Interware - Matáv: Közvetlen adatcsere a szolgáltatók között

forrás Prim Online, 2005. április 11. 14:55
Az elmúlt hónapokban az Interware Rt. megállapodott a UPC-vel, annak érdekében, hogy közvetlen adatkicserélő hálózat tudjon kialakulni a két internetszolgáltató között. Szintén az utóbbi időszakban született meg a megegyezés a Matáv Rt., valamint az Interware Rt. között a már korábban meglévő direkt peering kapcsolat 1 Gbps-ről 10 Gbps-re történő bővítéséről. Az Interware Rt., mint a legnagyobb hazai hosting szolgáltató az internetezők felét naponta kiszolgálja. A közvetlen kapcsolat létesítéséből leginkább éppen a felhasználók profitálnának, hiszen a direkt összeköttetés jobb minőségű szolgáltatást, gyorsabb internetezést tesz lehetővé.
Az Interware ennek érdekében már korábban lépéseket tett, illetve pozitívan reagált az access szolgáltatók részéről érkezett megkeresésekre: 2003. novemberében született a megállapodás a Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Program (NIIF) és az Interware Rt. között, melynek értelmében az egyetemi hálóval (HBONE) az egymás felé irányuló forgalmat közvetlenül (a BIX kikerülésével, direkt peering alkalmazásával) cserélik ki egy 1 Gbps sebességű vonalon. A NIIF a teljes magyarországi kutatási, felsőoktatási és közgyűjteményi közösség számára biztosít integrált országos számítógép-hálózati infrastruktúrát. Az együttműködésnek köszönhetően, tehát a hazai egyetemek, főiskolák internetezői már több, mint egy éve gyorsabb, jobb minőségű szolgáltatást élvezhetnek. Az Interware-nél elhelyezett szerverekről történő adatletöltésben az egyetemi háló és a UPC felhasználói – holtversenyben – a második helyen vannak, őket előzi meg az Axelero előfizetői tábora.

A UPC-vel 2005. januárjában kötött megállapodás értelmében ma már redundáns 1 Gbps sebességű vonalon cserél adatokat az Interware.

A Matávval történt egyeztetéseket követően márciusban 2 Gbps sávszélességen érhetik el az Axelerós felhasználók az Interware-nél lévő szerverek tartalmát, de a hosszú távú stratégiai megállapodás tartalmazza 10 Gbps elérésére vonatkozó terveket, amire még ebben az évben sor kerül. „Ha a napi átlagos adatcserét nézzük, akkor a 2 Gbit-es sávszélesség jelenleg még elegendő, azonban a közelmúltban történt szélessávú (UPC-Chello, Matáv ADSL) sávszélességnövekedés következtében egyre nagyobb adatkapcsolatra van szükség a tartalomszolgáltatókat kiszolgáló hosting szolgáltatók, valamint a felhasználók számára elérést biztosító ISP-k között.

Felmerül a kérdés, hogy mi lesz a BIX szerepe, ha a közvetlen adatcsere lesz jellemző az access szolgáltatók és az adatközpontok között. Az egyértelmű, hogy a BIX jelentősége csökkenő szerepet kap, hiszen ha a tartalom kiszolgálás (Data Centerek), valamint a jelentős hozzáférés szolgáltatók száma csökken, és a forgalom nagy része ezen szereplők között zajlik, mind műszakilag, mind pedig költséghatékonysági megfontolásokból is jobb megoldás a szolgáltatók közötti direkt peering kapcsolat kialakítása.

Ha arra gondolunk, hogy a három legnagyobb tartalom letöltő (Matáv-Axelero, UPC, HBONE) már közvetlenül cserél adatot a legnagyobb hazai tartalom kiszolgálóval az Interware Rt.-vel, aki az internetes tartalom felét tudhatja magáénak és a legtöbb hazai hosting szolgáltató tőle veszi igénybe Data Centereinek szolgáltatásait, és hozzávesszük a már létező további direkt peering kapcsolatokat, már ma is elmondható, hogy a BIX-en kívül jelentős forgalmak cserélnek gazdát.





Kulcsszavak: ISP UPC-hu Matáv Interware

Telekom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Megjelent a világ első unalmas telefonja

A Heineken a street kultúra ízlésformálójával, a Bodegával együttműködve bemutatta a Human Mobile Devices (HMD) által gyártott "The Boring Phone" készüléket.

2024. április 18. 13:15

Már egy évtizede társ a mindennapokban: 10 éves a Simple alkalmazás

Magyarország egyik legnépszerűbb mobilappja*, a Simple alkalmazás idén ünnepli a 10. születésnapját.  Az applikáció 2014. április 15-én vált elérhetővé az alkalmazásboltokban, az elmúlt évtizedben már több mint hárommillióan töltötték le, és indulása óta már több mint 50 millió in-app és 80 millió NFC tranzakció futott át rajta. A fejlesztő és üzemeltető OTP Mobil számításai alapján 2023-ban a hazai online autópálya-matrica, a közterületi parkolójegy értékesítés és a QR-kód alapú csekkbefizetések is mintegy majdnem ötöde a Simple appon keresztül történt. 

2024. április 15. 13:02

Tavaszi fotózási tippek a HONOR-tól

A HONOR jobbnál jobb hardverrel és szoftverrel teszi izgalmasabbá a fotózást, de a funkciók és lehetőségek kihasználásához érdemes észben tartani pár egyszerű tippet ahhoz, hogy a lehető legszebb képeket készíthessük el.

2024. április 11. 11:38

A csoportos beszélgetéseket összegzi a Rakuten Viber új, MI-alapú funkciója

A Rakuten Viber, a privát és biztonságos üzenetküldés és hívások globális piacvezetője az OpenAI technológiáját felhasználva elindított egy mesterséges intelligenciával vezérelt beszélgetés összegző funkciót. A szolgáltatás a csoportos csevegések olvasatlan üzeneteinél hasznosítható. A több millió felhasználó igényeinek megfelelően kifejlesztett funkció zökkenőmentes és gyors megoldást kínál arra, hogy a csevegésben lévő akár 100 olvasatlan üzenetből a lényeges információkat egy tömör összefoglalóba sűrítse.

2024. április 10. 21:07

Mesterséges intelligenciával beszélgetve tökéletesíthetjük a kiejtésünket

Teljesen megújult a magyar fejlesztésű nyelvtanuló alkalmazás, a Xeropan. Az app már eddig is meghódította a világot, hiszen eddig összesen több mint kétmillióan használták a földkerekség minden táján – az új, 5.0-ás verzió pedig valószínűleg tovább növeli a regisztrálók számát. Új, komoly szakmai háttérrel összeállított, lineárisan felépülő tananyaggal segíti a nyelvtanulást, miközben kiejtésünket fejleszti és mesterséges intelligenciával a beszédkészségünket is gyakoroltatja.

2024. április 8. 13:10

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09