Mezőfalván átadták a 6000. Közháló-végpontot

forrás Prim Online, 2005. április 21. 17:48
Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter átadta a 6000. Közháló-végpontot a mezőfalvai Petőfi Sándor Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Intézmény részére.

Jelentős állomásához érkezett a 2004 februárjában digitális alapkőletétellel elindult Közháló, az utóbbi évek legnagyobb, kormányzat által támogatott informatikai infrastruktúra-fejlesztési programja. Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter 2005. április 21-én ünnepélyes sajtótájékoztató keretében átadta a 6000. Közháló-végpontot, amely a mezőfalvai Petőfi Sándor Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Intézményben került kiépítésre. Az ünnepélyes átadáson részt vett Varga László, Mezőfalva polgármestere és a végpontot kiépítő cégek – az Euroweb Internet Szolgáltató Rt., a Hewlett-Packard Magyarország Kft., a Invitel Távközlési Szolgáltató Rt., az LNX Hálózatintegrációs Rt., valamint a Synergon Informatika Rt. – képviselői is.

A mezőfalvi általános iskola a II. világháború előtt egyházi iskola volt. 1949-ben az államosítás után vette fel a Petőfi Sándor Általános Iskola nevet. Azóta is folyamatosan fejlődik, jelenleg 23 osztályban 497 tanulója van. Az iskolában két csoportban enyhe fokban eltérő értelmű tanulókat is oktatnak, délután pedig két napközis csoport működik. Hat évvel ezelőtt bevezették az alapfokú művészeti oktatást, amely folyamatosan új tanszakokkal bővül. Az idei tanévben a diákok már zeneművészeti, a képző-és iparművészeti, táncművészeti ágak és a színjáték közül választhattak.Az intézmény 2003-ban a Fejér megyei Regionális KHT pályázatán támogatást nyert egy tájház kialakítására, valamint honfoglaláskori életmódtábor megvalósítására.

A Közháló egy az egész országot behálózó informatikai alapközmű, amely néhány éven belül valamennyi, a kormányzati informatikába nem tartozó helyi közigazgatási szerv, közintézmény, iskola, valamint a közfeladatokat ellátó egyéb szervezet, továbbá a civil szervezetek számára biztosítja a szélessávú hozzáférést a világhálóhoz.

A Közháló hozzáférhetővé teszi az internetes szolgáltatásokat és információkat, csökkenti az állampolgárok és az igazgatási szervek közti távolságot, átláthatóbbá teszi a közigazgatás és államigazgatás működését. A Közháló segítségével az ország csaknem valamennyi településén elérhetővé válnak az eGazdaság és az eKereskedelem csatornái, felgyorsul az információs társadalom megteremtésének folyamata.

A fentiek mellett a Közháló fontos feladata az eMagyarország program keretében létesülő eMagyarország pontok (számítógépes információs pont) megvalósításának támogatása. A program megvalósulása érdekében az IHM pályázatok és egyedi megállapodások révén támogatja azokat a szervezeteket és intézményeket – könyvtárakat, közművelődési intézményeket, teleházakat, önkormányzatokat, egyházi intézményeket, kórházakat, szanatóriumokat, az idősek otthonait, klubjait, alapítványokat – amelyek vállalták meglévő internet-hozzáférési helyeik eMagyarország pontként való üzemeltetését, vagy új közösségi internet-hozzáférést szolgáltató eMagyarország pontok létrehozását. A program – a kistelepülések speciális helyzetére való tekintettel – lehetővé tette az Internet-szolgáltatás összekapcsolását más közellátási feladatokkal.

A Közháló Program területi és társadalmi hovatartozás nélkül megadja az állampolgároknak a szélessávú internethez való hozzáférés lehetőségét, amely lehetőséget teremt a tudásalapú társadalomba való bekapcsolódásra. 2005 szeptemberéig 500 olyan településen épül ki végpont, ahol eddig vezetékes telefon sem volt.

A Közháló nem egy új hálózat kiépítése állami beruházás formájában, hanem a piaci szereplők szolgáltatásainak igénybevétele. Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) tervei szerint a Közháló program három –– egymásra épülő – fázisban valósul meg.

