Képzeljünk el egy telefont, amely valós időben képes fordítani

Emberibb számítástechnikát szeretne a következő évtizedben az Intel

forrás Prim Online, 2005. március 4. 22:35
Az Intel víziója szerint az elkövetkezendő néhány évben a technológiai fejlesztések által a jövő elektronikai termékeibe belekerül a digitális intelligencia.
A tervek szerint olyan technológiákat mutatnak be, amelyek intuitívabbak, intelligensebbek és emberibbek. Ezáltal az iparág olyan termékeket tud majd bemutatni, melyek egyszerűbben használhatók, hasznosabbak, és nagyobb segítséget nyújtanak a felhasználóknak.

Justin Rattner, az Intel Corporate Technology csoportjának vezetője beszédében elmondta, hogy az emberek úgy szeretnének kölcsönhatásba kerülni a technológiákkal, mint ahogyan más emberekkel. Ez hatalmas igényeket jelent az elektronikai termékek teljesítménye, illetve funkcionalitása terén - újabb és újabb utakra lesz szükség mind a hardverek, mind a szoftverek továbbfejlesztésekor.

Rattner elmondta, hogy az Intel kutatói tanulmányozzák azon feladattípusokat, melyeket a felhasználók az elektronikai eszközök tulajdonságai között szeretnének látni - így használva ezen tudást a hardveres és szoftveres technológiai fejlesztésre. Ez alapul szolgálhat a jövő, még intelligensebb platformjai számára.

Képzeljünk el egy telefont, amely valós időben képes fordítani, így külföldön is egyszerűen beszélhetünk a helyiekkel. Vagy esetleg szeretnénk megtalálni egy képet, amelyen a gyermekünk a házikedvenccel játszik, de az otthoni számítógépen tárolt többezer fotó közül kell kikeresni - mondta Rattner. Ezen feladatok egyszerűnek tűnhetnek, de magas szintű teljesítményt, kifinomultságot és intelligenciát követelnek, mind hardver-, mind szoftverszinten. És ezek ma még nem léteznek. Ahhoz, hogy a termékekben megjelenjenek ezen lehetőségek melyek egyszerűen használhatók, és vonzóak az emberek számára; nekünk, az iparág szereplőinek újra kell gondolnunk a platform-fejlesztésről kialakított megközelítésünket.

Ahogyan a világ a digitális technológia felé mozdul el, egyre átfogóbb és egy hatalmasabb mennyiségű digitális tartalmak (szövegek, állóképek, audió- és videófelvételek) terjednek el egy természetesebb és egyre emberbarátibb interfészekre (beszéd, kézírás, képfelismerés) lesz szükség az elektronikai termékekben.

Folytatódó innováció platform-továbbfejlesztések által

Az Intel már jelenleg is úgy fejleszti ki processzor-architektúráit, hogy a szuperkomputer-szintű teljesítmény felé mozduljanak el; a többmagos processzorok által (amely olyan, mintha többszörös agya lenne a számítógépnek), az egy processzormag helyett amely manapság elterjedt.

Mivel a számítógépek belsejében lévő processzorok, illetve egyéb komponensek teljesítménye nő, szükséges lesz ezen részek közötti adatutak (másnéven buszok ) továbbfejlesztésére is, hiszen egyre nagyobb mennyiségű adatot kell, egyre gyorsabban a komputeren belül mozgatni. A mai adatutak rézből készülnek, amely korlátozást jelent mind mennyiség, mind adattranszfer gyorsasági szinten. Éppen ezért az Intel tovább kutatja a szilíciumos fotonikus technológiát, amely végső soron extrém gyors-sebességű adattovábbítást tesz lehetővé.

Ehhez hasonlóan az Intel kifejleszti saját szoftvereszközeit azért, hogy a szoftveralkalmazásokat még kifinomultabbá tegye, és így a továbbfejlesztett processzorok több feladatot legyenek képesek egyidőben ellátni.

