Tárcatükör - Internet: eltérő a fejlődés megítélése

MTI Sajtóadatbank, 2005. április 15. 14:19
Eltérően ítélte meg az informatikai és hírközlési miniszter, valamint az Országgyűlés Informatikai és Távközlési Bizottságának elnöke az informatika és az internet fejlődését Magyarországon.
Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter a Budapesti Corvinus Egyetem Tárcatükör a Közgázon című fővárosi rendezvényén csütörtökön aláhúzta: 2002-höz képest a széles sávú internetezés ára nominál áron 40-44 százalékkal, a mobilszolgáltatásé pedig 44 százalékkal csökkent.

Megkezdődött a huszonegyedik század infrastruktúrájának a kiépítése, s az internetes Közháló két év múlva minden települést elér. Ezen túlmenően bővül a tartalomszolgáltatás is, például a nemzeti digitális adattár és az audiovizuális archívum felállítása révén.

Rogán Antal, az Országgyűlés Informatikai és Távközlési Bizottságának elnöke a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem egyik tanulmányára hivatkozva kifejtette: tavaly az internet elterjedésének növekedési üteme megtorpant, s nem bővült a háztartások számítógéppel való ellátottsága sem.

Hozzátette: a Sulinet programra 45 milliárd forintot költött az állam, amiből félmillió családot lehetett volna ellátni számítógéppel. Ezzel szemben főleg azok használták ki az adókedvezménnyel járó programot, akiknek már eddig is volt otthon számítógépe és internetelérése.

Kovács Kálmán ezzel szemben úgy vélte, hogy nagyon sokan fejlesztették otthoni gépüket a program segítségével. Aláhúzta az eMagyország program az év végére 2 ezer településen mintegy 3 ezer helyen teszi ingyen vagy nagyon kedvezményesen elérhetővé a világhálót.

A miniszter elmondta azt is, hogy a Sulinet teljes forgalma volt 45 milliárd forint, az állam 15 milliárd forint támogatást adott hozzá. Úgy vélte, a jelenlegi kormány alatt sokkal gyorsabban fejlődik az internet, mint korábban.

Rogán Antal a széles sávú internet fejlődését örvendetesnek nevezte, de kifogásolta, hogy szinte minden szolgáltató a Matáv csomagját árulja, mivel más technológia terjedését nem támogatja a szabályozás.

Kovács Kálmán ezzel nem értett egyet, s rámutatott, hogy a kábeltelevíziós cégek is nyújtanak internet szolgáltatást, s ma már az UPC Magyarország bevételének 15 százalék ebből származik.

Rogán Antal felvette: a környező országokkal ellentétben Magyarországon a harmadik generációs mobilszolgáltatásban (3G-UMTS) nem vontak be új céget.

A miniszter utalt arra: a távközlési piac helyzete időközben megváltozott, s már nem volt akkora érdeklődés tavaly a magyar UMTS tender iránt, mint három évvel ezelőtt más országokban.

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Digitalizáció a KKV-knál - ahogy a mesterséges intelligencia látja

Manapság mindenki mindenről a ChatGPT-t kérdezi meg, úgyhogy - gondoltam - mi is kipróbáljuk, megnéztük, hogy milyen hírt írna a mesterséges intelligencia arról, hogy hol tart a digitalizáció Magyarországon a kis- és középvállalkozásoknál. Íme:

2023. február 4. 21:32

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Negyvenéves magyar mikroszámítógépre fejlesztenek új játékokat

2023. szeptember 29. 18:51

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2023. szeptember 20. 15:17

Diákokat, női vezetőket és roma fiatalokat is támogatnak a Morgan Stanley munkatársai

2023. szeptember 18. 13:16

Hat érmet hoztak haza a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról

2023. szeptember 4. 15:38