Információtechnológia a II. Nemzeti Fejlesztési Tervben

MTI Sajtóadatbank, 2005. június 20. 10:41
A kutatási-fejlesztési projektekben az információtechnológia, az infokommunikáció erősítése a következő évek egyik nagy feladata, ennek tükröződnie kell a II. Nemzeti Fejlesztési Tervben is - mondta Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter pénteken egy budapesti szakmai konferencián.
A tanácskozáson a II. Nemzeti Fejlesztési Tervben megfogalmazni kívánt magyarországi fejlesztési célokról cseréltek véleményt a részt vevő politikusok és gazdasági vezetők.

Az informatikai miniszter szerint az információtechnológia fejlesztése azért különösen fontos, mert az hosszú távon is erősíti az ország gazdasági versenyképességét. Ezen a területen a térségbeli államokkal összehasonlítva "jól állunk", de az elektronikus technológiák fejlesztése folyamatos feladatot kell, hogy jelentsen.

Aláhúzta: "a II. Nemzeti Fejlesztési Terv nem lehet sikeres, ha benne nem kap kellő szerepet az infokommunikációs technológia erőteljes fejlesztése."

Katona Tamás, a Pénzügyminisztérium közigazgatási államtitkára kifejtette: a II. Nemzeti Fejlesztési Terv összeállításakor nagy kihívást jelent az, hogy miközben minél nagyobb uniós forrást kívánunk elérni a 2007-2013 közötti EU-s pénzügyi perspektíváról folyó tárgyalásokon, ehhez megalapozott gazdaságpolitikát kell folytatni.

Aláhúzta: a hosszú távú nemzeti fejlesztési célokról konszenzussal kellene dönteni, mivel azok négy kormányzati időszakot érintenek, a II. Nemzeti Fejlesztési Terv időszakának végére, 2013-ra már mintegy 1400 milliárd forint uniós és hazai forrás felhasználásának irányát kell kijelölni.

Az államtitkár kiemelte: a kormány elképzelései szerint a II. NFT utolsó évében, 2013-ban mintegy 1050 milliárd forint érkezne a különböző uniós alapokból az országba, ehhez a magyar költségvetés további, mintegy 250-260 milliárd forint hazai forrást biztosítana a különböző projektek támogatására. A hazai források döntő részét a központi büdzsé adná, a kisebb részt a helyi önkormányzatok állnák.

Az államtitkár kifejtette: "a kormányzat azt szeretné elérni, ha a második fejlesztési terv egyfajta pozitív irányba mutató spirált eredményezne. Ez azt jelentené, hogy a II. Nemzeti Fejlesztési Terv által idehozott uniós források nagyobb gazdasági növekedést biztosítanánk, ezáltal több adóbevétel érkezne a büdzsébe, amit aztán újra jelentős fejlesztésekre lehetne fordítani."

Katona Tamás elmondta: az Országos Fejlesztéspolitikai Koncepció az ősszel kerül a parlament elé, a II. Nemzeti Fejlesztési Tervet 2006 közepéig be kell a nyújtani az Európai Bizottsághoz.

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Piros lesz az orr a SZIN-en

Egy jótékonysági, közös összefogásra kérik fel a Szegedi Ifjúsági Napok látogatóit a fesztivál szervezői: A SZIN pénteki napján az ország legnagyobb „piros orr flashmobját” szervezik a Borsodi Nagyszínpad előtt, ahol a piros orrot viselő látogatók a Szegedi Gyermekklinika eszközvásárlását támogatják.

2019. augusztus 25. 11:12

Jótékonysági akciók a STRAND Fesztiválon

Augusztus 20-24. között több száz programot vonultat fel Zamárdiban az idei STRAND Fesztivál. A szervező VOLT Produkció fontosnak tartja a közönség érzékenyítését, ennek érdekében az idei évben két ügyet is a zászlajukra tűztek: a hazai- és világsztárok bevonásával segítik a rászoruló gyerekek iskolakezdését, illetve a tanári pálya megbecsülése érdekében a MédiaUnióval közös kampányt is szerveznek. Az idei STRAND Fesztiválra százezernél is több vendéget várnak.

2019. augusztus 19. 11:57

Új vígjáték sorozat indul az HBO GO-n

A Danny McBride, John Goodman, Edi Patterson és Adam Devine főszereplésével készült Az erényes Gemston-ék című sorozat kilencrészes évadja augusztus 19-én indul az HBO GO-n és az HBO-n egy egyórás epizóddal, melyet aztán hetente újabb félórás epizód követ.

2019. augusztus 18. 12:23

A nők sokkal kritikusabbak a másik kinézetét illetően

Több ezren próbálkoztak már bejutni a Szépvagy.hu társkereső oldalra annak júliusi indulása óta, de ez egyelőre csak keveseknek sikerült. Az említett oldal egy zárt társkereső szolgáltatás, ahová csak az kerülhet be, akit a már bent lévők beszavaznak. Mivel a szavazás a feltöltött fotó alapján történik, így az első benyomás, a szimpátia, a másik kinézete fog dönteni arról, hogy a többiek beengedik-e az oldalra.

2019. augusztus 18. 10:01

Fesztivál maratonnal vár a hosszúhétvégén a PLÁZS

A PLÁZS augusztus 16. és 20. között egy fesztiválnak is beillő programsorozattal várja a felüdülésre vágyókat. A nappali balatoni és medence parti lazulást éjszaka feneketlen bulizás váltja, az öt nap alatt itt is hőhullámként csap le a Balatoni Retro Láz, Fritz Kalkbrennerrel jön a Gold Beach Electric Fest, a We Love Balaton pedig Don Diabloval erősít.

2019. augusztus 16. 08:57

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Mit mér és mire panaszkodik a magyar netező?

2019. augusztus 19. 09:35

A Magyar Telekom 2019. második negyedéves eredményei

2019. augusztus 8. 11:32

Új tulajdonosa van a UPC-nek

2019. augusztus 1. 12:20

A Bosch és a Daimler megvalósítja a vezető nélküli, automatizált parkolást

2019. július 31. 16:53
online sportfogadás