Egy Rattner által idézett példa a virtualizáció volt. Például ha a számítógép egy hardver- vagy szoftverhiba miatt rosszul működik, a virtualizáció által lehetővé válna az információ visszanyerése egy másik hálózatba kötött komputer segítségével.

Az Intel kutatásai elsősorban arra fókuszálnak, hogy a technológiákat mind értékesebbé, mind hasznosabbá tegyük, az emberek számára - mondta Rattner. A bővülő képességek és lehetőségek által a laboratóriumainkban a vállalat platformfókuszával párhuzamosan fejlesztünk. A jelen időszak nagyon izgalmas az Intel kutatóinak életében, hiszen együttműködünk az iparággal a jövő megteremtésében.

Az Intel szorosan együttműködik az iparággal (az OEM-ekkel, a független szoftverdisztribútorokkal (ISV), és a fejlesztőkkel) -, több olyan frontot kialakítva, ahol a számítástechnikai víziót valósággá válthatjuk, illetve egyre hasznosabb termékeket biztosíthatunk a felhasználók számára.
Kulcsszavak: IDF jövő Intel

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Okoskarkötővel a finom eleganciáért

Ha egy eszköz neve elé odatesszük, hogy “okos”, rögtön mindenki azt hiszi, hogy egy apró kütyüről van szó, amibe rengeteg hasznos, vagy annak ítélt funkciót sűrítettek bele. 

2022. november 15. 09:24

A legnépszerűbb szoftverek kreatív munkához

Ha olyan szoftvert keresünk, amellyel a kreatív munkát végző szakemberek csodálatos dolgokat hozhatnak egyszerűen létre, bizony nem kell sokáig kutakodnunk. Számos nagyszerű szoftver közül válogathatunk a világháló széles palettáján!

2022. augusztus 11. 11:42

Propaganda elleni védőoltás: Utazás!

Amerikai tudósítónk, Horváth László, olyan szemmel látogatta meg az év egyik legnagyobb turisztikai rendezvényét, az IPW Orlando 2022-öt, hogy közben szemügyre vette, mely fejlesztések könnyítik meg az ideérkezők utazását, és elfilozófált annak kapcsán, hogy miért érdemes útra kelni, és akár egy konferencia-részvételt is összekötni az adott hely felfedezésével, az ország - Amerika - felfedezésével.

2022. augusztus 8. 23:11

Így óvja a szemét, ha sokat ül kijelző előtt

Tudta, hogy a nyugati emberek naponta átlagosan 6 órát töltenek különböző képernyők előtt? Ha belegondol, egy kicsit furcsa is, hogy a telefonunk kijelzőjére védőfóliát teszünk, a laptop kijelzőjét folyamatosan törölgetjük, portalanítjuk, szóval óvjuk az eszközeinket, miközben a szemünk védelmére nem is gondolunk. Íme pár tipp, ami segíthet megtartani a szeme egészségét, ha sok időt tölt kijelző előtt.

2022. június 13. 17:17

Esztétikus magas teljesítményű asztali számítógép - igenis létezik!

Ebben a cikkben azt szeretnénk hangsúlyozni, hogy igenis reális elképzelésnek számíthat egy olyan asztali számítógép beszerzése, amelyik nemcsak teljesítményben, hanem az esztétikumot tekintve is elsőrendű vételnek számít. Következzenek tehát a részletek!

2022. február 15. 18:06

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak ‘Az Év Honlapja’ 2022 díjazottjai!

2023. január 27. 09:47

Látássérülteknek fejlesztett eszköz nyerte az LG versenyének fődíját

2023. január 26. 14:02

Közeleg a 31. Magyar Innovációs Nagydíj felhívás beadási határideje

2023. január 16. 18:51

A Bullitt műholdas szolgáltatása lefedettlenség esetén is biztosítja az üzenetküldést

2023. január 9. 15:46