3,9 millió forint értékű Matáv-adomány az Országos Idegsebészeti Intézetnek

forrás Prim Online, 2005. március 23. 10:38
„A Matáv hozzáad” program 3,9 millió forinttal támogatja az Országos Idegsebészeti Tudományos Intézetet. Az adományt jelképező csekket 2005. március 22-én Nagy Bálint, a Matáv kommunikációs igazgatója adta át Prof. Nyáry Istvánnak, az Intézet főigazgatójának.
Nagy értékű, 3,9 millió forintos támogatásban részesíti a Matáv az Országos Idegsebészeti Tudományos Intézetet (OITI). Az OITI Magyarország vezető idegsebészeti intézménye, Európa harmadik legnagyobb idegsebészeti centruma, ahol agyi- és gerincbetegségben szenvedőket gyógyítanak idegsebészeti módszerekkel. A koponyanyitással járó idegsebészeti műtétek száma a technika fejlődésével fokozatosan csökken. A Parkinson-kóros és egyéb mozgászavartól súlyosan korlátozott betegek új műtéti úton való gyógyítása jelenleg egy nagy pontosságú célzóberendezéssel, ún. stereotaxiás készülékkel történik. „A Matáv hozzáad” program adományából vásárolt 3,9 millió forint értékű készülékkel 0,2 mm pontossággal meghatározható az agy kórosan működő magvainak helyzete, ahová az ún. micro-drive segítségével tizedmilliméterről-tizedmilliméterre vezeti be a sebész az elektrofiziológiai mérések elvégzéséhez szükséges elektródát. Az így beültetett pacemaker megszünteti a beteg végtagjainak remegését vagy egyéb kóros mozgásait.

„Sem a társadalombiztosító, sem a kórházak tulajdonosai nincsenek abban a helyzetben, hogy követve a szakma fejlődését, az új beavatkozások bevezetésének minden feltételét finanszírozhassák.” – panaszolta Nyáry professzor, az OITI alapítványának, a Viribus Unitis Alapítvány kuratóriumának elnöke. A több mint 12 ezer magyarországi Parkinson-kóros beteg mintegy tizede gyógyszeresen nem, de műtéttel esetleg kezelhető lenne. Jelenleg az idegsebészeti centrumok évi 30-50 körüli Parkinson-műtétet tudnak elvégezni. „Megfelelő támogatással az évi országos műtétszámot mintegy százzal lehetne növelni. A Matáv adománya jelentős lépést jelent a kitűzött célok megvalósítása felé.” – tette hozzá a főigazgató.

„A Matáv gyakran nyújt segítséget életmentő műszerek beszerzéséhez, a kórházak eszközállományának fejlesztéséhez. Fontosnak érezzük, hogy nemzetközileg elismert magyar szakembereink itthon is a legmagasabb szintű egészségügyi ellátást tudják biztosítani” – indokolta a kuratóriumi döntést Nagy Bálint, a Matáv kommunikációs igazgatója.

Elérhető a WHO és a Rakuten Viber interaktív, többnyelvű chatbotja

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a Rakuten Viber a mai napon bejelentette legújabb partnerségét - a COVID-19-ről szóló téves információk leküzdésére egy interaktív, többnyelvű chatbotot hoztak létre, amely világszerte elérhető. A bot célja a vírusról gyorsan terjedő hamis hírek és valótlan információk leküzdése.

2020. március 31. 15:38

Az OTRS Group bemutatja szolgáltatásmenedzsment szoftverének 8-as verzióját

Új, modern és biztonságos. Az OTRS Group, a folyamat- és kommunikációmenedzsment megoldások egyik vezető gyártója kiadta szoftverének új verzióját, az OTRS 8-at. A szolgáltatásmenedzsment megoldás legutóbbi verziója az egyedi felhasználói igényekre fókuszál, a folyamatokat és munkafolyamatokat még hatékonyabbá változtatva a jobb felhasználói élménnyel.

2020. március 31. 14:11

Kecskeméten is elindult a közlekedési mobiljegy

Korábbi teljes országos lefedési terveinek megfelelően vezeti be a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. a közlekedési mobiljegyet, amelynek keretében 2020. március 31-vel a kecskeméti helyi közlekedésben is elérhetővé vált a virológiai kitettséget csökkentő készpénzmentes megoldás.

2020. március 31. 13:29

Quick User Manager 1.9.0.0

Felhasználói fiókok kezelésére használható egyszerű alkalmazás, amely automatikusan ellenőrzi a számítógépet és kilistázza az összes fiókot. Lehetőség van új felhasználói fiók létrehozására vagy a meglévő törlésére, új jelszó hozzáadására, jelszó törlésére. Minden egyes felhasználói fiókhoz hozzárendelhetünk egy új képet (JPEG, BMP vagy PNG) is.

2020. március 31. 13:09

Monosnap 4.1.3

Ezzel a képlopó segédprogrammal rögzíthetjük a teljes képernyőt, annak egy bizonyos területét, a csatlakoztatott webkamera képét, vagy az asztali tevékenységünket. Az eredményt megnyithatjuk a beépített képszerkesztőben, ahol az alapvető képmanipulálási műveleteket végre is hajthatjuk.

2020. március 31. 13:08

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Több millióan kaphatnak ingyenes online védelmet áprilistól

2020. március 31. 12:57

Hogyan legyenek a gyerekek és a tanárok biztonságban a digitális oktatás ideje alatt is?

2020. március 25. 10:43

Hasznos tippek, hogy előnyünkre fordítsuk a bezártságot!

2020. március 24. 16:55

Koronavírusos átverést azonosított az ESET

2020. március 18. 09:11
online sportfogadás