Online újságot próbált munkájában korlátozni a parlament informatikai és távközlési bizottságának tisztségviselője

Legálisan terjeszthetők a bizottsági jegyzőkönyvek az interneten

Szalay Dániel, 2005. április 20. 21:11
Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos szerint az informatikai és távközlési bizottság titkárának azon "kérése", hogy a bizottság tavaly október 26-án tartott ülésének jegyzőkönyvét távolítsa el honlapjáról az egyik online újság, sértette az alkotmány 61. §-ában biztosított azon jogot, hogy a megismert közérdekű adatot szabadon terjeszteni lehet.
Nem hogy nem törvénytelen a parlament egyes szakbizottságainak tevékenységeiről tudósítást közölni az interneten, vagy akár az ott elhangzottak részletes jegyzőkönyvét a webre feltölteni, hanem majdhogynem kívánatos - lényegében így foglalható össze a személyes adatok védelme mellett a közérdekű adatok nyilvánossága felett is őrködő Péterfalvi Attila néhány nappal ezelőtt kelt ajánlása.

Az adatvédelmi biztoshoz azután fordult Kiss János újságíró, az euroASTRA internetmagazin főszerkesztője, hogy tavaly októberben az általa szerkesztett weboldalon - a portál korábbi gyakorlatának megfelelően - ismét jegyzőkönyvet jelentettek meg a parlament egyik szakbizottságának ülésén elhangzottakról. A jegyzőkönyv a parlament informatikai és távközlési bizottságának október 26-i ülésén elhangzottakat tartalmazta szó szerint, ám a bizottság titkára sérelmezte annak megjelentetését. A titkár egy belső rendelkezésre hivatkozva felszólította a portált, mielőbb távolítsa el a jegyzőkönyvet.

Ennek a felszólításnak az euroASTRA eleget is tett, ám egyúttal beadvánnyal fordult Péterfalvi Attilához, aki az eset kapcsán úgy foglalt állást, hogy a sajtó feladata (és működésének lényege) - a sajtóról szóló 1986. évi II. törvény 2. §-a szerint is - hogy minél szélesebb körben terjessze az általa megismert tényeket, ismereteket. A sajtó akár teljes terjedelemben is tudósíthat egy bizottság üléséről, részletesen ismertetheti az ott elhangzottakat. A sajtó közvetítése révén tehát a legszélesebb nyilvánosság értesülhet az ülésen elhangzottakról. Az adatvédelmi biztos kitért arra is, hogy a házszabály a bizottsági üléseket főszabályként nyilvánosnak minősíti, és ettől csak meghatározott esetekben szokás eltérni.

"A bizottsági ülések jegyzőkönyveit tehát - mint közérdekű adatot - bárki igényelheti akár papíralapú, akár elektronikus formában, kiadását az adatvédelmi törvény alapján a közérdekű adatot kezelő szervek (az Országgyűlés Hivatala, az egyes bizottságok titkárságai) nem tagadhatják meg. Bárki, aki a nyilvános ülés jegyzőkönyvének birtokába kerül, az abban foglaltakat jogszabálysértés nélkül terjesztheti, akár az internet segítségével is" - foglalt állást az internetes portál védelme érdekében Péterfalvi Attila. Hozzátette, az informatikai és távközlési bizottság titkárának levele, amelyben az internetes újságot a jegyzőkönyvek eltávolítására szólította fel, alkotmányba ütközött.

Péterfalvi Attila úgy véli, a modern tömegmédia korszakában a képviselők tevékenysége feletti demokratikus kontroll a különböző technikai eszközöknek köszönhetően hatékonyabban valósítható meg.
Kulcsszavak: média

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Digitalizáció a KKV-knál - ahogy a mesterséges intelligencia látja

Manapság mindenki mindenről a ChatGPT-t kérdezi meg, úgyhogy - gondoltam - mi is kipróbáljuk, megnéztük, hogy milyen hírt írna a mesterséges intelligencia arról, hogy hol tart a digitalizáció Magyarországon a kis- és középvállalkozásoknál. Íme:

2023. február 4. 21:32

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Negyvenéves magyar mikroszámítógépre fejlesztenek új játékokat

2023. szeptember 29. 18:51

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2023. szeptember 20. 15:17

Diákokat, női vezetőket és roma fiatalokat is támogatnak a Morgan Stanley munkatársai

2023. szeptember 18. 13:16

Hat érmet hoztak haza a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról

2023. szeptember 4. 15:38