A 2005 szeptemberéig tartó első szakaszban a Közháló több mint 2500 településre jut el. Ebben a fázisban összesen 7300 szélessávú végpont került, illetve kerül folyamatosan átadásra, melyből 5 ezer oktatási intézményekben, a Közháló alhálójaként működő Sulinet keretében, az IHM és az Oktatási Minisztérium társfinanszírozásában valósul meg. Az IHM által finanszírozott 2300 további végpont településeinek kiválasztásakor döntő szempont volt, hogy a végpontok lehetőleg a hátrányos helyzetű területeken valósuljanak meg. Ezek a végpontok közintézményekben kiépített szélessávú Internet-kapcsolatot jelentenek majd.

A 2007-ig tartó második fázisban az egészségügyi intézmények és önkormányzatok felé szeretnénk tovább bővíteni a rendszert.

A Közháló három éve alatt a Kormányzat mintegy 20 milliárd forintot fordít erre a célra, amely évi 7 milliárd forintos kiadást jelent. A Sulinet hálózat költségeinek 60 százalékát az Informatikai és Hírközlési Minisztérium, a fennmaradó 40 százalékot pedig az oktatási tárca biztosítja.

A 2005 április végéig megvalósuló Közháló végpontok megoszlása intézményi bontásban

Intézmény típusa %
Agrárkamara 0,45
Civil szervezetek: teleházak, faluházak, közösségi házak 2,64
Egyesületek, alapítványok, közhasznú szervezetek, szociális intézmények, egyházi intézmények 1,13
HM klubok 0,41
Kis posták 0,06
Könyvtárak 1,66
Művelődési házak 4,00
Oktatási intézmények: általános és középiskolák, kollégiumok 81,86
Önkormányzatok, körjegyzőségek, polgármesteri hivatalok, kisebbségi önkormányzatok 7,79


A megvalósuló végpontok magas száma lehetővé teszi, hogy a vállalkozási alapon létrejövő szolgáltatási rendszer lényegesen kedvezőbb áron üzemeljen, valamint azt, hogy a szolgáltatás olyan végpontokhoz is eljusson, amelyekhez a szolgáltatást a kisebb végpontszám esetén nem lehetne gazdaságosan biztosítani.

A piacról megrendelt szolgáltatásfejlesztés magyar koncepciója iránt Romániából, Indonéziából, Vietnamból és Bulgáriából is érdeklődés mutatkozott.

A Közháló közbeszerzési eljárásán nyertes szállítók


Antenna Hungária Rt.
Az Antenna Hungária-csoport az észak-alföldi és a nyugat-dunántúli régióban fővállalkozóként, az észak-magyarországi és a dél-dunántúli régióban pedig alvállalkozóként nyújt hozzáférési szolgáltatást a Közháló programban.

Emitel Távközlési Rt.

Az Emitel Távközlési Részvénytársaság a Közháló programban a dél-alföldi és a bajai régióban végzi a földfelszíni elérési szolgáltatást.

EuroWeb Internet Szolgáltató Rt.
Az EuroWeb Internet Szolgáltató Rt. a Közháló programban a hozzáférési pontok felhasználói számára biztosít ügyfélszolgálati szolgáltatást, valamint 5000, a Sulinet alhálóhoz tartozó végpont számára nyújt alap- és emelt szintű Internet-szolgáltatást és laborfelügyeletet.

GTS-Datanet Távközlési Kft.

A GTS-Datanet Távközlési Kft. a nem Sulinet alhálóhoz tartozó hozzáférési pontok számára biztosít alap és emelt szintű internet-szolgáltatást.
A GTS-Datanet Távközlési Kft. és az Emitel Távközlési Rt. konzorciuma építi ki és tartja fent a dél-alföldi régió 600 elérési pontját.

Hewlett-Packard Magyarország Kft.

A Hewlett-Packard Magyarország Kft. a Közháló programban a Projektmenedzsment és üzemeltetés-felügyeleti szolgáltatást végzi; irányítja, koordinálja és kontrollálja a többi szolgáltató által nyújtott szolgáltatást.

Hungaro DigiTel Távközlési Kft.
A Hungaro DigiTel Kft. a KözHáló programban szélessávú VSAT hozzáférést biztosít.

Hungarotel Távközlési Rt.
A Hungarotel Távközlési Rt. a Közháló programban 8 területi egységen nyújt elérési szolgáltatást.

Invitel Távközlési Szolgáltató Rt.

Az Invitel Távközlési Szolgáltató Rt. a Közháló programban a kelet-magyarországi régióban és 8 kiemelt városban nyújt szélessávú hozzáférési szolgáltatást.

