Szoftverszabadalmi irányelv elutasítása: elégedett hazai fogadtatás

forrás Prim Online, 2005. július 6. 20:47
Hét szakmai-társadalmi szervezet, valamint az MDF Informatikai Kollégiumának vezetője is üdvözölte az Európai Parlament mai döntését, melyben elutasították Európai Unió szoftverszabadalmi irányelvének tervezetét.

A hazai szakmai és civil szervezetek örömmel és elégedettséggel fogadják, hogy az Európai Parlament a mai napon elsöprő többséggel elvetette a szoftverszabadalmi irányelvet, és egyértelmű nemet mondott a nem megfelelő törvényjavaslatra és magára a folyamatra is. Az elutasítás egyértelmű válasz volt arra, hogy a brüsszeli bizottság februárban megtagadta az irányelv jogalkotási folyamatának újraindítását, valamint arra, hogy a tanács nem volt hajlandó párbeszédbe kezdeni az Európai Parlamenttel - olvasható az Alapítvány a Szabad Szoftverek Magyarországi Népszerűsítéséért és Honosításáért (FSF.hu), a Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület (HTE) informatikai szakosztálya, a Linux Ipari Szövetség (LIPSZ), a Magyar Tartalomipari Szövetség (MATISZ), a Net-Felhasználók Érdekvédelmi Társasága Egyesület (NETÉRT), a Zöld Pók Alapítvány (ZPOK) és az Összefogás a Szabad szoftverek elterjesztéséért Alapítvány (FSN.hu) közös közleményében.

A szakmai-civil szervezetek szerint ez azt is jelenti, hogy kudarcot vallott az Európai Bizottság azon kísérlete, hogy legalizálja az Európai Szabadalmi Hivatal eddigi amerikai típusú gyakorlatát.

"A mai eredmény világosan megmutatja, hogy az alapos elemzés, az elkötelezett állampolgárok és a tényszerű információk jelentősebb hatással bírnak, mint az ingyen jégkrém, a jachtokat is igénybe vevő felbérelt lobbisták, a megtévesztő direkt levélkampányok és a munkahelyek külföldre áthelyezésével való fenyegetések. Reméljük, az események ilyetén alakulása hitet ad az embereknek, hogy lehet sikereket elérni az európai döntéshozatali folyamatokban. Bízunk benne, hogy a jövőben a tanács és a bizottság is nagyobb hangsúlyt fektet döntéseiben az átláthatóságra, és több lehetőséget biztosít az érintettek számára a döntéshozatali folyamatban való részvételre" - áll a közleményben.

Pettkó András, a Magyar Demokrata Fórum Informatikai Kollégiumának vezetője is örömmel fogadta a mai döntést. Az MDF Informatikai Kollégiumának vezetője szerint ezzel a magyar kormány informatikai szakmai álláspontja is elégtelenre vizsgázott.

"Nagyon ritkán fordul elő, hogy az uniós képviselők ilyen egységesen elutasítsanak egy tervezetet, amely előrevetíti azt, hogy a számítógép felhasználásával is megvalósított találmányok szabadalmáról szóló irányelv hosszú időre lekerült az uniós napirendről" - állapítja meg lapunkhoz eljuttatott közleményében a képviselő.

Pettkó András szerint az Európai Unió tagállamai, hazánkkal az élen, tele vannak kitűnő szoftverfejlesztőkkel, kis- és középvállalkozásokkal, amelyek működőképességét és létét is veszélybe sodorta volna, ha az uniós döntéshozó testület egy merev szabadalmi rendszert támogató irányelvet fogad el.

Pettkó András azt reméli, hogy ha az elkövetkezendőkben informatikai kérdésekkel foglalkozik az Európai Unió, akkor a magyar álláspont kialakítása előtt az illetékesek nem fognak megfeledkezni a civil kontroll bevonásáról, nem mulasztják el kikérni az érintettek, a szakma véleményét az adott kérdésről.

