120 GB-os Fujitsu merevlemezes meghajtó noteszgépekbe

Milkovits Gábor, 2005. február 28. 19:30
A Fujitsu bejelentette, hogy a világos elsőként megkezdte egy 120 GB-os, 2,5”-es, noteszgépekbe való merevlemezes maghajtó gyártását, amelyet a PC-gyártók már tesztelnek, és tavasszal megjelenhet kereskedelmi forgalomban is.
Az új Fujitsu merevlemezen 104 gigabit adat fér el négyzet-inchenként, ám a termék az adatsűrűség növelésén kívül más újdonságokkal is szolgál. Ezek közé tartozik, hogy a meghajtó író- és olvasófeje a korábbi modellekhez képest kétszer annyiszor, 600 ezer alkalommal vehető igénybe, illetve hogy az eszköz energiafogyasztása alacsonyabb, ugyanakkor elődeinél lényegesen erőteljesebb fizikai behatásokat is elvisel.

A Fujitsu mindenképpen hangsúlyozza elsőségét a termékkel kapcsolatban, ám a piacon zajló erős versenyt tekintve valószínűleg a konkurens cégek is hamarosan előállnak saját 120 GB-os laptop-meghajtóikkal. A japán gyártó kilátásait az elemzők mégis jónak ítélik: a Fujitsu az elmúlt másfél évben 500 ezerről 1,5 millióra növelte merevlemezes meghajtó-termelését, ezáltal pedig piaci részesedését is jelentősen sikerült gyarapítania. A cég saját becslése szerint jelenleg a második legnagyobb 2,5”-es HDD-ket előállító vállalat. A 120 GB-os laptop-meghajtóval elért elsőség tovább javíthatja a Fujitsu pozícióit – ami pedig a fogyasztókat illeti, a tavaszi kereskedelmi forgalmazás esetén az első a termékkel ellátott noteszgépek várhatóan még nyáron, vagy az ősszel megjelenhetnek az üzletekben.

Kulcsszavak: notebook winchester Fujitsu

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Jól szerepeltek a magyar diákok a juniorok informatikai diákolimpiáján

2022. szeptember 26. 18:20

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2022. szeptember 21. 13:46

Hatalmas siker a tudományos Európa Bajnokságon

2022. szeptember 19. 18:00

’Az Év Honlapja’ pályázat 21. alkalommal keresi a legjobb honlapokat, applikációkat és digitális megoldásokat

2022. szeptember 7. 11:38