Elhunyt Jack Kilby, az integrált áramkör feltalálója

Milkovits Gábor, 2005. június 23. 08:20
Az integrált áramkör 47 évvel ezelőtti feltalálója, Jack Kilby 81 éves korában elhunyt.
Kilby 1958-ban lépett be a Texas Instrumentshez és mint friss munkaerő, nem volt jogosult nyári szabadságra. Így aztán egész nyáron bejárt a laboratóriumba, ahol sokszor csak egyedül dolgozott. Kilby kézzel kapcsolt össze tranzisztorokat egy iratkapocs felét kitevő területen, és ezzel gyakorlatilag forradalmasította az elektronikai iparágat. Azonnal felismerve találmánya jelentőségét, néhány napon belül egy működő prototípust alkotott, majd cégével együtt szabadalmaztatta is azt. Jack Kilby az első integrált áramkör megalkotásáért 2000-ben megkapta a fizikai Nobel-díjat. 1970-ig aktívan, majd 1983-tól tanácsadóként dolgozott a Texas Instrumentsnél, ahonnan végül alelnökként ment nyugdíjba.

A TI integrált áramköreit először az űrkutatási programban alkalmazták. A konkurens Fairchild Semiconductor és mérnöke, Bob Noyce párhuzamosan dolgozott egy hasonló találmányon, és végül is ők tették sorozatgyártásra alkalmassá a chipeket. A viták ellenére azonban az eredeti szabadalom és a feltalálói dicsőség egyértelműen Kilbyt illeti. A Texas Instruments ma piacvezető a mobiltelefonokba való mikrochipek terén.

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Digitalizáció a KKV-knál - ahogy a mesterséges intelligencia látja

Manapság mindenki mindenről a ChatGPT-t kérdezi meg, úgyhogy - gondoltam - mi is kipróbáljuk, megnéztük, hogy milyen hírt írna a mesterséges intelligencia arról, hogy hol tart a digitalizáció Magyarországon a kis- és középvállalkozásoknál. Íme:

2023. február 4. 21:32

Okoskarkötővel a finom eleganciáért

Ha egy eszköz neve elé odatesszük, hogy “okos”, rögtön mindenki azt hiszi, hogy egy apró kütyüről van szó, amibe rengeteg hasznos, vagy annak ítélt funkciót sűrítettek bele. 

2022. november 15. 09:24

A legnépszerűbb szoftverek kreatív munkához

Ha olyan szoftvert keresünk, amellyel a kreatív munkát végző szakemberek csodálatos dolgokat hozhatnak egyszerűen létre, bizony nem kell sokáig kutakodnunk. Számos nagyszerű szoftver közül válogathatunk a világháló széles palettáján!

2022. augusztus 11. 11:42

Propaganda elleni védőoltás: Utazás!

Amerikai tudósítónk, Horváth László, olyan szemmel látogatta meg az év egyik legnagyobb turisztikai rendezvényét, az IPW Orlando 2022-öt, hogy közben szemügyre vette, mely fejlesztések könnyítik meg az ideérkezők utazását, és elfilozófált annak kapcsán, hogy miért érdemes útra kelni, és akár egy konferencia-részvételt is összekötni az adott hely felfedezésével, az ország - Amerika - felfedezésével.

2022. augusztus 8. 23:11

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak a digitális marketingről szóló legjobb szakdolgozatok

2023. március 27. 12:43

Az Alzánál egyszerűbb lett az áruvisszaküldés és a reklamáció

2023. március 21. 09:59

Töretlennek tűnik a csaló e-mailek és SMS-ek terjedése – van megoldás

2023. március 14. 20:32

IT Akadémiát indított a BME VIK és a Qualysoft

2023. március 9. 14:08