Génkutatás Indiában HP-szuperszámítógéppel

forrás Prim Online, 2005. május 20. 11:31
Az indiai Új-Delhiben működő Génkutatási és Integratív Biológiai Intézet (Institute of Genomics and Integrative Biology, IGIB) a HP négy teraflop teljesítményű linuxos szuperszámítógépét választotta élettudományi és számítógépes biológiai kutatásainak gyorsítására.
Ázsia legnagyobb teljesítményű HP-szuperszámítógépének üzembe állításával az IGIB olyan, szintén HP-rendszereket használó globális kutatólétesítményekhez csatlakozik, mint az USA-beli Pacific Northwest National Laboratory, Pittsburgh Supercomputing Center, Sandia National Laboratory vagy Los Alamos National Laboratory.

Az IGIB a genetikától a biotechnológián át a fehérjék, a gyógyszerek és a személyre szabott gyógyászati módszerek vizsgálatáig, számos területen végez kutatásokat.

A 288 node-os HP Cluster Platform 3000 rendszer Intel® Xeon processzoros HP ProLiant szerverekből áll, és Linux alatt XC System Software alkalmazásokat futtat. Tíz gigabit/másodperc sebességű InfiniBand interconnect-egységeket használ a fürtcsatlakozáshoz, a felügyeleti feladatokat pedig az XC System Software képességeivel látja el. Az IGIB emellett egy nagy teljesítményű, 24 node-os, Linuxot futtató HP ProLiant fürtöt és egy kísérleti projektek támogatására alkalmas HP Integrity Superdome szervert is vásárol a HP-tól. A biztonsági másolatkészítést 12 terabájtos HP StorageWorks Enterprise Virtual Array 5000 háttértárral és HP StorageWorks MSL6060 szalagkönyvtárral támogatja.

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A legnépszerűbb szoftverek kreatív munkához

Ha olyan szoftvert keresünk, amellyel a kreatív munkát végző szakemberek csodálatos dolgokat hozhatnak egyszerűen létre, bizony nem kell sokáig kutakodnunk. Számos nagyszerű szoftver közül válogathatunk a világháló széles palettáján!

2022. augusztus 11. 11:42

Propaganda elleni védőoltás: Utazás!

Amerikai tudósítónk, Horváth László, olyan szemmel látogatta meg az év egyik legnagyobb turisztikai rendezvényét, az IPW Orlando 2022-öt, hogy közben szemügyre vette, mely fejlesztések könnyítik meg az ideérkezők utazását, és elfilozófált annak kapcsán, hogy miért érdemes útra kelni, és akár egy konferencia-részvételt is összekötni az adott hely felfedezésével, az ország - Amerika - felfedezésével.

2022. augusztus 8. 23:11

Így óvja a szemét, ha sokat ül kijelző előtt

Tudta, hogy a nyugati emberek naponta átlagosan 6 órát töltenek különböző képernyők előtt? Ha belegondol, egy kicsit furcsa is, hogy a telefonunk kijelzőjére védőfóliát teszünk, a laptop kijelzőjét folyamatosan törölgetjük, portalanítjuk, szóval óvjuk az eszközeinket, miközben a szemünk védelmére nem is gondolunk. Íme pár tipp, ami segíthet megtartani a szeme egészségét, ha sok időt tölt kijelző előtt.

2022. június 13. 17:17

Esztétikus magas teljesítményű asztali számítógép - igenis létezik!

Ebben a cikkben azt szeretnénk hangsúlyozni, hogy igenis reális elképzelésnek számíthat egy olyan asztali számítógép beszerzése, amelyik nemcsak teljesítményben, hanem az esztétikumot tekintve is elsőrendű vételnek számít. Következzenek tehát a részletek!

2022. február 15. 18:06

Hogyan ne válj a hackerek áldozatává másodpercek alatt?

Elképzelhetetlen ma már az élet internet nélkül. Munkához, tanuláshoz, de sokan még a heti bevásárlást is a világhálóra fellépve oldják meg.

2022. január 31. 09:19

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Jól szerepeltek a magyar diákok a juniorok informatikai diákolimpiáján

2022. szeptember 26. 18:20

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2022. szeptember 21. 13:46

Hatalmas siker a tudományos Európa Bajnokságon

2022. szeptember 19. 18:00

’Az Év Honlapja’ pályázat 21. alkalommal keresi a legjobb honlapokat, applikációkat és digitális megoldásokat

2022. szeptember 7. 11:38