Téglaprojekt Magyarország legnagyobb letöltőszerverének létrehozásához

forrás Prim Online, 2005. február 27. 13:46
Az FSN téglaprojekt keretében az Összefogás a szabad szoftverek elterjesztéséért (FSN) alapítvány az internetes közösség segítségét kéri egy Magyarországon egyedülállóan nagy teljesítményű szabad szoftveres letöltőközpont felállításához.
Az alapítvány nyílt forráskódú programokkal összefüggő szolgáltatásai 1998. óta elérhetők, amelyek működéséhez az elengedhetetlen fontosságú nagysebességű hálózati kapcsolatot 2001 óta biztosítja az Axelero Rt. A szabad szoftverek felhasználói között nagy népszerűségnek örvendő letöltőszerverek jelenlegi kapacitása 1,3 TB, amelyet az alapítvány az FSN téglaprojekt révén előreláthatólag a 8-10 TB-os tartományba tudna emelni.

Az új erőforrások beszerzése céljából "FSN tégla" néven támogatói program indult, amely lehetőséget biztosít arra, hogy cégek, vagy magánszemélyek, akár adó- vagy adóalap-csökkentés igénybevétele mellett virtuális téglákat "vásároljanak", amelyekből az alapítvány felépíti a szolgáltatást. A fejlesztés kivitelezéséhez összesen 1000 darab, egyenként 4 ezer forint értékű téglára, azaz támogatói egységre van szükség, amely a jelenlegi piaci árak mellett, további támogatók bevonásával 8-10 TB-nyi tárkapacitás megvásárlását és üzembe helyezését tenné lehetővé. Ez a kapacitás 13-16 ezer CD-nek, vagy 1700-2200 DVD-nek
felel meg.

Az alapítvány jelenlegi és jövőbeli szolgáltatásainak működtetését annak aktivistái ellenszolgáltatás nélkül végzik. Az új kiszolgálók üzembe helyezésével a szervezet a hazai szabad szoftver felhasználást szeretné elősegíteni, az FSN tégla programmal pedig arra ösztönzi azokat a felhasználókat, akik pénzért töltenek le illegális szoftvereket, hogy támogassák inkább az open source közösséget és legyenek ők is aktív tagjai annak.

További, részletek információk találhatók az alapítvány "téglalapján": http://www.fsn.hu/?f=brick&setlang=hu
Kulcsszavak: FSF.hu Alapítvány

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Informatikai szakembereket keres az SAP Labs Hungary

2020. február 14. 10:33

20 éves Magyarország egyik legrégebbi email rendszere

2020. február 7. 09:03

A három legnépszerűbb rádiót négymillió ember hallgatja

2020. február 3. 10:01

Életet menthet az ÉletMentő applikáció

2020. január 23. 14:20
online sportfogadás