Négy kontinens legjobb programozói a BME-döntőben

MTI Sajtóadatbank, 2005. március 8. 08:49
Négy kontinens 37 országának 139 csapata adott le értékelhető megoldást az V.BME Nemzetközi 24 órás programozó verseny internetes előválogatásán - közülük a 30 legjobb jutott a döntőbe.
Haidegger Tamás, a verseny főszervezője arról tájékoztatta hétfőn az MTI-t, hogy "idén nagyon színes az élmezőny, hiszen a harminc döntős csapatból mindössze 11 magyar. A külföldi teamek között egyaránt akad kínai és dél-afrikai, argentin és orosz, svéd és litván."

Szavai szerint összesen 304 csapat vett részt az internetes fordulón. A résztvevők többnyire főiskolai-egyetemi hallgatók, valamint az iparban dolgozó profik, ám akadtak középiskolás csapatok is. A 28 legjobb csapaton kívül a tavalyi második és harmadik helyezett is meghívást kapott. A verseny érdekessége, hogy a múlt évi győztes csapat részt vett a feladatok megoldásában.

Az előválogatáson a résztvevőknek hat, egymástól független, fokozatosan nehezedő informatikai feladattal kellett megküzdeniük, amelyek egyaránt próbára tették a versenyzők programozói képességét és precizitását.

A Magyar Villamosmérnök- és Informatikus-hallgatók Egyesülete és a Simonyi Károly Szakkollégium által szervezett versenyre április 29. és május 1. között kerül sor a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen.

A több mint 3000 euró összdíjazású verseny háromfős csapatok között zajlik és pontosan 24 órán át tart. A részfeladatok egy probléma köré épülnek, amelyek megoldása versenyzők részéről széleskörű informatikai ismereteket igényel. A döntőn a feladatot a helyszínen üzembe helyezett, saját számítógépeiken oldják meg úgy, hogy semmilyen külső segítség nem vehető igénybe: internet és mobiltelefon használata szigorúan tilos.
Kulcsszavak: verseny programozás BME

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A VOLTra készül Sopron

A hagyományok szerint július 1-től a VOLT színeibe öltözik Sopron elsőszámú jelképe, a Tűztorony. Ez az a nap ugyanis, amikor az eredeti tervek szerint 28. alkalommal indult volna el a város másik jelképének számító esemény, a Telekom VOLT Fesztivál. Az idei VOLT elmarad ugyan, július 4-re azonban egy nagyszabású filmbemutatóval készülnek a szervezők. A “Lesz VOLT” című alkotást szombat este Sopronban és Budapesten szabadtéren vetítik, vasárnbap pedig országos TV-premierként az M2-Petőfi TV tűzi műsorára.

2020. június 29. 15:50

Kutatás: mire vágynak a magyarok az ágyban

Az, hogy mi számít normálisnak a szexuális fétisek közül vagy hogy mennyi az ideális életkor a szüzesség elvesztésére, a szakembereket és a társadalmat is megosztja. Évről-évre születnek a témával foglalkozó felmérések, tudományos kutatások, leggyakrabban azonban kénytelenek vagyunk beérni nemzetközi adatokkal. Ezúttal azonban a legnagyobb hazai szexpartner kereső weboldal, a Szexrandi.hu készített egy nagy országos felmérést, melyen közel 1400-an vettek részt és amin keresztül beláthatunk most a többiek fejébe: azaz ki, mire izgul, ha szexről van szó. Gondolta volna például, hogy a szexpartnert kereső nők egyharmada biszexuális és a férfiaknál is 10% ez az arány? 

2020. június 9. 23:32

Mégis van mozi! Autósmozi nyílik a budapesti Árkád tetején

Jó hírünk van azok számára, akik már a Grease és a Szeretném, ha szeretnél óta tudják, meg akarják tapasztalni az autós mozizás varázsát. Június 13-tól a PANAM autósmoziban forgathatják vissza az idő kerekét. Az autósmozi érintésmentes eszközökkel vár, így a koronavírus ideje alatt sem maradunk biztonságos szórakozás nélkül. A helyszínt a budapesti Árkád bevásárlóközpont tetőtéri parkolója biztosítja, ahol a tervek szerint hosszútávon élvezhetjük majd a szabadtéri filmnézést.

2020. május 26. 10:33

Home office és a mögötte rejlő nehézségek

Manapság egyre több ember végez különféle munkákat otthonról, ami gyökeresen megváltoztatott számos munkamenetet és szokást. Valójában ennyire egyszerű technikailag a home office, és milyen előnyei, illetve hátulütői vannak?

2020. május 20. 13:52

Állati találkozások

Az emberi kíváncsiság az állatvilágra is kiterjed: igyekszünk minél közelebb férkőzni hozzájuk, hogy mindent megtudjunk róluk, és közben olyan felvételeket is készíthessünk, amelyek több száz like-ot érnek majd a közösségi oldalakon. A Viasat Nature természetcsatorna ezúttal vadállatokról elkapott, hihetetlen egyedi képeket mutat be kedden este 8-tól az Elképesztő állati találkozásokban. Soha nem tapasztalt légyottoknak lehetünk szemtanúi ember és állat, állat és állat között, amelyek hol szívszorító, hol győzedelmes véget érnek. És íme néhány dolog, amit jó tudni, ha valaki vadállatok lesére indulna!

2020. május 19. 10:22

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Újdonságok a szegedi informatikatörténeti kiállításon

2020. július 3. 18:53

Új funkcióval bővült a WIWE

2020. június 15. 16:23

Fél évig ingyenes az Adverticum „DataMe DMP adatok" szolgáltatása

2020. április 30. 09:47

Az LG történetének legjobb üzemi eredményét érte el 2020. első negyedében

2020. április 29. 17:15
online sportfogadás