Az EU szoftverszabadalmi szabályozási terve ellen tüntettek Brüsszelben

Kiss Ádám Zoltán, 2005. február 20. 08:10
Az unió országaiból több száz tiltakozó érkezett Brüsszelbe, akik az utcára vitték a sokat vitatott szoftverszabadalmi szabályozás kérdését, transzparensekkel vonultak fel.
A demonstrációt a szabad információs infrastruktúráért küzdő Foundation for a Free Information Infrastructure (FFII) nevű szervezet kezdeményezte. Jonas Maebe, az FFII szóvivője szerint a tüntetésen több mint 300 fő jelent meg, amit ő igazi sikernek tart, tekintve, hogy a demonstrációt csupán egy héttel korábban jelentették be. Az azonnal reagáló és saját költségükön odaérkező tüntetők között volt holland, belga, francia, német, osztrák, svéd, cseh, szlovén és lengyel állampolgár is. A tüntetés központi szlogenje az volt, hogy az Európai Unió nem válhat banánköztársasággá, vagyis olyan államegységgé, melyet a külföldi tőke érdekeltségei irányítanak. A tüntetők elvonultak a direktíva létrehozásában és keresztülvitelének kísérletében érintett EU-szervek épületei előtt, így meglátogatták az Európa Tanács, az Európai Bizottság és az Európai Parlament épületét is. Szerintük az EU a szoftverek szabályozásának kérdésében ugyanúgy járt el, mint a közelmúlt néhány hasonló esetében, a demokratikus egyeztetések helyett megpróbálta csöndben gyorsan átverekedni saját elképzelését - mondta Maebe. Az EU eddig még nem reagált kifejezetten erre a demonstrációra, ám az elemzők szerint kérdéses, hogy ratifikálja-e az új szabályozást.
Kulcsszavak: szabadalom EU

Trend ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Huawei-é a második legtöbb szabadalom Európában

Európában a Huawei Technologies nyújtotta be a második legtöbb új szabadalmat tavaly. A vállalat mintegy 2500 szabadalmi bejelentésével az egyetlen kínai cég lett, amely idén a lista dobogósai között végzett. Az Európai Szabadalmi Hivatal (EPO) múlt héten közzétett éves jelentése szerint Európában 2018-ban minden eddiginél több, összesen közel 174 ezer szabadalmi bejelentést tettek, ami közel öt százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit.

2019. március 18. 19:30

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Hogyan netezzünk biztonságosan?!

2019. március 7. 12:31

Perre megy a Huawei

2019. március 7. 11:06

A Cellum biztonságos wallet platformja támogatja az új indonéz e-money rendszer, a LinkAja kialakítását

2019. március 1. 10:54

Indul az Év Internetes Kereskedője díj 2019

2019. február 21. 10:45
cloudappsportal.com