Google oldalkereső mobiltelefonokra

Milkovits Gábor, 2005. június 21. 08:31
A Google beindította "Google Mobile Web Search" elnevezésű szolgáltatását, amellyel a felhasználók ezentúl mobiltelefonjaikról is kereshetnek különböző tartalmakat a speciálisan azokra szabott oldalak között.
A Google keresője mobiltelefonon eddig csak sms-alapon, kizárólag szöveges találatokkal működött. Mostantól azonban a keresési találatok között, akárcsak PC-ről, teljes, ebben az esetben mobiltelefonos formátumú weboldalak szerepelnek. Az ilyen oldalak az úgynevezett XHTML technológiát használják, amely a webes HTML és a mobilos megjelenítésre alkalmas XML ("extensible markup language") kombinációja.

A szolgáltatás hivatalosan egyelőre csak béta tesztváltozatban hozzáférhető, használatához a szokásos Google weboldalon a "Mobile Web (Beta)" opciót kell kiválasztani. Előbbi persze a gyakorlatban csupán nagyjából annyiban érhető tetten, hogy a szolgáltatáshoz nem kapcsolódnak reklámok. Az online tartalomszolgáltató Gmail elnevezésű levelezőszolgáltatása már hónapok óta működik, hivatalosan azonban szintén még csak béta tesztverzióként.
Kulcsszavak: mobiltelefon Google

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05