezen vállalkozásoknak mindössze 45 százaléka tud az igénybe vehető EU támogatások létezéséről, és csupán 4 százalékuk nyújt be pályázatot.

Az EUGA különböző online és offline szolgáltatások együttesét jelenti, melyeket a Microsoft és a programban együttműködő partnerei kifejezetten a kis- és középvállalatok igényeinek megfelelően alakítottak ki. Az EUGA program szolgáltatásai közé tartozik többek között az új pályázatokról való online információnyújtás, az EU-s pályázatokhoz kapcsolódó nyomtatott ismertetőanyagok terjesztése, valamint konzultációs lehetőség biztosítása a pályázni kívánó cégek számára. A konzultáció során a cégek megismerhetik az EU pályázatok pontos előírásait, a benyújtás feltételit, valamint betekintést nyerhetnek az EU döntéshozatali mechanizmusába.

Az EUGA kezdeményezés, a nemzetközi ütemezéshez hasonlóan 2005 februárjától Magyarországon is útjára indul. Ennek megfelelően hazánkban is kialakításra kerülnek azok az online és offline szolgáltatások, melyek a kis- és középvállalkozások pályázati tevékenységét támogatják. A program hazai megvalósításában jelentős szerepet vállal az Axelero, és az Intel, hogy segítségükkel a Microsoft teljes körű informatikai megoldásokat nyújthasson a szektor szereplői számára.

Az együttműködés első lépésében pályázati portál kerül kialakításra, mely várhatóan február végétől lesz elérhető. Annak érdekében, hogy a program minél szélesebb körű szolgáltatásokkal segíthesse a vállalkozásokat, a Microsoft Magyarország a hazai gazdasági élet további kiemelt szereplőivel folytat tárgyalásokat az együttműködésről.

Kulcsszavak: EU Microsoft pályázat trend

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Innováció a légi szállítmányozásban

A DSV egy hazánkban innovációnak számító, korábban még sosem alkalmazott átvilágítási szolgáltatás elindításával új export légiszállítási lehetőségeknek nyit kaput. A Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér közvetlen közelében található raktárukban már 2-8 Celsius-fokos környezetben is átvilágítási szolgáltatás nyújtására lesznek a továbbiakban képesek, ezzel pedig fellendítik a BUD Airport gyógyszerexport tevékenységét. A fejlesztés egy gyógyszeripari üzleti esemény keretein belül debütált 2024. április 23-án, Vecsésen.

2024. április 24. 19:50

Tovább terjeszkedik a belga-magyar logisztikai raktárfejlesztő-vállalat

A belga-magyar tulajdonosi háttérrel rendelkező Weerts Logistics Park (WLP) HUR One Kft. közel 55 000 m2 alapterületű logisztikai csarnokot épít Debrecen szomszédságában, Ebesen. A WLP az első külföldi érdekeltséggel is rendelkező beruházó, amelyik előre, megrendelésállománnyal még nem rendelkező, spekulatív módon fejleszt a Hajdú-Bihar-Vármegyei székhely térségében. A kitűnő lokációjú beruházásra a debreceni repülőtér és az épülő BMW gyár közelében kerül sor. 

2024. április 24. 14:46

Jön a MI Expo! Kiderül, hogyan formálja át az iparágakat az AI

Vajon lesz értéke az emberi munkának az AI-korszakban? Milyen munkaerőt tud kiváltani az AI már 2024-ben? Hogyan változtatja meg a munkaköröket a technológiai forradalom? Ilyen és efféle kérdéseket fognak körbejárni a MI Expo előadói június 11-én a Lurdy Házban. A rendezvény célja, hogy betekintést engedjen a kkv-k számára az iparágukat érintő legfontosabb változásokba.

2024. április 24. 13:11

Újabb húszezer laptopot szállít a Delta Systems Kft. az iskoláknak

A tavaly őszi szállítás után idén újabb, csaknem 20 ezer laptopot kapnak Békés, Jász-Nagykun-Szolnok, Baranya és Somogy vármegye diákjai a Delta Systems Kft. közreműködésével mintegy 4 milliárd forint értékben. A Klebelsberg Központ nevében eljáró Digitális Kormányzati Ügynökség (DKÜ) a csaknem húszezer darab notebook beszerzésével kapcsolatos közbeszerzés nyerteseként nevezte meg a Delta Systems Kft. vezette konzorciumot, mellyel a négy vármegye tanulói számára biztosítják a digitális oktatáshoz való egyenlő hozzáférés feltételeit. 

2024. április 24. 10:12

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50