LNX Hálózatintegrációs Rt. és a Synergon Informatikai Rt. konzorciuma
Az LNX Hálózatintegrációs Rt. és a Synergon Informatika Rt. konzorciuma a Közháló programban a Szolgáltatás Hozzáférési Pontok kialakítását és ehhez kapcsolódóan az adatkommunikációs berendezések szállítását, telepítését és karbantartását végzi.

Matáv Rt.
A Matáv Rt. szélessávú hozzáférési szolgáltatást nyújt, több mint 4000 végponton a Közháló programban.

Netvisor Informatikai és Kommunikációs Szolgáltató Kft.

A NETvisor Informatikai és Kommunikációs Kft. a Közháló programban a szakmai koordinációs, rendszerintegrátori és oktatási feladatokat látja el, továbbá üzemelteti a Közháló hálózatfelügyeleti központját.

PanTel Távközlési és Kommunikációs Rt.

A PanTel Rt. a Közháló program gerinchálózati távközlési szolgáltatója, ebben a minőségében a programban résztvevő többi szolgáltató részére biztosít nagy sávszélességű gerinchálózati hozzáférést.

E-közig ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Thermaltake bemutatja első Bumblebee (dongó) színű termékét

A Thermaltake, a prémium toronyházak, hűtések, gamer perifériák és nagy teljesítményű memóriák piacán vezető PC-komponens márka bejelentette a The Tower 200 Bumblebee Mini toronyházat, egy új színű változatot a közkedvelt The Tower sorozatban. A Tower 200 egy mini-ITX toronyház függőleges kialakítással és kivételes hűtési hatékonysággal. Bár ez a ház kompakt méretű, egy 4090-es grafikus kártya és egy 280 mm-es radiátor is elfér benne. Az új élénk sárga árnyalat hozzáadásával a The Tower 200 sorozat már hat színben kapható: fekete, Snow, Turquoise, Racing Green, Matcha Green és Bumblebee, így könnyedén kiválaszthatod a stílusodhoz illő The Tower 200-at.

2024. január 2. 12:10

Magyarországon is elkezdték blokkolni az AI robotok hozzáférését a weboldalak

Felmérésünk szerint az 1000 legolvasottabb magyar weboldal nagyjából 1%-a blokkolja a mesterséges intelligencia robotok hozzáférését tartalmaikhoz. Világszinten ez az arány már 20% felett jár, de Magyarországon is növekedés várható.

2023. október 12. 16:11

Gyerekszobától a tanteremig – Két nap a digitális tudatosságért

Mit jelent a digitális szülőség a XXI. században? Hogyan tudjuk online is biztonságban gyerekeinket? Milyen eszközkészlettel tudjuk elősegíteni, hogy élmény legyen a tanulás? Többek között ezekre a kérdésekre keresi a választ az a kétnapos esemény-sorozat, melyet a digitális tudatosság jegyében szerveznek a Magyar Telekom székházban.

2022. október 13. 12:55

Érik a forradalom az alkalmazásfejlesztésben

Az IT-szektorban tomboló munkaerőhiány nem új keletű probléma: miközben jelenleg az USA-ban közel 1 millió betöltetlen pozíció van a területen, a hazai GDP csaknem 20%-át adó digitális gazdaság a kivándorlással, a kisadózó vállalkozásokat érintő szigorításokkal és az alapfokú oktatás kapcsolódó hiányosságaival küzd. Mindezt tetézi a járvány alatt pánikszerűen felpörgő digitalizációs igény, hiszen nagyságrendileg ötször több megrendelés érkezik manapság a fejlesztő cégekhez. 

2022. október 4. 17:08

Félárú utazási kedvezmény a HVG Állásbörzére érkezőknek

A MÁV-Volán-csoport saját standdal és online is várja az érdeklődőket a HVG Állásbörzén, amit 2022. október 5-én és 6-án rendeznek a Papp László Budapest Sportarénában. Az eseményre utazóknak a MÁV-START és a GYSEV 50 százalékos alkalmi menettérti kedvezményt biztosít bármely belföldi állomásról Budapestre, a Keleti, a Nyugati és a Déli pályaudvarra, továbbá Kelenföld, Kőbánya-Kispest, Kőbánya alsó, Kőbánya-felső és Zugló állomásra. 

2022. október 4. 15:33

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09