Elhunyt Jack Kilby, az integrált áramkör feltalálója

Milkovits Gábor, 2005. június 23. 08:20
Az integrált áramkör 47 évvel ezelőtti feltalálója, Jack Kilby 81 éves korában elhunyt.
Kilby 1958-ban lépett be a Texas Instrumentshez és mint friss munkaerő, nem volt jogosult nyári szabadságra. Így aztán egész nyáron bejárt a laboratóriumba, ahol sokszor csak egyedül dolgozott. Kilby kézzel kapcsolt össze tranzisztorokat egy iratkapocs felét kitevő területen, és ezzel gyakorlatilag forradalmasította az elektronikai iparágat. Azonnal felismerve találmánya jelentőségét, néhány napon belül egy működő prototípust alkotott, majd cégével együtt szabadalmaztatta is azt. Jack Kilby az első integrált áramkör megalkotásáért 2000-ben megkapta a fizikai Nobel-díjat. 1970-ig aktívan, majd 1983-tól tanácsadóként dolgozott a Texas Instrumentsnél, ahonnan végül alelnökként ment nyugdíjba.

A TI integrált áramköreit először az űrkutatási programban alkalmazták. A konkurens Fairchild Semiconductor és mérnöke, Bob Noyce párhuzamosan dolgozott egy hasonló találmányon, és végül is ők tették sorozatgyártásra alkalmassá a chipeket. A viták ellenére azonban az eredeti szabadalom és a feltalálói dicsőség egyértelműen Kilbyt illeti. A Texas Instruments ma piacvezető a mobiltelefonokba való mikrochipek terén.

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Okoskarkötővel a finom eleganciáért

Ha egy eszköz neve elé odatesszük, hogy “okos”, rögtön mindenki azt hiszi, hogy egy apró kütyüről van szó, amibe rengeteg hasznos, vagy annak ítélt funkciót sűrítettek bele. 

2022. november 15. 09:24

A legnépszerűbb szoftverek kreatív munkához

Ha olyan szoftvert keresünk, amellyel a kreatív munkát végző szakemberek csodálatos dolgokat hozhatnak egyszerűen létre, bizony nem kell sokáig kutakodnunk. Számos nagyszerű szoftver közül válogathatunk a világháló széles palettáján!

2022. augusztus 11. 11:42

Propaganda elleni védőoltás: Utazás!

Amerikai tudósítónk, Horváth László, olyan szemmel látogatta meg az év egyik legnagyobb turisztikai rendezvényét, az IPW Orlando 2022-öt, hogy közben szemügyre vette, mely fejlesztések könnyítik meg az ideérkezők utazását, és elfilozófált annak kapcsán, hogy miért érdemes útra kelni, és akár egy konferencia-részvételt is összekötni az adott hely felfedezésével, az ország - Amerika - felfedezésével.

2022. augusztus 8. 23:11

Így óvja a szemét, ha sokat ül kijelző előtt

Tudta, hogy a nyugati emberek naponta átlagosan 6 órát töltenek különböző képernyők előtt? Ha belegondol, egy kicsit furcsa is, hogy a telefonunk kijelzőjére védőfóliát teszünk, a laptop kijelzőjét folyamatosan törölgetjük, portalanítjuk, szóval óvjuk az eszközeinket, miközben a szemünk védelmére nem is gondolunk. Íme pár tipp, ami segíthet megtartani a szeme egészségét, ha sok időt tölt kijelző előtt.

2022. június 13. 17:17

Esztétikus magas teljesítményű asztali számítógép - igenis létezik!

Ebben a cikkben azt szeretnénk hangsúlyozni, hogy igenis reális elképzelésnek számíthat egy olyan asztali számítógép beszerzése, amelyik nemcsak teljesítményben, hanem az esztétikumot tekintve is elsőrendű vételnek számít. Következzenek tehát a részletek!

2022. február 15. 18:06

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak ‘Az Év Honlapja’ 2022 díjazottjai!

2023. január 27. 09:47

Látássérülteknek fejlesztett eszköz nyerte az LG versenyének fődíját

2023. január 26. 14:02

Közeleg a 31. Magyar Innovációs Nagydíj felhívás beadási határideje

2023. január 16. 18:51

A Bullitt műholdas szolgáltatása lefedettlenség esetén is biztosítja az üzenetküldést

2023. január 9. 15:46