Az Oracle Grid Index szerint világszerte terjed a grid computing

forrás Prim Online, 2005. április 11. 16:40
Az Oracle közzétette a grid computing technológia globális terjedését figyelemmel kísérő Oracle Grid Index legújabb értékeit. Az új kutatás a tavalyi év sikeres európai kezdeményezésére épül, amelynek részeként „pillanatfelvétel” készült az informatikában világszerte alapvető változásokat magával hozó grid computing („számítóháló”) globális terjedéséről, valamint az európai vállalatok hozzáállásáról és az úgynevezett bevezetési hajlandóságról.
Az észak-amerikai, európai és a délkelet-ázsiai, ausztráliai és óceániai térség összesített Oracle Grid Index mutatószáma a 0-tól 10-ig terjedő skálán jelenleg 4,41. A számítás alapjául szolgáló mutatókkal és az index 2004. szeptemberi, európai bevezetéskori értékével való összehasonlítás azt mutatja, hogy a vállalatok a grid computing technológiát világszerte gyorsuló ütemben veszik át. Európában e tekintetben jelentős előrehaladás figyelhető meg, míg a délkelet-ázsiai, ausztráliai és óceániai térségben minden feltétel adott az úttörőnek számító technológia elterjedéséhez. Az eredmények ezzel együtt azt is jelzik, hogy a régiók fej-fej mellett haladnak, és egyik sem vezet egyértelműen a számítóhálózatok bevezetése terén.

Számos vállalat tisztában van a grid előnyeivel, de kevesen mernek lépni

A vállalatok egyre szélesebb köre ismeri a grid computing technológiát és annak előnyeit, a felmérés eredményei azonban jelzik, hogy a legtöbb még nem tett lépéseket annak bevezetése érdekében.

Az összesített grid index értékek az egyes régiókban hasonlóak: Észak-Amerika grid index értéke 4,50, Európáé 4,39, míg a délkelet-ázsiai, ausztráliai és óceániai térség indexe 4,37. Ezek az eredmények azt mutatják, hogy az egyes régiók vállalatainak jelentős része vizsgálja, tanulmányozza és értékeli az új technológiát.

Általában elmondható, hogy a grid computing és annak előnyei pozitív visszhangra találnak (az indexek értékei 5,61 ill. 4,89 között vannak), azonban ez egyelőre nem eredményez megfelelő támogatottságot, nem kapcsolódik hozzá sem elért, sem elvárt megtérülési ráta. A támogatottsági index jelenleg 2,45-ös, a megtérülési index pedig 1,89-es értéket mutat. Ez a trend jellemzi általában a grid computinghoz hasonló jelentőségű új technológiák bevezetését.

Az európai vállalatok már elértek bizonyos sikereket a számítóhálós technológia bevezetése terén. Az európai Oracle Grid Index hat hónap alatt 3,1-ről 4,39-re emelkedett, ami jelentős növekedés. A vizsgált európai országok és az összesített európai index alapját képező összes érték növekedő tendenciát mutatott.

Az egyes régiók részmutatóiból látható, hogy Európa és Észak-Amerika hasonló módon viszonyul a grid computinghoz. A délkelet-ázsiai, ausztráliai és óceániai térségben azonban ettől jelentősen eltérő trend érvényesült. Az informatikai rendszerek szabványosításának és konszolidálásának mutatói sokkal magasabbak a délkelet-ázsiai, ausztráliai és óceániai térség nagy részében, mint máshol, és sokkal nagyobb különbség mutatkozik a szakismereti és az ún. előnyfelismerési indexek magas, illetve a támogatottsági és a megtérülési indexek alacsony értékei között. Így míg a délkelet-ázsiai, ausztráliai és óceániai térség egyértelműen hátramaradt a bevezetés terén, sokkal felkészültebbnek tűnik a számítóhálós technológiák befogadása tekintetében.

Európa vezet – A skandinávok járnak az élen a grid technológia bevezetésében


Míg Európa egészében véve jelentős haladást ért el a grid computing bevezetése terén, a technológia és előnyeinek ismerete még nem tükröződik „kézzelfogható” támogatottságban és konkrét lépésekben. Az európai szakismereti index 2,74-ről 5,81-re nőtt, míg az előnyfelismerési index 2,25-ről 4,58-ra, ami több mint 100%-os növekedés. Összehasonlításul: ugyanezen időszakban a támogatottsági index 1,75-ről 2,70-re, míg a megtérülési index 1,17-ről 2,10-re emelkedett.

