Távközlési Világnap, Internet Világnap

MTI Sajtóadatbank, 2005. május 17. 10:15
Május 17. a Távközlés Világnapja, május 18. az Internet Világnapja a Nemzetközi Távközlési Egyesület kezdeményezésére. A Távközlés Világnapját 1968 óta tartják annak emlékére, hogy 1865. május 17-én írták alá Párizsban húsz ország képviselői a Nemzetközi Távközlési Uniót (International Telecommunication Union, ITU), mai nevén Nemzetközi Távközlési Egyesületet megalapító okmányt. Az egyesület 1947 óta az ENSZ szakosított szervezete, s közel 200 tagországa között van Magyarország is. Az ITU tagországok az idén a világnap központi témájának a következőt választották: Esélyegyenlőséget az információs társadalomban: eljött a cselekvés ideje.
Ma már a távközlési piac nemcsak az emberi hang továbbításáról szól, hanem videók, adatok átviteléről és multimédia interakcióról is. Európában az analógról a digitális földi műsorszórásra való átállás előkészületei állnak a fókuszban, miközben a digitális televízió-technológián alapuló új innovatív szolgáltatások iránti igények az egész világon erősödnek. Az ITU felmérése szerint a mobil-előfizetők számának növekedése túlszárnyalta a vezetékes telefonkapcsolat előfizetői számának növekedési ütemét és az internethasználat terjedésének ütemét is. 2004 közepére a mobilhasználók száma 1,5 milliárdra nőtt a világon.

Idén az ITU legjelentősebb rendezvényének a november 16. és 18. között Tuniszban sorra kerülő Információs Társadalom Csúcstalálkozó ígérkezik.

Május 18-án tartják az Internet Világnapját az ITU kezdeményezésére, amely a fejlődő és a fejlett országok közötti digitális szakadék felszámolását tekinti fő céljának, hiszen a Föld lakosságának többsége még nem élvezheti a modern telekommunikáció előnyeit, noha napjainkban rohamtempóban terjednek a fejlett távközlési technika eszközei.

A világméretű számítógépes hálózat, az internet, amely a különböző rendszerű számítógépek között egy egységes hálózati nyelv segítségével teremt kommunikációt, katonai alkalmazásból került át a polgári életbe az 1980-as évek közepén az Egyesült Államokban. Rövid időn belül tért hódított az üzleti életben, kereskedelemben, intézményekben, iskolákban. Széleskörű szolgáltatásai jelentősen megkönnyíthetik használója munkáját, tájékozódását, s emellett szórakoztató is lehet. Kezdetben hasznos szöveges információkat olvashattunk le az oldalakról, ma már videó-bejátszásokat nézhetünk, élő televízió- és rádióadásokat élvezhetünk, játszhatunk. Kapcsolatot teremthetünk a világ bármely részén élő felhasználókkal, a legrövidebb idő alatt juttathatjuk el üzenetünket az elektronikus levél, az e-mail segítségével, sőt még vásárolhatunk is anélkül, hogy elmozdultunk volna számítógépünk mellől.

2005 márciusában az Internet World Stats adatai szerint több mint 888 millió ember használta világszerte az internetet, s ez a szám az év végére elérheti az egymilliárdot. Ezen belül azonban nagyok az aránytalanságok: míg Európában 259 millió, addig Afrikában csupán 12 millió a világháló felhasználóinak száma.

Magyarországon internetezők számát mintegy 1,7 millióra becsülik, ebből 900 ezerre tehető az otthoni internethasználó. A Nemzeti Szélessávú Stratégia szerint 2006 végére az otthoni internet-hozzáféréssel rendelkező háztartások száma eléri az 1 milliót, így a háztartások internet-ellátottsága a jelenlegi 17 százalékról 26 százalékra emelkedik.

Az állam az úgynevezett eMagyarország-pontok létesítésével segíti az információs társadalom kiépítését: az országban jelenleg 2200 eMagyaország pont van. A közösségi helyeken az emberek állandó nyitva tartás mellett érhetik el a világhálót, a cél az, hogy csökkenjenek a társadalmi különbségek az internet használatában.

Telekom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Nem érdemes otthon őrizgetni a régi mobilokat

Bár látható javulás, a magyarok több mint fele még mindig otthon tárolja használaton kívüli, régi mobiltelefonját – derült ki a Yettel legutóbbi országos, reprezentatív kutatásából. A milliónyi fiókban heverő mobilkészülékből rengeteg értékes anyag újra felhasználható lenne, miközben a bennük lévő akkumulátor évek alatt akár tűzveszélyessé is válhat. Most a használt mobilok akár 30 000 Ft-ot is érhetnek a Yettelnél.

2024. április 19. 11:50

Megjelent a világ első unalmas telefonja

A Heineken a street kultúra ízlésformálójával, a Bodegával együttműködve bemutatta a Human Mobile Devices (HMD) által gyártott "The Boring Phone" készüléket.

2024. április 18. 13:15

Már egy évtizede társ a mindennapokban: 10 éves a Simple alkalmazás

Magyarország egyik legnépszerűbb mobilappja*, a Simple alkalmazás idén ünnepli a 10. születésnapját.  Az applikáció 2014. április 15-én vált elérhetővé az alkalmazásboltokban, az elmúlt évtizedben már több mint hárommillióan töltötték le, és indulása óta már több mint 50 millió in-app és 80 millió NFC tranzakció futott át rajta. A fejlesztő és üzemeltető OTP Mobil számításai alapján 2023-ban a hazai online autópálya-matrica, a közterületi parkolójegy értékesítés és a QR-kód alapú csekkbefizetések is mintegy majdnem ötöde a Simple appon keresztül történt. 

2024. április 15. 13:02

Tavaszi fotózási tippek a HONOR-tól

A HONOR jobbnál jobb hardverrel és szoftverrel teszi izgalmasabbá a fotózást, de a funkciók és lehetőségek kihasználásához érdemes észben tartani pár egyszerű tippet ahhoz, hogy a lehető legszebb képeket készíthessük el.

2024. április 11. 11:38

A csoportos beszélgetéseket összegzi a Rakuten Viber új, MI-alapú funkciója

A Rakuten Viber, a privát és biztonságos üzenetküldés és hívások globális piacvezetője az OpenAI technológiáját felhasználva elindított egy mesterséges intelligenciával vezérelt beszélgetés összegző funkciót. A szolgáltatás a csoportos csevegések olvasatlan üzeneteinél hasznosítható. A több millió felhasználó igényeinek megfelelően kifejlesztett funkció zökkenőmentes és gyors megoldást kínál arra, hogy a csevegésben lévő akár 100 olvasatlan üzenetből a lényeges információkat egy tömör összefoglalóba sűrítse.

2024. április 10. 21:07

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09