Ingyenes családtörténet-feldolgozó szoftver az Oktatási Minisztériumtól

forrás Prim Online, 2005. június 29. 19:10
Az Oktatási Minisztérium a Magyar Országos Levéltárral közösen a Nemzeti Emlékezet Program keretében egy olyan programot indít útjára, amely lehetőséget teremt a diákoknak, szüleiknek, a pedagógusoknak és minden érdeklődőnek, hogy feldolgozhassák családjuk történetét, rendezhessék digitalizált tárgyi emlékeiket felmenőikről. A családi emlékezet program szoftverének futtatását és biztonságát szolgáló szerverek és háttér-tárolók a Magyar Országos Levéltárban vannak, az információk kezelését az intézmény dolgozói végzik az adatvédelmi szabályoknak megfelelően.
Pedagógiai használhatóság

Az OM különösen fontosnak tartja a mikrotörténeti ismeretek bővítését Magyarországon, ahol az elmúlt évszázad történelmi megrázkódtatásainak következtében egész nemzedékek nőttek fel a hagyományok, a családi emlékezet teljes körének ismerete nélkül. Olyan tudásról van szó, amely a felhasználók számára összekapcsolhatja a család, a családtagok történetét a nemzeti történelem tankönyvekből ismert eseményeivel, ezáltal hozzájárul a múlt mélyebb megértéséhez, a helyi és nemzeti azonosságtudat bővüléséhez.

A szoftver mintafeladatokat, tanári segédletet tartalmaz, és próbaképpen bemutatja néhány történelmi család családfáját. A közoktatásban egyaránt használható az informatika oktatásában, illetve történelem- és osztályfőnöki órákon, alkalmas dolgozatok készítésére is. Vannak iskolák, amelyekben már folyik hasonló kezdeményezés, az ő munkájukat is segíteni kívánjuk a szoftverrel.

A szoftver (http://csaladfa.emlekezet.hu/)

Az Oktatási Minisztérium kezdeményezésére kifejlesztett családtörténet-feldolgozó szoftver célja, hogy a felhasználókat saját családjuk, mikrokörnyezetük történetének kutatására, megismerésére, a fennmaradt írásos, tárgyi emlékek, szóbeli hagyományok digitális megőrzésére ösztönözze.

A családtörténet-feldolgozó szoftver egy webszerverről futó alkalmazás, amit interneten keresztül bárki elérhet, és egy regisztrációs folyamat után szabadon használhat. A futtatást egy adatbázis szerver és egy webszerver végzi. A felhasználóknak a szoftver használata során lehetőségük nyílik a családfa adatokon túl képek és dokumentumok feltöltésére is, melyek tárhelye mintegy 50 Mbyte lehet, igénylés esetén még akár ennél is több. A háttértár első körben 5000 felhasználó kiszolgálására lesz alkalmas, amit az igények növekedésével tetszőlegesen lehet bővíteni.

Adatvédelem

A szoftver fejlesztésekor az adatvédelmi biztos ajánlásainak és útmutatásainak megfelelően két adatvédelmi problémát kellett kiküszöbölni:

1. Személyes adat csak az adott személy hozzájárulásával kezelhető: nem lehetséges a bevitt adatok Internetes elérhetőségének biztosítása, közzététele. Ezért a szoftver módosításra került, csak azok láthatják a személyes adatokat, akiknek a felhasználó erre külön engedélyt ad. A felhasználót pedig egy adatvédelmi nyilatkozat figyelmezteti, hogy mikor, milyen feltételek mellett adhat engedélyt másoknak az általa felvitt személyek adatainak megtekintéséhez.

2. Jogosulatlan adatkezelés: az Oktatási Minisztérium nem végezheti az adatok összegyűjtését és tárolását. Megoldásként a szerverek és háttértárolók a Magyar Országos Levéltárba kerültek. Az OM és a Levéltár megállapodásban rögzítette, hogy az üzemeltetést és karbantartást az Országos Levéltár végzi.

A program több oldalról is védi a felhasználókat. A szoftveren keresztül, csakis bejelentkezés útján, jelszó megadásával lehet megtekinteni vagy módosítani a bevitt adatokat. A külső támadások ellen tűzfal véd, az információk kezelését pedig levéltári adminisztrátorok végzik.

Ajánlások

„(…) A szűkebb és a tágabb család az a közeg, ahol a legőszintébben, a legteljesebben éljük, próbáljuk élni életünket. A családtörténet így a társadalom történetének legkisebb, de legmélyebbre nyúló eleme. A családi emlékezet igazít el legtöbbünket a múlt csapdákkal teli útvesztőiben. Az új családtörténet-feldolgozó programmal történészek, történelem tanárok segítenek sok-sok szülőt, nagyszülőt, gyermeket, unokát abban, hogy személyes történetüket a nemzet történeteként is élhessék meg.” (Részlet Glatz Ferenc akadémikus ajánlásából)

„(…) Emlékszem, hogy én tizenhét évesen mondtam a szüleim szemébe (igazságtalanul), hogy „rosszul neveltek”. Aztán elmúlt öt-tíz év, s rádöbbentem, hogy nem csak az életet, hanem szinte mindent (külsőmet, személyiségem meghatározó jegyeit, becsvágyamat, igényeimet stb.) anyámtól, apámtól, nagyszüleimtől, őseimtől örököltem, tanultam. Sőt némely nagynéni, nagybácsi mozdulatában, vagy a dédapámról, az ükapámról hallott (nagyanyám mesélte) történetben is magamra ismertem.

