Média Hungary: A kulturális miniszter a digitális média adventjéről beszélt

Szalay Dániel, 2005. május 24. 14:25
Elérkezett a digitális média adventje, a hagyományos média uralmának vége - mondta Bozóki András kulturális miniszter Tihanyban, a Média Hungary konferencián. Szerinte támogatni kell a minőségi, közszolgálati tartalmak létrejöttét és folyamatos működését.
- Egy olyan átmeneti korban élünk, ahol vége a hagyományos média uralmának, amikor kötelező érvényű, szabványosított élményanyag ér mindenkit. Olyan korszakról van szó, ahol "minden van, csak meg kell találni" - kezdte előadását Bozóki András, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának vezetője, aki szerint az emberek ma már, ha szeretnék, nem csak követői, de akár teremtői, alakítói is lehetnek a kultúrának. "Az állam feladata az, hogy biztosítsa az elektronikusan gyakorolt nyilvánosság működését, élettel telinek tartsa meg a nemzeti közösséget, hogy megőrizzük kulturális egyedülállóságunkat, és újakat teremtsünk. Az államnak továbbá serkentenie kell polgárait, hogy vegyenek részt a választott közösség életében" - mondta az NKÖM tárcavezetője.

Bozóki András hangsúlyozta, a "digitalizáció nem cél, hanem eszköz, aminek segítségével demokratikussá válhat az információhoz való hozzáférés. A kormány feladata a digitalizáció kapcsán kettős: elő kell segítenie az állampolgári hozzáférést, erősítenie kell a felhasználói oldalt, másrészt minőségi, közszolgálati tartalom létrejöttét, folyamatos működését is támogatnia kell." "Új típusú demokratikus kultúra valósulhat meg, az interaktív helyi közélet, az információk demokráciáján keresztül" - említette a miniszter, aki előadásában a digitális technikák kapcsán úgy fogalmazott, hogy a médiapluralizmus a múlttá válik, mert az állampolgárok szabadon és szinte korlátlanul válogathatnak a tartalmak között. Bozóki András szerint a szabályozó testületek, az ORTT és az NHH, a minisztériumok fontos feladata, hogy a szabályozást, például az "az ezer sebből vérző médiatörvényt" újragondolják. A miniszter beszélt továbbá az önszabályozás jelentőségéről is (lásd Magyar Tartalomszolgáltatók Egyesülete - MTE). Bozóki szerint nem csak az államtól kell a szabályozást elvárni, és ezért nagyon fontos az önszabályozás mechanizmusa.
Kulcsszavak: konferencia média

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Maradjunk otthon – de játsszunk élőben!

A világjárvány második hullámának berobbanásával szinte minden országban korlátozásokat terveznek bevezetni, ami azt jelenti, hogy előbb-utóbb Magyarországon is változások lesznek. Négy fal között töltve az időt számos lehetőség van arra, hogy lekössük magunkat, szórakozzunk, vagy éppen olyasmit próbáljunk ki, amit eddig nem. Ez talán az egyik legjobb idő arra is, hogy kipróbáljunk egy-kettőt a legjobb élő kaszinó oldalak közül!

2020. szeptember 21. 16:41

Miért jobb az Eldorado, mint más piacterek?

A videojáték-piacok azok a helyek, ahol a világ minden tájáról érkező játékosok vásárolhatnak és eladhatnak játékon belüli pénznemeket, tárgyakat és fiókokat. Napjainkban a piacterek a pénzkeresés legjobb módját képviselik, mivel a játékosok értékes játékbeli tárgyaikat eladhatják azoknak a játékosoknak, akiknek szükségük van ezekre, és ebből meg is élhetnek.

2020. szeptember 21. 10:52

Szeptember 4-én érkezik az HBO GO-ra Ridley Scott sci-fi sorozata

Az HBO GO-ra érkező Ridley Scott sci-fi sorozat a nem is olyan távoli jövőben játszódik. Az emberiség kezdi uralma alá hajtani a világegyetemet. A gyarmatosítás korai szakaszában két android történetét követhetjük nyomon, akiknek az a feladata, hogy emberi gyerekeket neveljenek az egyik ismeretlen bolygón. A két androidnak – Apának és Anyának – komoly kihívással kell szembenéznie, amikor a növekvő kolóniát széteséssel fenyegeti egy vallási konfliktus. Az emberek hitének ellenőrzésre nehéz és hálátlan feladat.

2020. augusztus 19. 12:20

STRAND Fesztivál helyett SzabadSTRAND lesz Zamárdiban

Ma már tudjuk, hogy egyetlen zenei fesztivál se valósulhat meg 2020-ban itthon úgy, ahogyan megszoktuk, ahogyan vártuk. Ez alól a MOL Nagyon Balaton keretében tervezett zamárdi STRAND Fesztivál sem kivétel, amely augusztus 18-tól várta volna a közönséget. A szervezők SzabadSTRAND címmel az eredeti helyszínen, augusztus 19-22. között várják programokkal a közönséget. 

2020. augusztus 18. 20:13

Három dokucsatornát nyit meg nyár végén a UPC Direct

A UPC Direct a Viasat World médiavállalat három csatornáját is elérhetővé teszi minden előfizetőjének 2020. augusztus 14. és 31. között, így az adrenalinfüggők a Viasat Explore, a múlt kedvelői a Viasat History, a természetkedvelők pedig a Viasat Nature műsoraival – köztük számos premierrel – búcsúztathatják a nyarat. 

2020. augusztus 15. 10:12

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A vírusveszély miatt idén online rendezik meg a cégvezetők csúcskonferenciáját

2020. szeptember 21. 10:11

Virtuális nézőteret nyit a Budai Szabadtéri Színház

2020. szeptember 9. 12:11

Év Informatikai Vezetője díj 2020

2020. augusztus 27. 11:07

Early Bird kedvezménnyel indul ‘Az Év Honlapja’ pályázat

2020. augusztus 13. 14:58
online sportfogadás