Szoftverszabadalmi irányelv elutasítása: elégedett hazai fogadtatás

forrás Prim Online, 2005. július 6. 20:47
Hét szakmai-társadalmi szervezet, valamint az MDF Informatikai Kollégiumának vezetője is üdvözölte az Európai Parlament mai döntését, melyben elutasították Európai Unió szoftverszabadalmi irányelvének tervezetét.

A hazai szakmai és civil szervezetek örömmel és elégedettséggel fogadják, hogy az Európai Parlament a mai napon elsöprő többséggel elvetette a szoftverszabadalmi irányelvet, és egyértelmű nemet mondott a nem megfelelő törvényjavaslatra és magára a folyamatra is. Az elutasítás egyértelmű válasz volt arra, hogy a brüsszeli bizottság februárban megtagadta az irányelv jogalkotási folyamatának újraindítását, valamint arra, hogy a tanács nem volt hajlandó párbeszédbe kezdeni az Európai Parlamenttel - olvasható az Alapítvány a Szabad Szoftverek Magyarországi Népszerűsítéséért és Honosításáért (FSF.hu), a Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület (HTE) informatikai szakosztálya, a Linux Ipari Szövetség (LIPSZ), a Magyar Tartalomipari Szövetség (MATISZ), a Net-Felhasználók Érdekvédelmi Társasága Egyesület (NETÉRT), a Zöld Pók Alapítvány (ZPOK) és az Összefogás a Szabad szoftverek elterjesztéséért Alapítvány (FSN.hu) közös közleményében.

A szakmai-civil szervezetek szerint ez azt is jelenti, hogy kudarcot vallott az Európai Bizottság azon kísérlete, hogy legalizálja az Európai Szabadalmi Hivatal eddigi amerikai típusú gyakorlatát.

"A mai eredmény világosan megmutatja, hogy az alapos elemzés, az elkötelezett állampolgárok és a tényszerű információk jelentősebb hatással bírnak, mint az ingyen jégkrém, a jachtokat is igénybe vevő felbérelt lobbisták, a megtévesztő direkt levélkampányok és a munkahelyek külföldre áthelyezésével való fenyegetések. Reméljük, az események ilyetén alakulása hitet ad az embereknek, hogy lehet sikereket elérni az európai döntéshozatali folyamatokban. Bízunk benne, hogy a jövőben a tanács és a bizottság is nagyobb hangsúlyt fektet döntéseiben az átláthatóságra, és több lehetőséget biztosít az érintettek számára a döntéshozatali folyamatban való részvételre" - áll a közleményben.

Pettkó András, a Magyar Demokrata Fórum Informatikai Kollégiumának vezetője is örömmel fogadta a mai döntést. Az MDF Informatikai Kollégiumának vezetője szerint ezzel a magyar kormány informatikai szakmai álláspontja is elégtelenre vizsgázott.

"Nagyon ritkán fordul elő, hogy az uniós képviselők ilyen egységesen elutasítsanak egy tervezetet, amely előrevetíti azt, hogy a számítógép felhasználásával is megvalósított találmányok szabadalmáról szóló irányelv hosszú időre lekerült az uniós napirendről" - állapítja meg lapunkhoz eljuttatott közleményében a képviselő.

Pettkó András szerint az Európai Unió tagállamai, hazánkkal az élen, tele vannak kitűnő szoftverfejlesztőkkel, kis- és középvállalkozásokkal, amelyek működőképességét és létét is veszélybe sodorta volna, ha az uniós döntéshozó testület egy merev szabadalmi rendszert támogató irányelvet fogad el.

Pettkó András azt reméli, hogy ha az elkövetkezendőkben informatikai kérdésekkel foglalkozik az Európai Unió, akkor a magyar álláspont kialakítása előtt az illetékesek nem fognak megfeledkezni a civil kontroll bevonásáról, nem mulasztják el kikérni az érintettek, a szakma véleményét az adott kérdésről.

Egy harmincéves joghézag miatt egyre türelmetlenebb uniós ipari kis- és nagyvállalatok, kereskedelmi szövetségek és feltalálók az irányelv mielőbbi jóváhagyását és hatályba léptetését sürgették. Szerintük a jogszabály biztosítja Európában a jelenlegi szabadalmi jogok átláthatóságát és egységesítését a számítógépen megvalósított találmányok vonatkozásában. Úgy vélik, ezáltal segítené az uniós szabály az unió vezető globális fejlesztő szerepét, munkahelyek teremtését, valamint serkentené a technológiaátadást és a tudás megosztását is.

A jogszabály védelmezői szerint az irányelv nélkül Európa versenyhátrányba kerül mindazokkal a térségekkel szemben, amelyek nem félnek a modern kor követelményeinek megfelelően módosítani saját rendszereiket.

Kulcsszavak: EU szabadalom

Trend ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A MITTE az ügynökségi partnere a világ első tokenizált naperőmű projektjének

A MITTE felel a globális zöld energia vállalat, a Sunmoney Solar Group almárkájának branding és social feladataiért, illetve a Sunmoney 360 app design feladataiért.

2024. április 19. 16:59

Új szintet léphet az MI-forradalom az adatközpontokban

Együttműködési megállapodást kötött a Schneider Electric és az NVIDIA, a két cég összefogásának köszönhetően megnyílik az út a mesterséges intelligencia (MI) alkalmazásokat még jobban támogató, ugyanakkor energiahatékonyan működő adatközpontok kialakítása előtt. A megállapodás részeként a Schneider Electric leányvállalata, az AVEVA digitális iker platformját összekapcsolják az NVIDIA Omniverse megoldásával, egységes környezetet biztosítva a virtuális szimulációhoz és az együttműködéshez.

2024. április 19. 13:24

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09