Az EP képviselőcsoportok vezetői is elutasítják a szoftverszabadalmi törvénytervezetet

Milkovits Gábor, 2005. február 18. 19:22
Az Európai Parlament elnökét, valamint a képviselőcsoportok vezetőit tömörítő Elnökök Konferenciája (CoP) úgy határozott, hogy az Európai Bizottságot szoftverszabadalmi törvénytervezetének teljes újrafogalmazására kéri fel.
Az Európai Bizottság részéről egyelőre annyit nyilatkoztak, hogy tudomásul vették az EP vezető képviselőinek kérését, hivatalos állásfoglalást azonban legkorábban csak akkor adnak majd ki, miután az egyes tagállamok illetékesei március 7-én megtárgyalják a kérdést. Az Elnökök Konferenciájának döntése egyébként nem kötelező érvényű a bizottságra nézve, így a testület elvileg akár annak figyelmen kívül hagyásával, ismét változatlan formában benyújthatja a javaslatot második olvasatban történő tárgyalásra az EP elé. Erre azonban aligha kerül sor - egyebek mellett azért sem, mert az EP képviselőcsoport-elnökök testületének határozatát alig két héttel megelőzve az Európai Parlament jogi bizottsága (JURI) is az előbbiéhez hasonló kéréssel fordult az EB-hez. A másik lehetséges döntés az, hogy az EB megfogadja az EP szervei részéről érkező kéréseket - ebben az esetben azonban kénytelen lesz újraindítani a teljes törvényalkotási folyamatot.

Jelenleg nincsen az unióban egységes a szoftverszabadalmakra vonatkozó jogszabály: a legtöbb tagállamban szintén nincsen, míg egyes országok saját szabadalmi törvénykezésük keretében elismernek bizonyos szoftverekkel kapcsolatos szabadalmi jogokat. A javaslat azért kavart nagy vihart, mert a szabadalommentesség hívei szerint a tervezet jelenlegi formájában korlátozná a szoftverfejlesztéseket a kontinensen, illetve a nagy nemzetközi multiknak kedvezne. A direktíva védelmezői szerint ugyanakkor a technológiai cégeknek alapvető érdekük, hogy az általuk finanszírozott fejlesztéseken ne mások gazdagodjanak meg. A döntés azért rendkívül nehézkes, mert ahhoz hogy törvény szülessen belőle, a javaslatot mind az Európai Parlamentnek, mind pedig a tagországok többségének jóvá kell hagynia.
Kulcsszavak: EU szabadalom

Trend ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Díjazták a legérdekesebb tíz magyar innovációt

Látványos gálaműsor keretében díjazták a legérdekesebb magyar innovációkat Budapesten. A rendezvényen a gazdaságpolitika és a tudományos élet szereplői is képviseltették magukat, az esemény egyben jótékonysági est is volt, amelynek bevételeiből a szervezők a törökbálinti Tábitha Gyermekhospice ház munkáját és bővítését támogatják.

2019. január 17. 17:21

Hazánk jövőbeni teljesítményében segíthet a digitalizáció

Az év végi elemzések szerint Magyarország a GDP növekedésben az uniós országok élmezőnyéhez tartozott 2018-ban. A gazdasági bővülésre ható tényezők közül talán kevesebbet foglalkoznak az elemezések a digitális transzformációval. Az e-aláírás és digitalizációs technológiák fejlesztésére szakosodott NETLOCK szerint fontos és meghatározó szerepe lehet mindennek Magyarország jövőbeni teljesítményét tekintve. 

2019. január 17. 12:44

2018 második felében is határozottan nőtt az álláspiac

Nőtt a hirdetők és a jelentkezések száma is az álláspiacon 2018-ban az előző évhez képest. Legjobban a sofőrök és a gépkezelők jártak a munkaerőhiánnyal, de a szak- és fizikai munkások is napról-napra több lehetőség közül választhatnak. A jó munkaerő megszerzéséért folyó küzdelemben egyre több cég teszi nyilvánossá az adott pozícióhoz tartozó fizetést is. Ez mindenképpen megéri, az ilyen hirdetéseket akár 72 százalékkal is többen nyitják meg.

2019. január 17. 11:03

A digitális korban gyakran összeér a munka és a magánélet

A munka-magánélet egyensúlyának megteremtése kiemelt életvezetési feladat és sokaknak, ha csak időszakosan is, de kisebb-nagyobb problémái adódnak belőle. A munkahelyi feladatokat, más nemzetekhez hasonlóan, mi, magyarok is gyakran engedjük túlnyúlni a munkaidőn, melyet csak egyszerűbbé tesz a folyamatos online aktivitás lehetősége – többek között ez derül ki a Samsung Electronics hazai felméréséből*.

2019. január 17. 09:56

Ezek a várható 2019-es marketing trendek

A 2016 év végén alakult, ma több, mint 20 tagot és 15 márkát képviselő, és a Magyar Marketing Szövetség (MMSZ) tagozataként működő Marketing Döntéshozók Klubja ezúttal harmadik alkalommal adja közre, hogy tagjai miben látják az előttünk álló esztendő meghatározó marketing és kommunikációs trendjeit. 

2019. január 17. 08:48

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Technológiával az örökélet felé

2019. január 14. 10:53

Az LG és a Microsoft közösen forradalmasítja az autóipart

2019. január 12. 10:47

Új technológiák az online játékgépekhez

2018. december 28. 08:02

123 magyarországi ALDI áruháznál állít üzembe elektromosautó-töltőket az E.ON

2018. december 19. 14:13
cloudappsportal.com