A régió legnagyobb Sun Ray vékonykliensrendszere a Fővárosi Csatornázási Műveknél

forrás Prim Online, 2005. június 9. 13:17
A Sun Microsystems a Főváros Csatornázási Művek számítógépes infrastruktúrájának megújítására kiírt pályázat nyerteseként PC-s munkahelyi környezet tökéletes kiváltására alkalmas - 300 munkaállomásos - vékonykliensrendszert alakított ki fővállalkozásban.
A számítógéppark megújítására meghirdetett pályázatnál a Fővárosi Csatornázási Művek (FCSM) legfőbb célja az volt, hogy az új eszközökkel és operációs rendszerrel a korábban használt vegyes alkalmazások, szoftverplatformok egységes környezetbe kerüljenek, amely a felhasználók számára hatékony és biztonságos munkavégzést biztosít. A kiíráson nyertes Sun vékonykliens-megoldása a FCSM-nél korábban alkalmazott rendszer esetén tapasztalt nehézkes karbantartást és magas üzemeltetési költségeket váltotta fel: az új infrastruktúra további bővíthetőséget, lényegesen egyszerűbb, olcsóbb, vírusmentes és "környezetbarátabb" működtetést, az adminisztráció valamint a költséghatékonyság szempontjából is a legmegfelelőbb megoldást kínálja.

A Sun által javasolt és az Answare Kft.-vel közösen megvalósított Sun Ray vékonykliens-rendszer, a Solaris operációs rendszeren futó Java Desktop System (JDS) környezete (Mozilla bőngésző és levelezőkliens, komplett irodai programcsomag), a központi Terminal Server kiszolgálókra konszolidált üzleti alkalmazások, valamint a Java Enterprise System Directory, Messaging és Calendar szoftverek központi címtár, levelezés és groupware funkciói egységes felhasználói felületet, a vékonyklienseknél használt csipkártyák révén pedig teljes mobilitást és kulturált, ergonomikus munkafeltételeket biztosítanak a Fővárosi Csatornázási Művek munkatársai számára.

"A hagyományos rendszerek kiépítéséhez képest ezzel a döntéssel jelentős megtakarítást könyvelhettünk el, ugyanis nem kellett minden felhasználónk számára drága PC-t vásárolnunk, majd ezeket hálózatba kötnünk. További költségcsökkenést jelent az is, hogy a korábban fizetett licenszdíjak költségei jelentősen csökkennek, és a desktop üzemeltetése és a központi adminisztráció is lényegesen kevesebbe kerül. A 10 darab igen magas rendelkezésre állású 2 processzoros Sun Ray szerver mindemellett igen egyszerűen és biztonságosan, a vírustámadásokat teljesen kiküszöbölve működtethető. Ráadásul az sem kizárt, hogy a későbbiekben a rendszert tovább bővítsük - mondja a Altorjay Zoltán, a Főváros Csatornázási Művek informatikai osztályának vezetője. "Számunkra ezen kívül az is fontos volt, hogy a most kiépített 300 munkaállomásnál dolgozó munkatársainknak nem jelentett gondot a rendszerek cseréje, hiszen a Sun által bevezetett JDS felület nagyon hasonlít a Windows desktop felülethez."

Az új rendszer nagy előnye, hogy a hagyományos PC-k használatával szemben nincs szükség kliens oldali karbantartásra sem hardver-, sem szoftverszempontból. A hardvermeghibásodások valószínűsége az egyszerű kialakításnak köszönhetően rendkívül csekély. Ugyancsak az egyszerű hardver az oka az alacsony áramfogyasztásnak. A szoftvereket csupán a szerveren kell központilag telepíteni, és a frissítésük is központilag - a szerveren - történik. Természetesen az is jelentős könnyebbséget jelent, hogy a vékonyklienst a felhasználó nem tudja elrontani: a szoftverekhez nem fér hozzá, és mivel nincs helyi adattároló vagy feldolgozó egysége, gyakorlatilag vírusveszély sem létezik. Továbbá, mivel egy központi szerver szolgálja ki a vékonyklienseket, a számítógépes munkaállomások nem állnak le, nem fagynak le. A vékonykliens értékállóságának, hosszú távú alkalmazhatóságának köszönhetően a rendszer alkalmazása során a környezetvédelmi szempontok is lényegesek: míg a PC-ket rendszerint két-három évenként kell cserélni, a Sun Ray vékonykliensekre 5 éves cseregaranciát ad a gyártó, és emiatt a környezetszennyezés mértéke is kisebb.

A Sun vékonykliens megoldása technológiai értelemben vett "igazi" vékonykliens, tehát az eszköz teljesen állapotmentes és nincsenek benne mozgó alkatrészek sem. Ennek, és a mögötte álló nagy rendelkezésre állású szervereknek köszönhetően a munkaállomások nem állnak le, nem fagynak le. Továbbá, míg a PC-ket rendszerint két-három évenként kell cserélni, a Sun Ray rendszerekre 5 éves garancia érvényes, ami mind értékállóság mind környezetvédelmi szempontból egyedülállóvá teszi a megoldást.

A Főváros Csatornázási Művek számára mindezek mellett az is fontos volt, hogy a Sun vállalta a dolgozók számára a betanítást és a felhasználó szintű oktatást, s valamint hogy a rendszer telepítésével a vállalaton belül szebb, esztétikusabb munkakörnyezetet lehetett kialakítani.
Kulcsszavak: Sun-hu közigazgatás

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Kiderült, hogy állnak a magyarok a robotokhoz

Idén is kitárta kapuit a HVG Állásbörze, ahol több mint száz munkaadóval személyesen és hibrid formában is találkozhattak azok az álláskeresők, akik ellátogattak április 17-19-e között a Papp László Budapest Sportarénába. Mindenki kedvence, a Bastion Group robotkutyája is jelen volt az eseményen, ahol hatalmas volt az érdeklődés a robotika iránt.

2024. április 25. 09:56

Innováció a légi szállítmányozásban

A DSV egy hazánkban innovációnak számító, korábban még sosem alkalmazott átvilágítási szolgáltatás elindításával új export légiszállítási lehetőségeknek nyit kaput. A Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér közvetlen közelében található raktárukban már 2-8 Celsius-fokos környezetben is átvilágítási szolgáltatás nyújtására lesznek a továbbiakban képesek, ezzel pedig fellendítik a BUD Airport gyógyszerexport tevékenységét. A fejlesztés egy gyógyszeripari üzleti esemény keretein belül debütált 2024. április 23-án, Vecsésen.

2024. április 24. 19:50

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50