Törvény az elketronikus információs szabadságról

MTI Sajtóadatbank, 2005. május 19. 09:22
A kormány szerdai ülésén elfogadta az elektronikus információs szabadságról szóló előterjesztést, amelynek célja az állam működésének átláthatóbbá tétele - mondta Batiz András sajtótájékoztatón.
A kormányszóvivő elmondta: a jogszabály megteremti annak feltételeit, hogy a legfőbb közigazgatási szervek, az önkormányzatok, bíróságok, oktatási és kulturális intézmények, elérhetővé tegyék a világhálón a munkájukkal kapcsolatos információkat.

A törvény hatályba lépését követően az interneten lehet majd hozzáférni a közérdekű adatokhoz, például jogszabálytervezetekhez, a Magyar Közlönyhöz, vagy - anonim módon - bírósági ítéletekhez.

Hozzátette: lesz egy közzétételi lista, amely alapján a közigazgatási szervek közzéteszik a tevékenységükre és gazdálkodásukra vonatkozó információkat saját honlapjukon. Az Informatikai Minisztérium a böngészés megkönnyítése érdekében egységes adatkezelő rendszert alakít ki.

A főbb közigazgatási szervek már 2006. január elsejétől nyilvánossá tesznek információkat. A tervek megvalósítása a szóvivő tájékoztatása szerint jövőre nem igényelnek költségvetési forrásokat, a felkészülés költsége 2007-re mintegy másfél milliárd forintra tehető.
Kulcsszavak: jog e-government

E-közig ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Az adóhatóság a big data révén ellenőriz

Az adóhatóság a saját maga által gyűjtött, illetve a társintézményektől kapott digitálisan rendelkezésre álló adatokat több körben elemzi, azonosítja a kockázatos adózókat és tényezőket, és dönt arról, hogy kit ellenőriz.

2019. szeptember 17. 12:08

Akár elektronikusan is lehetne gyűjteni a kopogtatócédulát

A választásokat megelőző ajánlószelvények gyűjtését digitálissá lehetne tenni, ha elektronikusan írnák alá a polgárok az ajánlóíveket. A NETLOCK becslése szerint legalább 2–2,5 millió oldalnyi dokumentum kerülhetne át így a digitális térbe. Ezzel nemcsak olcsóbbá és zöldebbé válna a teljes folyamat, de gyorsabb, biztonságosabb, diszkrétebb lenne az adatkezelés is. Ezen felül egyszerűbben kiszűrhetnék a visszaéléseket, és hatékonyabbá válna az adminisztrációs munka és a GDPR előírásoknak való megfelelés is.

2019. szeptember 16. 12:53

Az ipari automatizáció kihívásai

A tapasztalatok szerint az automatizáció útjában álló legnagyobb akadályok a telepítéssel kapcsolatos költség- és időkorlátokban keresendők. Mivel ez a folyamat speciális szaktudást igényel, ezt általában egy csapatnyi, különféle programozási nyelvekben jártas és magas szintű műszaki ismeretekkel rendelkező robotikai szakember végzi.

2019. május 24. 12:47

Az Adókikerülés Elleni Direktíva hatása a cégekre

Számos, a hazai vállalkozásokat is jelentős mértékben érintő módosítást tartalmaz az eddigi gyakorlathoz képest az Európai Bizottság által elfogadott Adókikerülés Elleni Direktíva (ATAD). Várhatóan a legjelentősebb változást a kamatlevonhatósági szabályok módosulása okozza, az új alapokra helyezett szabályozást ez év végéig kell átültetniük a tagországoknak a nemzeti jogba.  

2018. szeptember 20. 11:20

Júliusban indítja pályakezdő programját a Lufthansa Systems Hungária

A légiközlekedési informatika egyik meghatározó szereplőjének pályakezdő programjába jelentkezhetnek június 1-ig az általános szoftverfejlesztői tudással és magabiztos angol nyelvismerettel rendelkező fiatalok. 

2018. április 27. 15:54

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A vírusveszély miatt idén online rendezik meg a cégvezetők csúcskonferenciáját

2020. szeptember 21. 10:11

Virtuális nézőteret nyit a Budai Szabadtéri Színház

2020. szeptember 9. 12:11

Év Informatikai Vezetője díj 2020

2020. augusztus 27. 11:07

Early Bird kedvezménnyel indul ‘Az Év Honlapja’ pályázat

2020. augusztus 13. 14:58
online sportfogadás