Meghosszabbították a két országos kereskedelmi csatorna koncesszióját, jöhet az MTV közéleti csatornája

MTI Sajtóadatbank, 2005. július 21. 08:30
A médiahatóság öt évvel meghosszabbította az RTL Klub és a TV2 koncesszióját, valamint nyilvántartásba vette a Magyar Televízió közéleti csatornáját - erősítette meg az MTI értesülését több testületi tag szerdán.
Közlésük szerint négy igen vokssal, a Fidesz által az öttagú testületbe delegált - az eljárást, szemben Kovács György elnökkel, szabálytalannak tartó - Szalai Annamária ellenszavazata mellett határoztak a két kérdésben.

A két országos kereskedelmi csatorna műsorszolgáltatási jogosultsága 2007-ben jár le, ehhez képest kaptak még újabb öt évre sugárzási lehetőséget. A Magyar Televízió Rt. menedzsmentje a nyáron nyújtotta be elsőként indítani kívánt tematikus csatornájának
nyilvántartásba vételi kérelmét.

Az MSZP által a testületbe delegált Ladvánszky György elmondta, az ő javaslatára csomagban - számos, szintén 2007-ben lejáró helyi és körzeti rádiós, televíziós szerződéssel együtt - tárgyalva, változatlan feltételek mellett hosszabbította meg a két országos kereskedelmi tévéadó koncesszióját a médiahatóság.

Ez az MTI információja szerint évente mintegy másfél-másfél milliárd forintos koncessziós díjat, valamint harminc százalék körüli közszolgálati tartalomarány vállalását jelenti egyebek mellett.

Szavai szerint azért volt szükség erre az eljárásra, mert a döntés későbbre csúszása esetén több kis médium frekvenciájára nem is tudtak volna időben pályázatot kiírni.

"Ez puccs volt" - minősítette a történteket az MTI-nek Szalai Annamária, emlékeztetve arra, hogy korábban felhívta már a figyelmet: tisztázatlanok voltak a folyamat egyes eljárásjogi kérdései, jobban meg kellett volna vizsgálni a két médium társadalmi hatását, miközben még nem készült el számos, a testület által a témában megrendelt tanulmány.

"Emögött nem szakmai akarat volt, hanem kifejezetten politikai összefogást és együttműködést sejttet" az eljárás - tette hozzá, jelezve, hogy mindezek miatt kezdeményezte a döntés visszavonását és a hosszabbítások jövő szerdai újratárgyalását.

"Teljesen jogszerűnek és érvényesnek", "kifejezetten szakmainak" nevezte a döntéseket Kovács György, az ORTT elnöke az MTI-nek nyilatkozva, hozzátéve: eljárásjogi kérdésekben vannak ellenvélemények.

"Attól tartottam, hogy ha húzzuk az időt, egyre inkább politikai döntés fog születni: ez a lépés ezt elkerülte" - tette hozzá a médiahatóság vezetője annak kapcsán, miért tárgyaltak csomagban negyven előterjesztést.

Az RTL Klub vezetősége örömmel értesült az ORTT döntéséről - mondta Kolosi Péter programigazgató az MTI-nek, hozzáfűzve: "a csatorna külföldi és magyar tulajdonosai szintén üdvözölték a médiahatóság határozatát".

"A TV2 továbbra is minőségi műsorkörnyezetet kínál nézőinek" - nyilatkozta Kereszty Gábor vezérigazgató, a döntés feletti örömüknek adva hangot.

"Az MTV szerint a nézők, az adófizetők érdekét szolgálja, ha az ORTT döntése nyomán a kormányzat biztosítja a forrásokat az m3 elindulásához" - áll Holub Katalin szóvivő közleményében.

Mint írja, szakembereik számításai szerint csaknem 700 millió forint szükséges az idén ahhoz, hogy a tervezett tartalommal megkezdje a közszolgálati műsorszolgáltatást a parlamenti-közéleti-politikai csatorna.

"A források előteremtése után, az m3 csatorna elindulásával tovább erősödhet a közszolgálati információszolgáltatás, és megnyílik a lehetőség az előtt, hogy az MTV elindítsa további tematikus csatornáit" - közölte a szóvivő.
Kulcsszavak: RTL TV2 MTV

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Digitalizáció a KKV-knál - ahogy a mesterséges intelligencia látja

Manapság mindenki mindenről a ChatGPT-t kérdezi meg, úgyhogy - gondoltam - mi is kipróbáljuk, megnéztük, hogy milyen hírt írna a mesterséges intelligencia arról, hogy hol tart a digitalizáció Magyarországon a kis- és középvállalkozásoknál. Íme:

2023. február 4. 21:32

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2023. szeptember 20. 15:17

Diákokat, női vezetőket és roma fiatalokat is támogatnak a Morgan Stanley munkatársai

2023. szeptember 18. 13:16

Hat érmet hoztak haza a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról

2023. szeptember 4. 15:38

Harminc évre előre tekintenek a 30. MENTA konferencia előadói

2023. augusztus 31. 12:59