Páneurópai szerzői jogi koncessziót szorgalmaz az EU az online zenei szolgáltatásokhoz

Milkovits Gábor, 2005. július 8. 20:35
Az Európai Bizottság az összes uniós tagállamra egyszerre érvényes szerzői jogi koncesszió kidolgozását szorgalmazza az internetes zeneáruházak számára.
Jelenleg ha valaki üzleti célú online zeneletöltő szolgáltatást szeretne indítani Európában, akkor mind a 25 uniós tagállam illetékes engedélyeztetési testületénél végig kell járnia a szükséges, sokszor nem is olcsó procedúrát. Mindez igen komoly versenyhátrányba hozza az Egyesült Államokkal szemben az öreg kontinenst: az amerikai online zeneszolgáltatók bevétele tavaly átszámítva 207 millió euró volt, szemben az európai 27,2 millióval. Becslések szerint a szakadék az idén tovább nőhet, 500 millió/106,4 millió eurós arányokkal az Egyesült Államok javára. Charlie McCreevy, az EU belső piacokért és szolgáltatásokért felelős biztosa az ügyben kiadott közleményében leszögezi, hogy az egységes szerzői jogi koncesszió hiánya hátráltatja az európai székhelyű online szolgáltatások elindítását.

Tilman Lueder, az EB fent említett biztosságának szerzői jogi ügyekért felelős vezetője egy sajtótájékoztatón úgy nyilatkozott, hogy az illetékesek már tárgyalnak az ügyben érintett cégek képviselőivel, és reményei szerint októberben elfogadásra is kerülhet a szükséges rendelet vagy ajánláscsomag.
Kulcsszavak: zene EU

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Negyvenéves magyar mikroszámítógépre fejlesztenek új játékokat

2023. szeptember 29. 18:51

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2023. szeptember 20. 15:17

Diákokat, női vezetőket és roma fiatalokat is támogatnak a Morgan Stanley munkatársai

2023. szeptember 18. 13:16

Hat érmet hoztak haza a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról

2023. szeptember 4. 15:38