Meghosszabbították a két országos kereskedelmi csatorna koncesszióját, jöhet az MTV közéleti csatornája

MTI Sajtóadatbank, 2005. július 21. 08:30
A médiahatóság öt évvel meghosszabbította az RTL Klub és a TV2 koncesszióját, valamint nyilvántartásba vette a Magyar Televízió közéleti csatornáját - erősítette meg az MTI értesülését több testületi tag szerdán.
Közlésük szerint négy igen vokssal, a Fidesz által az öttagú testületbe delegált - az eljárást, szemben Kovács György elnökkel, szabálytalannak tartó - Szalai Annamária ellenszavazata mellett határoztak a két kérdésben.

A két országos kereskedelmi csatorna műsorszolgáltatási jogosultsága 2007-ben jár le, ehhez képest kaptak még újabb öt évre sugárzási lehetőséget. A Magyar Televízió Rt. menedzsmentje a nyáron nyújtotta be elsőként indítani kívánt tematikus csatornájának
nyilvántartásba vételi kérelmét.

Az MSZP által a testületbe delegált Ladvánszky György elmondta, az ő javaslatára csomagban - számos, szintén 2007-ben lejáró helyi és körzeti rádiós, televíziós szerződéssel együtt - tárgyalva, változatlan feltételek mellett hosszabbította meg a két országos kereskedelmi tévéadó koncesszióját a médiahatóság.

Ez az MTI információja szerint évente mintegy másfél-másfél milliárd forintos koncessziós díjat, valamint harminc százalék körüli közszolgálati tartalomarány vállalását jelenti egyebek mellett.

Szavai szerint azért volt szükség erre az eljárásra, mert a döntés későbbre csúszása esetén több kis médium frekvenciájára nem is tudtak volna időben pályázatot kiírni.

"Ez puccs volt" - minősítette a történteket az MTI-nek Szalai Annamária, emlékeztetve arra, hogy korábban felhívta már a figyelmet: tisztázatlanok voltak a folyamat egyes eljárásjogi kérdései, jobban meg kellett volna vizsgálni a két médium társadalmi hatását, miközben még nem készült el számos, a testület által a témában megrendelt tanulmány.

"Emögött nem szakmai akarat volt, hanem kifejezetten politikai összefogást és együttműködést sejttet" az eljárás - tette hozzá, jelezve, hogy mindezek miatt kezdeményezte a döntés visszavonását és a hosszabbítások jövő szerdai újratárgyalását.

"Teljesen jogszerűnek és érvényesnek", "kifejezetten szakmainak" nevezte a döntéseket Kovács György, az ORTT elnöke az MTI-nek nyilatkozva, hozzátéve: eljárásjogi kérdésekben vannak ellenvélemények.

"Attól tartottam, hogy ha húzzuk az időt, egyre inkább politikai döntés fog születni: ez a lépés ezt elkerülte" - tette hozzá a médiahatóság vezetője annak kapcsán, miért tárgyaltak csomagban negyven előterjesztést.

Az RTL Klub vezetősége örömmel értesült az ORTT döntéséről - mondta Kolosi Péter programigazgató az MTI-nek, hozzáfűzve: "a csatorna külföldi és magyar tulajdonosai szintén üdvözölték a médiahatóság határozatát".

"A TV2 továbbra is minőségi műsorkörnyezetet kínál nézőinek" - nyilatkozta Kereszty Gábor vezérigazgató, a döntés feletti örömüknek adva hangot.

"Az MTV szerint a nézők, az adófizetők érdekét szolgálja, ha az ORTT döntése nyomán a kormányzat biztosítja a forrásokat az m3 elindulásához" - áll Holub Katalin szóvivő közleményében.

Mint írja, szakembereik számításai szerint csaknem 700 millió forint szükséges az idén ahhoz, hogy a tervezett tartalommal megkezdje a közszolgálati műsorszolgáltatást a parlamenti-közéleti-politikai csatorna.

"A források előteremtése után, az m3 csatorna elindulásával tovább erősödhet a közszolgálati információszolgáltatás, és megnyílik a lehetőség az előtt, hogy az MTV elindítsa további tematikus csatornáit" - közölte a szóvivő.
Kulcsszavak: RTL TV2 MTV

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

6 tipp, hogy ne kelljen idő előtt cserélni a mobiltelefon akkumulátorát

A mobiltelefon akkumulátora egy olyan alkatrész, amin a legtöbbet tudnak aggódni az emberek. Amint kézbe veszik az újonnan vásárolt készüléküket, sokan máris azon kezdenek el agyalni, hogy vajon meddig bírja majd az akksija? 

2021. december 17. 11:12

Volt nincs, buli van

Idén a járvány miatt elmaradt a Telekom VOLT Fesztivál, a szervezők azonban nem hagyják magukra a fesztiválhangulatra vágyó fiatalokat. A soproni gigarendezvény helyett a VOLT és a Telekom olyan Minifesztiválok megvalósítását támogatja, ahol ugyan szűkebb körű a részvétel, ám az exkluzív fellépők mellett a hamisítatlan VOLT-feelinget és az élmények megosztását fejlett digitális megoldások is segítik.

2021. július 22. 12:48

A maximumot várja magától a Team Black Jack

Már csak néhányat kell aludniuk a vitorlássport szerelmeseinek, hogy július 22-én elstartoljon a sportág legendás hazai eseménye, az 53. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj. A versenynek nagy reményekkel vág neki a több évtizedes tapasztalattal rajthoz álló Team Black Jack, mely 2021-ben a Wallis Motor teljes támogatásával törhet a dobogó tetejére. A BMW és a MINI vezető hazai márkakereskedője ebben a csapatban mindent megtalált, amire az üzleti életben értékként tekint: eltökéltséget, kitartást, versenyszellemet és mindenekelőtt győzni akarást. A közös cél: elsőnek lenni.

2021. július 21. 15:59

Töltőkábelek – mi történik, ha megrágta a kutya?

Ma már szerencsére minden eszközhöz, amit tölteni szükséges, tudunk vásárolni extra töltőkábelt, ha esetleg véletlenül elvágnánk vagy megrágná a házi kedvencünk. Találunk a piacon egyedileg az eszközünkre szabott kábelt, de léteznek már univerzális megoldások is.

2021. június 14. 15:56

Megkérdőjezelődött a trójai faló mítosza

A trójai faló legendáját szinte mindenki ismeri: egy gigantikus, fából készült építménybe katonák bújnak, hogy az éj leple alatt kimásszanak a Trója falai mögé bevontatott „ajándékból”, majd társaikat beengedve percek alatt eldöntik a tíz évig húzódó csata menetét. De vajon valóban így történt? Tényleg egy lovat formált az építmény, a valóságban is így dőlt el a csata, vagy mindez csak mítosz? A Viasat History legújabb, A trójai faló rejtélye című dokumentumfilmje 2021. május 23-án vasárnap 21 órától szakértők segítségével igyekszik megfejteni a rejtélyt és felgöngyölíteni Homérosz költeményeinek valódi jelentését.

2021. május 22. 10:31

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Új elnökséget választott az IAB Hungary

2022. január 21. 16:55

Ez a három újdonság határozza meg az online marketinget 2022-ben

2022. január 18. 15:29

Jön Magyarország legnagyobb e-kereskedelmi konferenciája

2022. január 12. 15:07

Már lehet regisztrálni az NMHH mobilkészülék-csere programjára

2022. január 7. 13:58