Ami a többi európai számadatot illeti:

Olaszország és Spanyolország rendkívüli eredményeket ért el, ezekben az országokban az összesített Grid Index értékei 2,80-ról 4,04-re, illetve 2,40-ről 4,19-re emelkedtek.

A rendszerek szabványosítása és konszolidálása kulcsfontosságú területén Európában Németország érte el a legjobb eredményeket (a szabványosítási index 6,71, míg a konszolidációs index 5,99 értéket mutatott).

A támogatottság és a bevezetés terén egyértelműen a skandinávok a világelsők. A régió vállalatainak támogatottsági indexe 3,60, míg megtérülési indexe 2,58.

Gyors ütemben nő az érdeklődés a „pengekiszolgálók” (ún. blade szerverek) iránt. A pengekiszolgálókat fontos technológiaként értékelő európai válaszadók száma hat hónap alatt megnégyszereződött, és 8%-ról 33%-ra nőtt.

A vezető stratégiai gondolkodók átformálják a kapcsolódó technológiákról vallott nézeteket


Az Oracle felmérései, amelyeket vezető üzleti és informatikai piacelemző Quocirca cég végez, a grid computing technológiához kapcsolódó technológiákról, így például a szolgáltatásorientált architektúráról és a pengekiszolgálókról is közöl adatokat. Az Oracle elmúlt év szeptemberi európai Grid Indexe megmutatta, hogy az új technológiát értő vállalatok általában stratégiaformálók is, amelyek már megtették az első lépéseket a grid computing bevezetésének irányába. A mostani kutatási eredményekből kiderül, hogy a megkérdezettek 10%-át kitevő legjelentősebb vezető stratégiai gondolkodók állnak a grid computing előnyeit leggyorsabban kihasználni kívánó vállalatok élén.

A megkérdezett vezető stratégiai gondolkodók többsége (86%) úgy véli, hogy az alkalmazásinterfészek kialakítása és az alkalmazások integrálása szempontjából jelentős előnyökkel jár, hogy a kereskedelmi forgalmú alkalmazások legfontosabb gyártói bevezetik a szolgáltatásorientált architektúrát (SOA).

A grid computing mellett elkötelezett vállalatok több mint 90%-a (vagyis amelyek támogatási indexe 7,5-nél nagyobb) új alkalmazásaikat vagy már a SOA módszertan alapján készíti, vagy 2005 folyamán tér erre át. Az összes megkérdezett vállalat tekintetében ez a szám a 20%-ot sem éri el.
A legjelentősebb vezető stratégiai gondolkodók vállalatainak több mint fele jelentős mértékben használ pengekiszolgálókat, míg ez az érték a megkérdezettek egészét tekintve 25% alatt marad. A magas fokú támogatást felmutató vállalatok esetében (vagyis amelyeknél a támogatási index 7,5-nél magasabb) ez az érték 60% fölé emelkedik.

Kulcsszavak: Grid Oracle

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Az SAP AI-alapú fejlesztéseivel a gyáripar is átalakul

A termelékenység, a hatékonyság és a precizitás újabb szintje érhető el azokkal az AI-alapú fejlesztésekkel, melyeket az SAP mutatott be az ellátási láncokhoz kapcsolódó megoldásaiban a Hannover Messe kiállításon. A valós idejű adatokból származó, mesterséges intelligencia által felfejtett következtetések abban segítenek a vállalatoknak, hogy jobb döntéseket hozzanak az ellátási láncok egészében, racionalizálják a termékfejlesztést és javítsák a gyártás hatékonyságát.

2024. április 25. 16:31

Kiderült, hogy állnak a magyarok a robotokhoz

Idén is kitárta kapuit a HVG Állásbörze, ahol több mint száz munkaadóval személyesen és hibrid formában is találkozhattak azok az álláskeresők, akik ellátogattak április 17-19-e között a Papp László Budapest Sportarénába. Mindenki kedvence, a Bastion Group robotkutyája is jelen volt az eseményen, ahol hatalmas volt az érdeklődés a robotika iránt.

2024. április 25. 09:56

Innováció a légi szállítmányozásban

A DSV egy hazánkban innovációnak számító, korábban még sosem alkalmazott átvilágítási szolgáltatás elindításával új export légiszállítási lehetőségeknek nyit kaput. A Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér közvetlen közelében található raktárukban már 2-8 Celsius-fokos környezetben is átvilágítási szolgáltatás nyújtására lesznek a továbbiakban képesek, ezzel pedig fellendítik a BUD Airport gyógyszerexport tevékenységét. A fejlesztés egy gyógyszeripari üzleti esemény keretein belül debütált 2024. április 23-án, Vecsésen.

2024. április 24. 19:50

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50