Kilencmillió dollárt fizethet a Microsoft az Excel szabadalmi perben

Milkovits Gábor, 2005. június 8. 21:40
Az ügyben eljáró kaliforniai bíróság 8,96 millió dolláros kártérítést ítélt meg a guatemalai Carlos Armando Amado javára, amit a Microsoft fizethet ki neki, az ítélet szerint szellemi javaival történő visszaélésért.
Azt a Reuters cikke nem közölte, hogy az ítélet jogerős-e, ám nagyon valószínű, hogy a szoftveróriás ha teheti, fellebbezni fog ellene. Az összeg persze a MS számára nem komoly, itt inkább presztízskérdésről, illetve a vállalat jó híréről van szó. A cég illetékese egyébként csalódottságát fejezte ki az eredmény miatt, ugyanakkor üdvözölte azt, hogy az esküdtszék Amado eredeti 500 milliós követelésének nagy részét - tíz tételből gyakorlatilag kilencet - elutasította. Így most az 1997 és 2003 között forgalomba hozott Excel szoftverek után számítottak fel kártérítést, amit a bíró utólag kiterjeszthet egyes azóta eladottakra is, így a közel 9 milliós összeg végül valamivel több is lehet.

Amado még 1990-ben jegyeztetett be egy szabadalmat egy olyan megoldásra, ami egy közös munkalap révén megkönnyítette az adatátvitelt az Excel munkalapok és a MS Access Database között. Ezután 1992-ben megpróbálta eladni a Microsoftnak a technológiát, ám állítása szerint elutasították. 1995-től kezdve azonban a 2002-ig kiadott Excel szoftverekben Amado állítása szerint felhasználták az ő programját is. A Microsoft részéről ugyanakkor azt állítják, hogy a vállalat mérnökei már dolgoztak az alkalmazás kifejlesztésén, amikor Amado megkereste őket, így az teljes egészében az ő független munkájuk. A szoftveróriásnak nem ez az egyetlen hasonló szabadalmi jogi ügye: a leendő Longhorn egyes hálózati alkalmazásai miatt az Alcaritech, a JPEG képtömörítő eljárás szabadalmának megsértésére hivatkozva pedig a Forgent Networks nyújtott be keresetet a Microsoft ellen.
Kulcsszavak: Microsoft ExcelStor jog

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50