Informatikai fejlesztési normatíva szeptembertől

MTI Sajtóadatbank, 2005. április 13. 09:14
Szeptembertől az oktatási tárca informatikai fejlesztési normatívával segíti az iskolák elavult számítástechnikai eszközeinek cseréjét, megújítását - közölte Magyar Bálint egy keddi budapesti konferencián. Jelenleg 130-140 ezer számítógép van a magyar közoktatásban, ebből csupán 30-40 ezer alkalmas a Sulinet Digitális Tudásbázis tartalmának fogadására - mondta az oktatási miniszter.
"Még néhány év és informatikai múzeumokat lehet berendezni az iskolákban" - fogalmazott Magyar Bálint. Három-négy év múlva új gépekkel, új szolgáltatásokat kell biztosítani - hangsúlyozta a miniszter. Hozzátette: a hatvanezer iskolai tanterem számítógéppel, projektorral, interaktív táblával történő felszerelése 40-50 milliárd forintba kerülne. Jelenleg informatikai fejlesztésekre egy évben 15-20 milliárd forint jut. A miniszter példaként említette, hogy Dél-Koreában az oktatási büdzsé harmadát juttatják ilyen célra.

Beszámolt arról, hogy a győri egyetemen azon dolgoznak, hogy a laptopok árának harmadáért olyan eszközöket állítsanak elő, amelyeket tömegesen lehet az iskolákban használni.

A tárca vezetője közölte: 2005 szeptemberéig az összes iskolát rákötik az internetre, a korábbi sávszélesség hatszorosára bővül. Ez azonban még mindig kevés. Mint mondta: a 2007-13 közötti időszak nemzeti fejlesztési tervében rendelkezésre álló források várhatóan lehetőséget adnak e téren is a radikális bővítésre.

A miniszter az infokommunikációs technológiák elterjesztése kapcsán a legfontosabb pillérként említette a digitális tananyag-fejlesztést. Kitért arra, hogy a 7-12. évfolyamok tananyagainak digitalizálása már tizenegy műveltségi területen megtörtént. Az adatbázis - amely folyamatosan bővül és bővíthető - jelenleg 18-20 ezer fényképet, metszetet, 1.000 videót, 700 hangelemet és 6.000 tesztfeladatot tartalmaz.

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A legnépszerűbb szoftverek kreatív munkához

Ha olyan szoftvert keresünk, amellyel a kreatív munkát végző szakemberek csodálatos dolgokat hozhatnak egyszerűen létre, bizony nem kell sokáig kutakodnunk. Számos nagyszerű szoftver közül válogathatunk a világháló széles palettáján!

2022. augusztus 11. 11:42

Propaganda elleni védőoltás: Utazás!

Amerikai tudósítónk, Horváth László, olyan szemmel látogatta meg az év egyik legnagyobb turisztikai rendezvényét, az IPW Orlando 2022-öt, hogy közben szemügyre vette, mely fejlesztések könnyítik meg az ideérkezők utazását, és elfilozófált annak kapcsán, hogy miért érdemes útra kelni, és akár egy konferencia-részvételt is összekötni az adott hely felfedezésével, az ország - Amerika - felfedezésével.

2022. augusztus 8. 23:11

Így óvja a szemét, ha sokat ül kijelző előtt

Tudta, hogy a nyugati emberek naponta átlagosan 6 órát töltenek különböző képernyők előtt? Ha belegondol, egy kicsit furcsa is, hogy a telefonunk kijelzőjére védőfóliát teszünk, a laptop kijelzőjét folyamatosan törölgetjük, portalanítjuk, szóval óvjuk az eszközeinket, miközben a szemünk védelmére nem is gondolunk. Íme pár tipp, ami segíthet megtartani a szeme egészségét, ha sok időt tölt kijelző előtt.

2022. június 13. 17:17

Esztétikus magas teljesítményű asztali számítógép - igenis létezik!

Ebben a cikkben azt szeretnénk hangsúlyozni, hogy igenis reális elképzelésnek számíthat egy olyan asztali számítógép beszerzése, amelyik nemcsak teljesítményben, hanem az esztétikumot tekintve is elsőrendű vételnek számít. Következzenek tehát a részletek!

2022. február 15. 18:06

Hogyan ne válj a hackerek áldozatává másodpercek alatt?

Elképzelhetetlen ma már az élet internet nélkül. Munkához, tanuláshoz, de sokan még a heti bevásárlást is a világhálóra fellépve oldják meg.

2022. január 31. 09:19

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Jól szerepeltek a magyar diákok a juniorok informatikai diákolimpiáján

2022. szeptember 26. 18:20

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2022. szeptember 21. 13:46

Hatalmas siker a tudományos Európa Bajnokságon

2022. szeptember 19. 18:00

’Az Év Honlapja’ pályázat 21. alkalommal keresi a legjobb honlapokat, applikációkat és digitális megoldásokat

2022. szeptember 7. 11:38