Egy számítógépes családtörténet-feldolgozó program, s persze egy-egy család vele együtt nagyon sokat tehet azért, hogy a rádöbbenés minél előbb, szerencsés esetben már a kamaszkorban megtörténjen. A családi emlékezet ilyen program, irigykedve ajánlom minden tanulónak és pedagógusnak.” (Részlet Bertók László Kossuth-díjas költő ajánlásából)

„(…) Csak üdvözölni lehet a kezdeményezést, amely igyekszik a XX. század második fele tudománypolitikájának a mulasztásait helyrehozni, s a tanárok, a tanulók valamint más érdeklődők számára jól vizualizált formában meg kívánja könnyíteni a fontosabb ismeretek elsajátítását. Remélem, a Program sikeres lesz, s megnöveli majd a különböző levéltárakban nagy számban található genealógiai források iránti érdeklődést. (Részlet Bertényi Iván tanszékvezető egyetemi tanár ajánlásából)

„(…) Mindenkinek van múltja, mindenki emlékezik és aki emlékezik, nincs egyedül. És aki nincs egyedül, már nem fél, bátran vág neki a világnak, hogy meghódítsa. (…)” (Részlet Csukás István Kossuth-díjas író ajánlásából)

„(…) Egy - bármilyen származású - család őseinek kimutatása, oldalági rokonai megismerése erősíti a családi összetartást, a származáshelyhez való kötődést, és ad mikrotörténeti ismereteket is. (…)” (Részlet Kubinyi András akadémikus ajánlásából)

„(…) A múlt feltárásához nagyban hozzájárul a családi emlékek feldolgozása, a honnan származom kérdésének megválaszolása. Ha generációkra visszamenőleg képes vagyok felsorolni családom tagjait, származásom történetét, akkor már megismerhettem a közel- és távolabbi múlt számomra oly fontos szeletét. S akkor a tágabb környezet, a kisközösség, s a nemzet története is fontosabb lesz számomra. (…)” (Részlet Magyar Bálint oktatási miniszter ajánlásából)

Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival

Google Utcakép autói idén tavasszal újra visszatérnek a magyar utakra. A következő hónapokban az ország számos pontját érintik majd, hogy frissítsék a városok, utak és autópályák nézetét a Google Térképen.

2024. április 20. 09:49

Díjazták a Sony innovációit

A Sony büszkén jelenti be, hogy a nagyhírű Technical Image Press Association ismét négy TIPA-díjjal ismerte el a Sony teljesítményét és innovációját. Idén a Sony többek között a "LEGJOBB PROFESSZIONÁLISABB HYBRID KAMERA" elismerést kapta az Alpha 9 III és a "LEGJOBB APS-C EXPERT KAMERA" címet az Alpha 6700 számára.

2024. április 20. 08:54

Sony World Photography Awards 2024 – kihirdették a nyerteseket

A World Photography Organisation egy különleges gálaünnepségen Londonban kihirdette a Sony World Photography Awards 2024. évi nyerteseit. Az immár 17. éve megrendezett díjátadó ünnepség napjaink legjobb fotográfiai alkotásait mutatja be, valamint az elmúlt év legközkedveltebb képeit és történeteit díjazza. A győztes, döntős és shortlistre került képek április 19-től láthatók a Sony World Photography Awards 2024 kiállításon a londoni Somerset House-ban.

2024. április 19. 20:08

Kiberbiztonsági útmutató készült a magyar kkv-knak

A magyar kisvállalkozásokat támogató kiberbiztonsági kézikönyvet mutatott be az Európai Innovációs és Technológiai Intézettel (EIT Digital), a Nemzetközi Digitális Alapítvánnyal (Global Digital Foundation) együttműködve a Huawei Technologies. 

2024. április 19. 18:43

Megvannak a Sony World Photography Awards idei nyertesei

A World Photography Organisation egy különleges gálaünnepségen Londonban kihirdette a Sony World Photography Awards 2024. évi nyerteseit. Az immár 17. éve megrendezett díjátadó ünnepség napjaink legjobb fotográfiai alkotásait mutatja be, valamint az elmúlt év legközkedveltebb képeit és történeteit díjazza. A győztes, döntős és shortlistre került képek április 19-től láthatók a Sony World Photography Awards 2024 kiállításon a londoni Somerset House-ban.

2024. április 19. 17:44

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50