Az LCD-nél sokkal jobb képminőségű a Motorola új képernyő-technológiája

Milkovits Gábor, 2005. május 10. 18:40
A Motorola bemutatta kísérleti CNT lapos képernyőit, amelyek nemcsak, hogy jobb minőségű képet biztosítanak a konkurens technológiákkal készülő társaiknál, de tartósabbak és előállításuk is olcsóbb.
A Motorola által alkalmazott „Carbon Nanotube” (CNT, kb. „szénalapú nano-csövecskés”) technológia esetében miniatűr (1 nanométer átmérőjű) széncsövecskéket helyeztek el egy üveglapon úgy, hogy a cég állítása szerint sikerült kiküszöbölniük a más kutatók által nehezen leküzdhetőnek tartott akadályokat (pontatlanság, káros részecskék megjelenése, stb.). A vállalat egyébként már két évvel ezelőtt ismertette új eljárását, ám az első, 5”-es prototípussal csak most készült el. A Motorola szerint a technológia számos előnnyel rendelkezik versenytársaihoz képest: az LCD-nél sokkal jobb képminőséget biztosít, napfényes helyiségben és éles szögből nézve is, másrészt pedig előállítása is jóval olcsóbb – a Motorola 400 dollárra becsüli egy majdani 40”-es CNT képernyő gyártási költségeit. Az egyébként még mindig a legjobb képet adó katódsugaras képcsövekkel szembeni előnye szintén nyilvánvaló, hiszen a közel azonos minőség mellett lapos képernyőkbe is beszerelhető.

Egyelőre nem lehet tudni, hogy a technológia mikor jut majd el a sorozatgyártásig, ám a Motorola a jövőben a CNT eljárás révén új, 1920 x 1080 képpontos nagyfelbontású szabvány kidolgozását tervezi. A cég jelenleg is tárgyalásokat folytat más vállalatokkal, amelyek érdeklődnek a technológia iránt.
Kulcsszavak: monitor Motorola

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09