Interware - Matáv: Közvetlen adatcsere a szolgáltatók között

forrás Prim Online, 2005. április 11. 14:55
Az elmúlt hónapokban az Interware Rt. megállapodott a UPC-vel, annak érdekében, hogy közvetlen adatkicserélő hálózat tudjon kialakulni a két internetszolgáltató között. Szintén az utóbbi időszakban született meg a megegyezés a Matáv Rt., valamint az Interware Rt. között a már korábban meglévő direkt peering kapcsolat 1 Gbps-ről 10 Gbps-re történő bővítéséről. Az Interware Rt., mint a legnagyobb hazai hosting szolgáltató az internetezők felét naponta kiszolgálja. A közvetlen kapcsolat létesítéséből leginkább éppen a felhasználók profitálnának, hiszen a direkt összeköttetés jobb minőségű szolgáltatást, gyorsabb internetezést tesz lehetővé.
Az Interware ennek érdekében már korábban lépéseket tett, illetve pozitívan reagált az access szolgáltatók részéről érkezett megkeresésekre: 2003. novemberében született a megállapodás a Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Program (NIIF) és az Interware Rt. között, melynek értelmében az egyetemi hálóval (HBONE) az egymás felé irányuló forgalmat közvetlenül (a BIX kikerülésével, direkt peering alkalmazásával) cserélik ki egy 1 Gbps sebességű vonalon. A NIIF a teljes magyarországi kutatási, felsőoktatási és közgyűjteményi közösség számára biztosít integrált országos számítógép-hálózati infrastruktúrát. Az együttműködésnek köszönhetően, tehát a hazai egyetemek, főiskolák internetezői már több, mint egy éve gyorsabb, jobb minőségű szolgáltatást élvezhetnek. Az Interware-nél elhelyezett szerverekről történő adatletöltésben az egyetemi háló és a UPC felhasználói – holtversenyben – a második helyen vannak, őket előzi meg az Axelero előfizetői tábora.

A UPC-vel 2005. januárjában kötött megállapodás értelmében ma már redundáns 1 Gbps sebességű vonalon cserél adatokat az Interware.

A Matávval történt egyeztetéseket követően márciusban 2 Gbps sávszélességen érhetik el az Axelerós felhasználók az Interware-nél lévő szerverek tartalmát, de a hosszú távú stratégiai megállapodás tartalmazza 10 Gbps elérésére vonatkozó terveket, amire még ebben az évben sor kerül. „Ha a napi átlagos adatcserét nézzük, akkor a 2 Gbit-es sávszélesség jelenleg még elegendő, azonban a közelmúltban történt szélessávú (UPC-Chello, Matáv ADSL) sávszélességnövekedés következtében egyre nagyobb adatkapcsolatra van szükség a tartalomszolgáltatókat kiszolgáló hosting szolgáltatók, valamint a felhasználók számára elérést biztosító ISP-k között.

Felmerül a kérdés, hogy mi lesz a BIX szerepe, ha a közvetlen adatcsere lesz jellemző az access szolgáltatók és az adatközpontok között. Az egyértelmű, hogy a BIX jelentősége csökkenő szerepet kap, hiszen ha a tartalom kiszolgálás (Data Centerek), valamint a jelentős hozzáférés szolgáltatók száma csökken, és a forgalom nagy része ezen szereplők között zajlik, mind műszakilag, mind pedig költséghatékonysági megfontolásokból is jobb megoldás a szolgáltatók közötti direkt peering kapcsolat kialakítása.

Ha arra gondolunk, hogy a három legnagyobb tartalom letöltő (Matáv-Axelero, UPC, HBONE) már közvetlenül cserél adatot a legnagyobb hazai tartalom kiszolgálóval az Interware Rt.-vel, aki az internetes tartalom felét tudhatja magáénak és a legtöbb hazai hosting szolgáltató tőle veszi igénybe Data Centereinek szolgáltatásait, és hozzávesszük a már létező további direkt peering kapcsolatokat, már ma is elmondható, hogy a BIX-en kívül jelentős forgalmak cserélnek gazdát.

Kulcsszavak: ISP UPC-hu Matáv Interware

Telekom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Új funkciókkal és erős társadalmi üzenettel érkezik a LiveRobe 2.0

A divatfogyasztókat tudatosságra ösztönző LiveRobe béta verziójának tavalyi sikerei után most izgalmas újításokkal, új dizájnnal, valamint egyszerű fizetési móddal és személyre szabott szállítási opciókkal tér vissza az alkalmazás, ami júliusig folyamatosan egyéb újításokkal várja felhasználóit. A LiveRobe már ingyenesen letölthető iOS és Android eszközökre.

2020. május 29. 19:05

Kelet-Közép-Európa távközlési piacát kevésbé érintheti a válság

A koronavírus-járvány kezdete óta a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) rendszeresen készít összefoglalókat a hírközlési piac alakulásáról, amelyekhez többek között nemzetközi elemzőcégek előrejelzéseit és távközlési vállalatok elemzéseit veszi alapul. A májusi összefoglalók kiemelt témái közé tartozik a távközlési cégek jövője és a mobiltelefon-értékesítés piacának jelenlegi helyzete. 

2020. május 29. 17:33

Korlátlan adatot vezet be a Vodafone a Red tarifákban

Májusban a Vodafone bevezeti új lakossági mobil portfólióját. A RED tarifacsomagokkal újabb korlátok szűnnek meg, hiszen a korlátlan beszélgetés és SMS mellé, a magyar piacon jelenleg egyedüliként, már korlátlan adat is került a csomagokba. A két új RED tarifacsomagot a felhasználói szokások változásának hatására alkotta meg a Vodafone.

2020. május 29. 09:38

Magyarországon is kapható az LG 2020-as K okostelefon-szériája

Már hazánkban is elérhető az LG legújabb K-szériája, azaz a K61, K51S és K41S modellekből álló középkategóriás okostelefon-sorozat. A készülékek megújult kamerarendszerükkel, multimédia-funkcióikkal és stabil teljesítményükkel első osztályú felhasználói élményt kínálnak anélkül, hogy a vásárlóknak mélyen a zsebükbe kellene nyúlniuk. Az új telefonok olyan prémium funkciókat kaptak, amelyeket eddig csak az LG felsőkategóriás készülékeiből ismerhettünk.

2020. május 27. 13:39

Biztonsági tanúsítványt szerzett a Huawei 5G bázisállomása

A világon elsőként szerzett Common Criteria (CC) biztonsági tanúsítványt a Huawei Technologies 5G-bázisállomása. A CC tanúsítványok kiadására jogosult spanyol hatóság, a Nemzeti Kriptológia Központ május 20-án EAL 4+ szintű biztonsági tanúsítványt bocsátott ki a Huawei 5G gNodeB termékéről. Eszerint a Huawei 5G bázisállomás-termékei – beleértve azok forráskódját is – a legmagasabb szintű biztonsági besorolást kapták a világon és megbízható biztonsági garanciákat nyújtanak a vezetéknélküli 5G-kapcsolatokhoz.

2020. május 25. 10:40

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Fél évig ingyenes az Adverticum „DataMe DMP adatok" szolgáltatása

2020. április 30. 09:47

Az LG történetének legjobb üzemi eredményét érte el 2020. első negyedében

2020. április 29. 17:15

Gigafelvásárlás az oktatási piacon

2020. április 21. 10:32

Az ABB ingyenessé tette a digitális szolgáltatásokat

2020. április 20. 09:20
online sportfogadás