A szoftverszabadalmi EU-irányelv jóváhagyását sürgették cégek és feltalálók Brüsszelben

MTI Sajtóadatbank, 2005. június 24. 08:14
Európai uniós ipari kis- és nagyvállalatok, kereskedelmi szövetségek és feltalálók az EU úgynevezett szoftverszabadalmi irányelvének mielőbbi jóváhagyását és hatályba léptetését sürgették szerdán Brüsszelben.
Az Európai Parlament (EP) jogi bizottsága hétfőn szavazta meg a jogszabálytervezetet, amely megtévesztő nevével ellentétben nem az önálló szoftverek szabadalmaztathatóságáról szól, hanem a "számítógép felhasználásával is megvalósított találmányok" szabadalmaztathatóságáról. Az EU tagországai márciusban hagyták jóvá a tervezetet, de az életbe lépéshez még az EP plenáris ülésének is igent kell mondania - ez jó esetben július közepéig meg is történhet.

Az informatikai és az úgynevezett fogyasztói elektronikai szektorban ténykedő kis- és nagyvállalatokat képviselő európai ipari testület (EITCA) szervezésében tartott konferencián és bemutatón politikusok és tudósok igyekeztek rámutatni arra, mennyire fontos lenne a találmányok jogának védelme az irányelvben szóban forgó esetekben. Szerintük az irányelv biztosítani fogja Európában a jelenlegi szabadalmi jogok átláthatóságát és egységesítését a számítógépen megvalósított találmányok vonatkozásában. Ezáltal segítené az uniós szabály Európa vezető globális fejlesztő szerepét, munkahelyek teremtését, valamint serkentené a technológiaátadást és a tudás megosztását is.

A résztvevők - köztük magyar feltalálók - csütörtökön is folytatódó látványos bemutatójukon azt próbálták érzékeltetni, hogy mennyi technikai találmány függ az irányelvtől, és miért olyan fontosak a szabadalmak az innováció és a modern technológia megalkotói számára.

Vedres András professzor, a Magyar Feltalálók Egyesületének főtitkára és Szöllősy János feltaláló az MTI-nek elmondták: a rendezvény egyik célja, hogy nyomást gyakoroljanak az Európai Parlamentre. Rámutattak, hogy az Európán kívüli versenytársak piacot foglalhatnak az unióban, amíg az európai szabály késlekedik.

Az EP-bizottsági vitában a szabadalmak minél szélesebb körének hívei azzal érveltek, hogy a jogi védettség bátorítaná a kutatásokat, továbbá védené az európai találmányokat unión kívüli riválisaiktól. Számos EP-képviselő - köztük több magyar - ugyanakkor azt jelezte, hogy a szabadalmaztatás nehézségeket okozhat a kisebb vállalatok életében.

Vedres András elmondta: a jelenlegi jogbizonytalanság ellenére uniószerte már 30 ezer ilyen jellegű szabadalmat adtak ki. Ez is mutatja szerinte magának a jogszabálynak, illetve a mielőbbi bevezetésnek a szükségességét. A professzor szerint objektív szükségszerűség, hogy a számítógéppel megvalósított találmányok szoftverrészükkel együtt előbb-utóbb mindenütt a világon szabadalmi oltalom tárgyai lesznek.

A feltalálók egyesületének főtitkára a távirati irodának a magyar helyzetről beszélve kifejtette: Magyarországon a szoftveres találmányok alkotása terén az aktivitás még mérsékelt, de növekvő tendenciát mutat. 1998-tól évente átlagosan 10 ilyen műszaki alkotást ismernek el az országban, míg külföldiek évente 50-70 szabadalmat kapnak ilyen típusú találmányokra. (A Magyarországon is szabadalmaztatott, számítógéppel megvalósított találmányok terén a 10 százaléknál nagyobb hazai arány sokszorosa az összes találmányt tekintve 1 százalék alatti magyar részesedésnek.) A számítógéppel megvalósított találmányok innovációs kitörési lehetőséget nyújtanak Magyarország számára, szabadalmi oltalmuk pedig a versenyképesség szempontjából - az unió egésze számára is - Vedres András szerint szükségszerű.
Kulcsszavak: szabadalom EU

Trend ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Huawei-é a második legtöbb szabadalom Európában

Európában a Huawei Technologies nyújtotta be a második legtöbb új szabadalmat tavaly. A vállalat mintegy 2500 szabadalmi bejelentésével az egyetlen kínai cég lett, amely idén a lista dobogósai között végzett. Az Európai Szabadalmi Hivatal (EPO) múlt héten közzétett éves jelentése szerint Európában 2018-ban minden eddiginél több, összesen közel 174 ezer szabadalmi bejelentést tettek, ami közel öt százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit.

2019. március 18. 19:30

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Hogyan netezzünk biztonságosan?!

2019. március 7. 12:31

Perre megy a Huawei

2019. március 7. 11:06

A Cellum biztonságos wallet platformja támogatja az új indonéz e-money rendszer, a LinkAja kialakítását

2019. március 1. 10:54

Indul az Év Internetes Kereskedője díj 2019

2019. február 21. 10:45
cloudappsportal.com