Új szabvány a hangtechnikában: X-Fi

Széll Zoltán, 2005. május 15. 10:30
A Creative Technology Ltd., a világ vezető PC-s hangtechnológia fejlesztője és gyártója, két nagy jelentőségű áttörést jelentett be a hang (audio) technológiában: az ’Xtreme Fidelity’ új hangszabványt, és a Crative X-Fi Xtreme Fidelity hangprocesszort. Az Xtreme Fidelity és a Creative X-Fi Xtreme Fidelity hangprocesszor kombinációja drámai növekményt biztosít az MP3 zene rögzítéséhez és visszajátszásához, gyorsítja és növeli a PC játékok lehetőségeit, valamint fokozza a hang teljesítményt és a reprodukált hangok minőségét.
Az Xtreme Fidelity új szabvány a 24 bites hangminőséget kombinálja a minimum 110dB SNR értékkel és az új CMSS (Creative Multi Speaker Surround) 3D fejhallgató és térhatású hangszóró technológiával. Az Xtreme Fidelity különbözik az olyan csúcsminőségű zenei szabványoktól, mint a DVD-A és a SACD, amelyek jelenleg csak korlátozott választékban kaphatók és lejátszásuk csak speciális berendezéseken lehetséges. Amikor a felhasználók CD vagy MP3 zenéjüket aktualizálják az új Xtreme Fidelity szabvánnyal, visszajátszáskor jobb minőségű hangot kapnak, mint a CD-n rögzített hang.

A Creative X-Fi Xtreme Fidelity hangprocesszor lapka több mint 51 millió tranzisztort tartalmaz és teljesítménye 10000+ MIPS. A Creative X-Fi Xtreme Fidelity hangprocesszor 24-szer nagyobb teljesítményű mint elődje, több feldolgozógépet tartalmaz és képes dinamikusan, közvetlenül kezelni az erőforrásokat és ezen keresztül az alkalmazások széles választékát támogatni. Az új hangprocesszor olyan működési módokat támogat, amelyeket az MP3 zenék, játékok, filmek és hangok készítéséhez és visszajátszásához optimalizáltak. A processzor erőforrásai valamennyi módban dinamikusan kijelölhetők az aktuális munkához és csak azokat a jellemzőket, minőséget és képességeket kínálja, amit a felhasználó igényel.

Minden CD zene 16 bit felbontású, amely az eredeti 24 bites stúdió felvételből tömörítéssel származik. Mikor a CD-n tárolt zenét MP3 formátumra alakítjuk át, újra tömöríteni kell. A tömörítések ezen típusainak eredménye kompromisszum a hang-minőségben és tisztaságban. A Creative X-Fi Xtreme Fidelity hangprocesszor lehetővé teszi, hogy az új alkalmazások növeljék és visszahozzák a 24 bites minőséget az MP3 felvételekbe, és egyben biztosítja a többcsatornás térhatású hang előállítását. Ezek a növekmények biztosítják, hogy virtuálisan minden MP3 zene jobb minőségű, mint az eredeti CD.

Az Extreme Fidelity szabvány az ’EAX Environmental’ hangszabvány kiterjesztése, amelyet a Creative a csúcs PC játékokhoz fejlesztett. Az új szabvány kivételes hanglehetőségeket biztosít a PC-s játékok következő generációjához.

A Creative új hangprocesszora támogatja a DVD-ken tárolt filmek, vagy letöltött filmek jobb minőségű hanggal történő megjelenítését fejhallgató használatával.

A Creative X-Fi Xtreme Fidelity hangprocesszort úgy tervezték, hogy fejlett jellemzőkkel és effektusokkal növelje a hangfelvételek minőségét zenék és hangok esetén. A Creative új hangprocesszor jellemzője az SRC gép, amely nagy pontossággal alakít át egy hangfolyamot bármilyen más felbontású hanggá 136dB-es THD+N értékkel, 44,1kHz és 96kHz között. Támogatja az ASIO felvételt alacsony, mintegy 1ms késleltetési idővel és zéró CPU terheléssel.

A Creative X-Fi Extrem Fidelity hangprocesszor sokkal nagyobb teljesítményt, minőséget, és képességet szállít, mint a jelenleg használt E-MU rendszerek. Az új processzor használatával a következő generációs asztali PC-k a professzionális muzsikusok igényit is kielégítik.

Hardver ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Kingston FURY tovább színesíti a DDR5 termékcsalád megjelenését

A memóriatermékek és technológiai megoldások terén globális piacvezető Kingston Technology Company, Inc. nagy teljesítményű memóriatermékeket gyártó részlege, a Kingston FURY fehér hőelosztóval ellátott modellekkel egészítette ki díjnyertes Kingston FURY DDR5 memóriamodul-családját, még több lehetőséget biztosítva azok számára, akik minden szempontból kiemelkedő rendszert kívánnak építeni.

2023. március 28. 15:04

Új Dell eszközök hibrid munkavégzéshez

A Dell Technologies bemutatta legújabb üzleti portfólióját, amely a hibrid munkavégzéshez nyújt a végfelhasználóknak megoldásokat. 

2023. március 28. 11:21

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak a digitális marketingről szóló legjobb szakdolgozatok

2023. március 27. 12:43

Az Alzánál egyszerűbb lett az áruvisszaküldés és a reklamáció

2023. március 21. 09:59

Töretlennek tűnik a csaló e-mailek és SMS-ek terjedése – van megoldás

2023. március 14. 20:32

IT Akadémiát indított a BME VIK és a Qualysoft

2023. március 9. 14:08