LLP: A lej átértékeléséből fakadó módosítások a vállaltirányítási rendszerekben

forrás Prim Online, 2005. március 16. 11:10
Romániában a cégeket jelenleg a lej év közbeni átértékeléséből fakadó teendők foglalkoztatják. A vállalatirányítási rendszerek pénzügyi és könyvelési moduljainak átállítására már felkészültek az LLP Csoport szakértői.
A felmerülő igények mielőbbi kielégítése érdekében a bukarestiek mellett magyar tanácsadók is részt vesznek a munkálatokban. A cég e téren az elmúlt években már szerzett tapasztalatokat, hiszen több ízben dolgoztak címletösszegek csökkentéséből adódó változtatásokon, például Bulgáriában vagy az euró bevezetése miatt Belgiumban. Az LLP Csoport romániai leányvállalata pénzügyi és üzleti szoftverekkel kapcsolatos szolgáltatásokat nyújt pl. az Air BP, az Avon Cosmetics, a GlaxoSmithKline, a Pfizer, a Renault és a UPC cégek számára.

2005. július 1-jétől négy nullát törölnek a lej-címletek végéről, a jelenlegi bankjegyek és érmék 2006. végéig maradnak forgalomban. Erről a román kormány még 2004. májusában döntött. A művelet eredményeképpen a jelenlegi 10.000 lejes címlet 1 lejessé válik, az egymilliós bankjegyből 100 lejes címlet lesz. A jegybank 2005. július 1-jétől kezdi kibocsátani az új bankjegyeket és érméket. A Román Nemzeti Bank szerint senkinek nem származik majd hátránya a lej átértékeléséből, amely viszont egyszerűsíteni fogja a pénzügyi tranzakciókat és a könyvvitelt.

A lej átértékeléséből fakadó változások nemcsak a főkönyvi adatokat érintik majd, hanem például a beszerzési és értékesítési rendeléseket is. Mivel minden ügyfélnél más és más az adatbázisok beállítása, a számlaformátumok átalakítása egyedi igények szerint történik, az általános változtatási mechanizmusokra az LLP Csoport szakértői már el is készítették a pontos dokumentációt.

Könyveléstechnikailag egyszerűbbé teszi az átállást, hogy a törvényben pontosan meghatározták a fordulónapot: ha egy cég június 30-án, vagy azt megelőzően bocsát ki számlát a régi pénznemben, de azt a számlát az ügyfele már 2005. július 1-jén vagy utána kapja meg, akkor azt az ügyfélnek már az új pénznemben kell lekönyvelnie. A fordulópont után a pénztári egyenlegeket is az új pénznemben tartják nyilván, de még a régi lejben is fel kell vezetni azokat a pénztári jelentésekre. 2005. július 1-jén tehát a cégeknek át kell konvertálniuk a június 30-i záregyenlegüket és addigi forgalmukat az új pénznembe. A 2005-re vonatkozó éves beszámolót is természetesen már az új pénznemben kell elkészíteni. Érdekesség például az, hogy az áramszolgáltatók számláin már idén március 31-től mindkét pénznemet fel kell tüntetni.

"Az LLP tanácsadói szerint várható, hogy sok cég - ha nem lép időben - nem tudja megoldani azt, hogy pontosan a törvényben meghatározott fordulónaptól az új szabályok szerint működjön pénzügyi rendszere. Ha az átállás elhúzódik, s emiatt nem tudja lekönyvelni a beérkező és kimenő számláit, megnövekedhetnek a kintlévőségei, vagy nem tudja a törvényekben előírt, hatóságok felé kötelező jelentéseket elkészíteni. Ennek elkerülésében nyújt segítséget szakértői csapatunk" - avat be a vállalatirányítási rendszerre vonatkozó változás hatásaiba Holló Zita, az LLP Budapest vezető tanácsadója.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Megérkezett az első Apple Premium Partner üzlet Magyarországra

Az iSTYLE első Apple Premium Partner üzlete várja vásárlóit a budapesti Árkád bevásárlóközpontban. A közép-kelet-európai régió második Apple Premium Partner márkaboltja az ikonikus Apple Store vásárlási élményét hozza el, és az ügyfélkiszolgálás teljesen új szintjét képviseli. Az új koncepció alapján megújult üzlet a korábbinál nagyobb területen és számos újdonsággal várja az Apple rajongókat.

2023. február 3. 14:06

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak ‘Az Év Honlapja’ 2022 díjazottjai!

2023. január 27. 09:47

Látássérülteknek fejlesztett eszköz nyerte az LG versenyének fődíját

2023. január 26. 14:02

Közeleg a 31. Magyar Innovációs Nagydíj felhívás beadási határideje

2023. január 16. 18:51

A Bullitt műholdas szolgáltatása lefedettlenség esetén is biztosítja az üzenetküldést

2023. január 9. 15:46