EKHO: Az IVSZ új vállalkozói adó- és járulék-konstrukciót javasol

forrás Prim Online, 2005. július 13. 18:26
Az Informatikai Vállalkozások Szövetsége az új vállalkozói adó- és járulék-konstrukciót javasol bevezetésre a kormánynak. Az EKHO új, „Tudásmunkás” (knowledge worker) kategóriája mindennapi elszámolási gondjaitól szabadíthat több 10 ezer munkavállalót és munkaadóikat. A EKHO konstrukció bevezetése a tudásmunkások körében nagy lépés a tudásgazdaság kifehérítésében, az információs és kommunikációs technológiák alkalmazására épülő munkavégzés feltételeinek javításában, ezen keresztül az innováció, és a K+F magyarországi fejlesztésében.
Az információs és kommunikációs technológiák fejlődése nyomán kialakult egy olyan munkavállalói réteg, melynek speciálisak a munkavégzési szokásai és körülményei. Tudásmunkás minden olyan dolgozó, aki munkája során az információt – részben saját tudására, részben az informatikai és kommunikációs eszközök segítségével szerzett ismeretekre támaszkodva – tudássá alakítja.

Számos más európai ország már megteremtette az új munkakörülményekhez igazodó jogi feltételrendszert, a magyar munkaügyi szabályozás azonban mostanáig adós maradt a változásokat követő reformokkal, így a hagyományos alkalmazotti konstrukció egyre kevésbé felel meg annak a tevékenységnek, amelyet a tudásmunkások végeznek. Az IVSZ egyetért a Kormány azon törekvésével, hogy „kifehérítse” a gazdaságot, ezért javasolja a tudásmunkás munkajogi kategóriájának bevezetését, és a tudásmunkások EKHO rendszerbe illesztését.

„A tudásmunkások feladatainak ellátása nem illeszthető bele az eddig megszokott nyolcórás munkarendbe, a korábbiakkal ellentétben nagyobb hangsúlyt kap az otthoni munkavégzés, a távmunka,illetve a szakmai háttér-információk, továbbképzések, minősítések megszerzése és folyamatos frissítése. Az ehhez szükséges eszközök (szélessávú internet, mobiltelefon, email, szoftverek, stb.) a tudásmunkások mindennapi eszközei” – írja le az IVSZ tagság tevékenyégét Kovács Zoltán, az IVSZ elnöke. „Munkánk egyedi jellegéből adódóan számolnunk kell a felhasznált tudás folyamatos frissítésének és bővítésének költségeivel: elengedhetetlen az évenkénti 12-24 napos szakmai képzés, továbbfejlesztés.”

Ahhoz, hogy a magyar tudásmunkások innovatív tevékenységükkel eredményesen járuljanak hozzá az ország fejlődéséhez, meg kell teremteni számukra a megváltozott munkakörülményekhez igazodó munkavállalási feltételeket. Mindez tehát nemcsak az érintett dolgozók, de a munkaadók és az egész magyar társadalom érdeke is egyben.

Az Informatikai Vállalkozások Szövetsége a tudásmunkások helyzetének javítása érdekében szükségesnek tartja, hogy a kormányzat erre a csoportra is kiterjessze az EKHO konstrukció, mely illeszkedik a tudásmunkások tevékenységének sajátosságaihoz. Az EKHO alkalmazásával a tudásmunkások számára kedvezőbb feltételekkel finanszírozható az évenkénti szakmai képzés és a szükséges minősítések megszerzése, illetve az alkalmazotti viszony által rájuk rótt kötöttségek nélkül, rugalmasan, aktuális igényeiknek megfelelően alakíthatják munkaidejüket.

Kulcsszavak: jog IVSZ

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Díjmentes roadshow-konferencia az Közép-Dunántúl Régió kkv-döntéshozóinak

A PP Konferenciaközpont a székesfehérvári Pénz, de honnan? roadshow-konferenciáján most is, mint 22 év óta minden évben összegyűjti a hazai kkv-k számára rendelkezésre álló kedvezményes, támogatott pénzforrásokat és a hatékonyságot növelő új módszereket.

2023. október 1. 14:58

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Negyvenéves magyar mikroszámítógépre fejlesztenek új játékokat

2023. szeptember 29. 18:51

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2023. szeptember 20. 15:17

Diákokat, női vezetőket és roma fiatalokat is támogatnak a Morgan Stanley munkatársai

2023. szeptember 18. 13:16

Hat érmet hoztak haza a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról

2023. szeptember 4. 15:38