Az IHM szerint az EU bizottság helytelenül értelmezte a távközlés magyar szabályait

MTI Sajtóadatbank, 2005. július 11. 09:05
Az IHM szerint a szabályozás helytelen értelmezéséből fakad az Európai Bizottság sajtólevele, amelyben a távközlés területén kifogásolta, hogy "csak az egyetemes szolgáltatás valamennyi elemét nyújtani képes vállalkozások" vehetnek részt az egyetemes szolgáltató kijelölési eljárásában.
Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium pénteken az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a tárca részletes álláspontját a bizottság hivatalos értesítő levelének megismerését követően alakítja ki. Az IHM szabályozásának célja, hogy Magyarországon a fogyasztóknak az egyetemes szolgáltatás mindenütt ugyanolyan minőségű alapszolgáltatást biztosítson, éljenek akár egy kis faluban vagy a fővárosban - fogalmaz a közlemény.

Az Európai Bizottság csütörtökön küldött figyelmeztető levelet tizenegy EU-tagállamnak, köztük Magyarországnak azért, mert nem tartják be az elektronikus kommunikáció, ezen belül a távközlés európai uniós szabályait.

Az Európai Bizottság sajtólevele - az IHM közleménye szerint - Magyarország esetében arra mutat rá, hogy helytelen, ha csak az egyetemes szolgáltatás valamennyi elemét nyújtani képes vállalkozások vehetnek részt az egyetemes szolgáltatás kijelölési eljárásában. Így abból ki lennének rekesztve azok a vállalkozások, amelyek képesek volnának akár a szolgáltatásnak csak egyik vagy másik elemét hatékonyan nyújtani.

Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium viszont úgy véli, hogy a bizottság helytelenül értelmezi az egységes hírközlési törvény ide vonatkozó rendelkezését. Ennek a rendelkezésnek az alanya ugyanis nem az egyetemes szolgáltató, hanem maga a szolgáltatás, amelynek nyújtását az ország egész területén biztosítani kell. Azt pedig, hogy valamely földrajzi területen azt egy vállalkozó egyedül, vagy más vállalkozókkal közösen nyújtja, nem korlátozzák a jogszabályok.

A Minisztérium az egyetemes szolgáltatók kijelölése végett 2004. március 16-án két országos napilapban és a honlapján is közzétett ajánlati felhívásában ennek megfelelően kifejezetten lehetőséget biztosított arra, hogy több ajánlattevő közösen tegyen ajánlatot - teszi hozzá a hírközlési tárca közleménye.
Kulcsszavak: távközlés jog EU IHM

Telekom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Mobiltelefonokon érkezik a bankolás jövője

A következő évtizedben az Y és a Z generáció válnak a bankok legfontosabb célcsoportjaivái, mivel várhatóan közel 70 billió dollárnyi vagyon száll rájuk szüleiktől. Mit jelent ez a bankszektor számára? Először is azt, hogy gyorsan kell digitalizálódnia. Az újabb generációk szülöttei számára a mobiltelefonok kiemelt fontossággal bírnak: gyors, kényelmes és könnyen navigálható hozzáférést szeretnének a szolgáltatásokhoz. Mivel az Y és a Z generáció közel fele online szeretne hozzájutni a szükséges információkhoz, a banki szolgáltatások iránti elvárásaik eltérnek a szüleikétől.

2023. május 31. 12:45

Mozgalom világít rá az élet láthatatlan szépségeire

A modern, pörgős, digitális világban könnyű szem elől téveszteni a kisebb, látszólag jelentéktelen pillanatokat, amik igazán varázslatossá teszik az életet. Ezek a momentumok csak úgy elsuhanhatnak mellettünk, ahogy feladatról feladatra zakatolunk hétköznapjainkban, már-már odatapadva a képernyőkhöz. Pedig ezekben a mulandó pillanatokban lelhető meg az élet esszenciája – azokban az apróságokban, amelyek szünetre és reflekcióra késztetnek, és amiknek köszönhetően igazán értékelhetjük a körülöttünk lévő világot. A HONOR Magic5 Pro azzal a céllal készült, hogy segítse az embereket az ilyen értékes, gyakran megfoghatatlan mozzanatok megörökítésében. Így ragadható meg a láthatatlan szépség.

2023. május 30. 14:00

Így kíméli szemünket a HONOR Magic5 Pro

Napjainkban a technológia kikerülhetetlen eleme a hétköznapoknak, így létfontosságú, hogy azzal is foglalkozzunk, hogy a digitalis eszközök milyen hatással vannak szemeinkre. A HONOR Magic5 Pro, a vállalat legújabb csúcskategóriás készüléke számos szemkímélő funkcióval óvja a felhasználók látását. 

2023. május 28. 11:50

Kiemelkedő éjszakai fotós képességekkel és vezető iparági innovációkkal érkezik a HUAWEI P60 Pro

Június 1-től Magyarországon is kapható a Huawei legújabb prémium kategóriás, kiemelkedő fotós képességekkel rendelkező okostelefonja, a HUAWEI P60 Pro. A készülék iparágvezető fejlesztéseket hoz a mobilfotózás terén, a P60 Pro-t továbbfejlesztett optikai rendszerrel, valamint a piacon elsőként többlencsés Ultra Lighting telefotó kamerával szerelték fel. A 88W-os SuperCharge töltésnek köszönhetően a HUAWEI P60 Pro mindössze 10 perc alatt 50 százalékra feltölthető Turbo módban, a készülék különleges Kunlun Glass kijelzője pedig rendkívüli törésállóságot biztosít. 

2023. május 26. 17:11

Pár nap múlva jelentősen növeli 5G-s lefedettségét a Telekom

A Magyar Telekom mobilhálózat-modernizációs programjának keretében idén nyárra 60%-ra növeli lakosságszám-arányos kültéri 5G lefedettségét. A vállalat 5G hálózata 2023. június 1-jétől Budapesten, a megyeszékhelyeken, számos vidéki városban és községben, valamint a Balaton, a Velencei-tó és a Tisza-tó körül lesz érhető. A Telekom június 1. és augusztus 31. között automatikusan elérhetővé teszi az 5G-t minden ügyfelének, melyet 5G képes készülékkel és mobilinternet-szolgáltatással tudnak igénybe venni.

2023. május 24. 15:50

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Hogyan lopják el adatainkat a hackerek és mire figyeljünk jelszókezelő vásárlásakor?

2023. május 31. 15:40

Itt a legnagyobb webáruházak rangsora

2023. május 23. 20:10

Új fizetési kapu magyar e-kereskedőknek

2023. május 18. 12:49

Nem törődünk eléggé online adataink védelmével

2023. május 8. 15:39