Az EP képviselőcsoportok vezetői is elutasítják a szoftverszabadalmi törvénytervezetet

Milkovits Gábor, 2005. február 18. 19:22
Az Európai Parlament elnökét, valamint a képviselőcsoportok vezetőit tömörítő Elnökök Konferenciája (CoP) úgy határozott, hogy az Európai Bizottságot szoftverszabadalmi törvénytervezetének teljes újrafogalmazására kéri fel.
Az Európai Bizottság részéről egyelőre annyit nyilatkoztak, hogy tudomásul vették az EP vezető képviselőinek kérését, hivatalos állásfoglalást azonban legkorábban csak akkor adnak majd ki, miután az egyes tagállamok illetékesei március 7-én megtárgyalják a kérdést. Az Elnökök Konferenciájának döntése egyébként nem kötelező érvényű a bizottságra nézve, így a testület elvileg akár annak figyelmen kívül hagyásával, ismét változatlan formában benyújthatja a javaslatot második olvasatban történő tárgyalásra az EP elé. Erre azonban aligha kerül sor - egyebek mellett azért sem, mert az EP képviselőcsoport-elnökök testületének határozatát alig két héttel megelőzve az Európai Parlament jogi bizottsága (JURI) is az előbbiéhez hasonló kéréssel fordult az EB-hez. A másik lehetséges döntés az, hogy az EB megfogadja az EP szervei részéről érkező kéréseket - ebben az esetben azonban kénytelen lesz újraindítani a teljes törvényalkotási folyamatot.

Jelenleg nincsen az unióban egységes a szoftverszabadalmakra vonatkozó jogszabály: a legtöbb tagállamban szintén nincsen, míg egyes országok saját szabadalmi törvénykezésük keretében elismernek bizonyos szoftverekkel kapcsolatos szabadalmi jogokat. A javaslat azért kavart nagy vihart, mert a szabadalommentesség hívei szerint a tervezet jelenlegi formájában korlátozná a szoftverfejlesztéseket a kontinensen, illetve a nagy nemzetközi multiknak kedvezne. A direktíva védelmezői szerint ugyanakkor a technológiai cégeknek alapvető érdekük, hogy az általuk finanszírozott fejlesztéseken ne mások gazdagodjanak meg. A döntés azért rendkívül nehézkes, mert ahhoz hogy törvény szülessen belőle, a javaslatot mind az Európai Parlamentnek, mind pedig a tagországok többségének jóvá kell hagynia.
Kulcsszavak: EU szabadalom

Trend ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Huawei-é a második legtöbb szabadalom Európában

Európában a Huawei Technologies nyújtotta be a második legtöbb új szabadalmat tavaly. A vállalat mintegy 2500 szabadalmi bejelentésével az egyetlen kínai cég lett, amely idén a lista dobogósai között végzett. Az Európai Szabadalmi Hivatal (EPO) múlt héten közzétett éves jelentése szerint Európában 2018-ban minden eddiginél több, összesen közel 174 ezer szabadalmi bejelentést tettek, ami közel öt százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit.

2019. március 18. 19:30

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Hogyan netezzünk biztonságosan?!

2019. március 7. 12:31

Perre megy a Huawei

2019. március 7. 11:06

A Cellum biztonságos wallet platformja támogatja az új indonéz e-money rendszer, a LinkAja kialakítását

2019. március 1. 10:54

Indul az Év Internetes Kereskedője díj 2019

2019. február 21. 10:45
cloudappsportal.com