AH privatizáció: az EDR tender nem jelent többlet kockázatot a kisbefektetőknek

MTI Sajtóadatbank, 2005. június 14. 10:51
A Tebész álláspontja szerint az Egységes Digitális Rádiótávközlő rendszer(EDR) tenderének és az abban résztvevő Antenna Hungária (AH) privatizációjának párhuzamos futtatása nem jelent többlet kockázatot az AH kisbefektetői számára.
A Tőzsdei Egyéni Befektetők Érdekvédelmi Szövetsége (Tebész) Pettkó Andrásnak, az Országgyűlés Informatikai és Távközlési Bizottsága MDF-es tagjának kérésére készített ebben a kérdésben tanulmányt, amelyet az MTI-nek is eljuttatott hétfőn.

A szövetség szerint az EDR tender eredménye nem fogja kedvezőtlenül befolyásolni az AH állami részvénycsomagjának eladása után a kisrészvényesek felé kötelezően teendő vételi ajánlat árfolyamát.

Az MDF-es országgyűlési képviselő május 31-én kiadott nyilatkozata szerint fel kell függeszteni az Antenna Hungária Rt. privatizációját, és addig nem szabad értékesíteni a vállalatot, amíg nem születik döntés arról, hogy az AH megnyeri-e a kormányzati egységes digitális rádió-távközlő rendszer szolgáltatására kiírt pályázatot. A szolgáltatási pályázat végeredménye ugyanis döntően befolyásolja a jelenleg 75 százalékban állami tulajdonban lévő cég várható árbevételét és piaci értékét. A Magyar Demokrata Fórum szerint egy elhamarkodott privatizáció több milliárdos kárt okozhat az államnak.

A Tebész közleménye arra is rámutat, hogy a visszaélési lehetőségektől való félelem kialakulásához nagyban hozzájárult az ÁPV Rt. privatizációs ügyben folytatott hibás kommunikációs stratégiája. A privatizációs szervezet ugyanis indokolatlanul tartott vissza fontos információkat az ajánlatbefogadással kapcsolatban, és csak azután adott részletes tájékoztatást az AH privatizációjáról, miután az Országgyűlésben az MDF felvetette a két tender - AH és EDR - párhuzamos futtatásának problémáját.

A Tebész által megkérdezett tőkepiaci elemzők az Antenna Hungária jelenlegi tőzsdei árfolyamát reálisnak tartják, belekalkulálva az EDR tender esetleges megnyerésének esélyét is, és nem számítanak ettől jelentősen eltérő privatizációs árra, sem felfelé, sem lefelé.

Az ÁPV Rt. június 2-i közleménye alapján az AH privatizáció első fordulójában az eddigi legjobb vételi ajánlati ár részvényenként 4.267 forint, amely a második fordulóban lefelé már nem módosítható.

A Tebész álláspontja szerint a jelenlegi 4.150-4.200 forintos tőzsdei átlagár fundamentálisan is indokolt, valamint a privatizációs pályázat első fordulójában ajánlott legjobb vételár is ehhez közeli, így a szervezet hasonló nagyságrendű vételárra számít a kisbefektetőkre vonatkozó majdani vételi ajánlatban is. A szövetség szerint a privatizációs tender eredményének kihirdetéséig még hátralévő egy-két hónapban a kis mennyiségű szabad közkézhányad miatt inkább a tőzsdei átlagár kis mértékű emelkedése, mintsem csökkenése várható.

A tőkepiaci törvény előírása alapján, az AH privatizáció nyertese - az EDR tender eredményétől függetlenül - a 180 napos tőzsdei átlagár és az ÁPV Rt.-nek fizetendő privatizációs ár közül a magasabb összegen lesz köteles vételi ajánlatot tenni a kisbefektetőknek.

Az ÁPV Rt. tájékoztatása szerint az AH privatizáció második fordulójába hat befektető jutott be: az Abertis Telecom S.A., a Ceské Radiokomunikace a.s., a Macquarie Hírközlési Konzorcium, az Österreichischer Rundfunk (ORF), a Swisscom Broadcast AG és a TdF Télédiffusion S.A.

Az első fordulóban az ajánlattevők 18,81 és 38,00 milliárd forint közötti sávban szóródó előzetes vételárat ajánlottak az Antenna Hungária 75 százalék plusz 1 szavazatot megtestesítő részvénycsomagjáért.

A pályázók július közepén adják be végleges, már kötelező érvényű ajánlataikat a második fordulóra, amelyben a részvényekért megajánlott vételár szerepel majd kizárólagos döntési szempontként.


Magyarországra is megérkezett az LG WING okostelefon

Holnap Magyarországra is megérkezik az LG elképesztő okostelefonja, az elforgatható kijelzős WING. A nemzetközi szinten is csak nemrégiben bemutatott készülék október 29-től már előrendelhető a népszerű online webshopokban és elektronikai üzletekben, november elejétől pedig már a Vodafone kínálatában is elérhető.

2020. október 28. 14:49

Hatékony termékkeresés a GLAMI szolgáltatásával

A GLAMI.HU egy évvel ezelőtt indította el vizuális keresési szolgáltatását, amely egy mobillal készített fotó vagy egy netről lementett kép segítségével egyetlen felületen több száz európai webáruház kínálatát teszi kereshetővé. Az egyre népszerűbb funkció nem csak a felhasználói élményben jelent nagy előrelépést, de jelentősen hozzájárul a webáruházak forgalmának növekedéséhez.

2020. október 28. 13:28

Bytescout XLS Viewer 4.0.0.1910

Az otthoni használatra ingyenes segédprogram lehetővé teszi az XLS, XLSX, CSV, ODS fájlok megnyitását és nyomtatását, mindezt Microsoft Office vagy Microsoft Excel használata nélkül. Támogatja a HTML formátumba történő exportálást is.

2020. október 28. 12:53

HDCleaner 1.310

Ingyenes rendszerkarbantartó program amivel optimalizálhatjuk gépünk teljesítményét, eltávolítja a nem használt rendszerfájlokat, az internetes nyomokat, kitörli az érvénytelen registry-bejegyzéseket stb.

2020. október 28. 12:47

A Dell Technologies kibővíti as-a-Service stratégiáját

A felhő alapú informatikai infrastruktúrák területén vezető* Dell Technologies az APEX projekt keretében kibővíti szolgáltatásként kínált ajánlatait. A vállalat így megkönnyíti a hozzáférést on-demand technológiáihoz ügyfelei és partnerei számára a tárolók, szerverek, hálózatok, hiperkonvergens infrastruktúrák, asztali számítógépek és szélesebb körű megoldások esetében.

2020. október 28. 12:10

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Van még idő jelentkezni az „Az Év Honlapja” pályázatra!

2020. október 15. 12:15

EasyBID – Header Bidding megoldás az Adverticumtól

2020. október 8. 15:45

A Bosch új koronavírus tesztje 39 perc alatt ad megbízható eredményt

2020. szeptember 30. 14:58

A vírusveszély miatt idén online rendezik meg a cégvezetők csúcskonferenciáját

2020. szeptember 21. 10:11
online sportfogadás