Egy harmincéves joghézag miatt egyre türelmetlenebb uniós ipari kis- és nagyvállalatok, kereskedelmi szövetségek és feltalálók az irányelv mielőbbi jóváhagyását és hatályba léptetését sürgették. Szerintük a jogszabály biztosítja Európában a jelenlegi szabadalmi jogok átláthatóságát és egységesítését a számítógépen megvalósított találmányok vonatkozásában. Úgy vélik, ezáltal segítené az uniós szabály az unió vezető globális fejlesztő szerepét, munkahelyek teremtését, valamint serkentené a technológiaátadást és a tudás megosztását is.

A jogszabály védelmezői szerint az irányelv nélkül Európa versenyhátrányba kerül mindazokkal a térségekkel szemben, amelyek nem félnek a modern kor követelményeinek megfelelően módosítani saját rendszereiket.

Kulcsszavak: EU szabadalom

Trend ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Díjazták a legérdekesebb tíz magyar innovációt

Látványos gálaműsor keretében díjazták a legérdekesebb magyar innovációkat Budapesten. A rendezvényen a gazdaságpolitika és a tudományos élet szereplői is képviseltették magukat, az esemény egyben jótékonysági est is volt, amelynek bevételeiből a szervezők a törökbálinti Tábitha Gyermekhospice ház munkáját és bővítését támogatják.

2019. január 17. 17:21

Hazánk jövőbeni teljesítményében segíthet a digitalizáció

Az év végi elemzések szerint Magyarország a GDP növekedésben az uniós országok élmezőnyéhez tartozott 2018-ban. A gazdasági bővülésre ható tényezők közül talán kevesebbet foglalkoznak az elemezések a digitális transzformációval. Az e-aláírás és digitalizációs technológiák fejlesztésére szakosodott NETLOCK szerint fontos és meghatározó szerepe lehet mindennek Magyarország jövőbeni teljesítményét tekintve. 

2019. január 17. 12:44

2018 második felében is határozottan nőtt az álláspiac

Nőtt a hirdetők és a jelentkezések száma is az álláspiacon 2018-ban az előző évhez képest. Legjobban a sofőrök és a gépkezelők jártak a munkaerőhiánnyal, de a szak- és fizikai munkások is napról-napra több lehetőség közül választhatnak. A jó munkaerő megszerzéséért folyó küzdelemben egyre több cég teszi nyilvánossá az adott pozícióhoz tartozó fizetést is. Ez mindenképpen megéri, az ilyen hirdetéseket akár 72 százalékkal is többen nyitják meg.

2019. január 17. 11:03

A digitális korban gyakran összeér a munka és a magánélet

A munka-magánélet egyensúlyának megteremtése kiemelt életvezetési feladat és sokaknak, ha csak időszakosan is, de kisebb-nagyobb problémái adódnak belőle. A munkahelyi feladatokat, más nemzetekhez hasonlóan, mi, magyarok is gyakran engedjük túlnyúlni a munkaidőn, melyet csak egyszerűbbé tesz a folyamatos online aktivitás lehetősége – többek között ez derül ki a Samsung Electronics hazai felméréséből*.

2019. január 17. 09:56

Ezek a várható 2019-es marketing trendek

A 2016 év végén alakult, ma több, mint 20 tagot és 15 márkát képviselő, és a Magyar Marketing Szövetség (MMSZ) tagozataként működő Marketing Döntéshozók Klubja ezúttal harmadik alkalommal adja közre, hogy tagjai miben látják az előttünk álló esztendő meghatározó marketing és kommunikációs trendjeit. 

2019. január 17. 08:48

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Technológiával az örökélet felé

2019. január 14. 10:53

Az LG és a Microsoft közösen forradalmasítja az autóipart

2019. január 12. 10:47

Új technológiák az online játékgépekhez

2018. december 28. 08:02

123 magyarországi ALDI áruháznál állít üzembe elektromosautó-töltőket az E.ON

2018. december 19. 14:13
cloudappsportal.com