Az EP képviselőcsoportok vezetői is elutasítják a szoftverszabadalmi törvénytervezetet

Milkovits Gábor, 2005. február 18. 19:22
Az Európai Parlament elnökét, valamint a képviselőcsoportok vezetőit tömörítő Elnökök Konferenciája (CoP) úgy határozott, hogy az Európai Bizottságot szoftverszabadalmi törvénytervezetének teljes újrafogalmazására kéri fel.
Az Európai Bizottság részéről egyelőre annyit nyilatkoztak, hogy tudomásul vették az EP vezető képviselőinek kérését, hivatalos állásfoglalást azonban legkorábban csak akkor adnak majd ki, miután az egyes tagállamok illetékesei március 7-én megtárgyalják a kérdést. Az Elnökök Konferenciájának döntése egyébként nem kötelező érvényű a bizottságra nézve, így a testület elvileg akár annak figyelmen kívül hagyásával, ismét változatlan formában benyújthatja a javaslatot második olvasatban történő tárgyalásra az EP elé. Erre azonban aligha kerül sor - egyebek mellett azért sem, mert az EP képviselőcsoport-elnökök testületének határozatát alig két héttel megelőzve az Európai Parlament jogi bizottsága (JURI) is az előbbiéhez hasonló kéréssel fordult az EB-hez. A másik lehetséges döntés az, hogy az EB megfogadja az EP szervei részéről érkező kéréseket - ebben az esetben azonban kénytelen lesz újraindítani a teljes törvényalkotási folyamatot.

Jelenleg nincsen az unióban egységes a szoftverszabadalmakra vonatkozó jogszabály: a legtöbb tagállamban szintén nincsen, míg egyes országok saját szabadalmi törvénykezésük keretében elismernek bizonyos szoftverekkel kapcsolatos szabadalmi jogokat. A javaslat azért kavart nagy vihart, mert a szabadalommentesség hívei szerint a tervezet jelenlegi formájában korlátozná a szoftverfejlesztéseket a kontinensen, illetve a nagy nemzetközi multiknak kedvezne. A direktíva védelmezői szerint ugyanakkor a technológiai cégeknek alapvető érdekük, hogy az általuk finanszírozott fejlesztéseken ne mások gazdagodjanak meg. A döntés azért rendkívül nehézkes, mert ahhoz hogy törvény szülessen belőle, a javaslatot mind az Európai Parlamentnek, mind pedig a tagországok többségének jóvá kell hagynia.
Kulcsszavak: EU szabadalom

Trend ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Kevesen tudnak az adatból értéket kovácsolni

Az európai, közép-keleti és afrikai (EMEA) vállalatok átlagosan kevesebb mint 40 százaléka állítja magabiztosan, hogy jól bánik az adataival – ideértve azok kezelését, biztonságos tárolását, valamint az adatokból való információk kinyerését és felelős használatát. 

2019. június 19. 14:42

A Vodafone Csoport a Libra Association alapító tagjai között

Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója bejelentette a Facebook kriptovalutáját, a Libra-t, amelynek célja, hogy könnyen elérhető pénzügyi szolgáltatásokhoz juttassa azt a több mint egymilliárd embert, akik nem férnek hozzá a hagyományos banki és pénzügyi szolgáltatásokhoz. A Libra-t a Libra Association elnevezésű nonprofit szervezet fogja kezelni, amely összesen 27 tagot számlál, köztük a Vodafone Csoportot. A Libra-hoz való csatlakozás összhangban van a Vodafone céljával, melynek lényege, hogy a jövő digitális társadalmában mindenki részesüljön annak előnyeiből. 

2019. június 19. 08:58

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Több mint 1000 milliárd forintot költenek el Magyarországon az e-kiskereskedelemben

2019. június 4. 11:26

GKI e-TOPLISTA: Magyarország legnagyobb forgalmú webáruházai

2019. május 28. 12:05

A Vodafone bemutatta, mire képes Budapest első állandó 5G bázisállomása

2019. május 23. 15:50

Magyarország első állandó, élő 5G bázisállomását indította el a Vodafone Zalaegerszegen

2019. május 20. 11:20
online sportfogadás