Segítség az elektronikus ügyintézéshez megoldásokat fejlesztők számára

forrás Prim Online, 2005. augusztus 1. 19:20
A NetLock Kft. NLCAPI3 v3.2.0 elektronikus aláíró alkalmazás támogató kriptográfiai modulja megszerezte tanúsítását. A programozói könyvtárat a NetLock elsősorban a rendszer és szoftverfejlesztést végző cégeknek kínálja.
A NetLock Kft., Magyarország vezető hitelesítés-szolgáltató vállalata megszerezte a HunGuard Kft. - mint kijelölt tanúsító szervezet - tanúsítványát az NLCAPI3 v3.2.0 kriptográfiai moduljának. A NetLock szerint egyre több alkalmazást kívánnak a piacon elektronikus hitelesítési funkcionalitással kiegészíteni anélkül, hogy magát az alap-alkalmazást lecserélnék. Ezáltal mind a köz- mind a versenyszféra részéről egyre nagyobb igény lesz a fejlesztői könyvtár iránt. Ez a könyvtár ideális választás azon szoftverfejlesztő cégek számára is, akik a növekvő igények miatt saját aláíró termékkel kívánnak a piacra lépni, de nem kívánnak foglalkozni a szorosan vett kriptográfiával kapcsolatos fejlesztői feladatok megvalósításával.

A Közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló törvény (Ket) november 1-i hatályba lépésére való felkészülés jegyében a NetLock a közeljövőben elindítja támogatási programját, amelynek keretében az NLCAPI3 programozói könyvtárat elsősorban a rendszer és szoftverfejlesztést végző cégeknek kínálja. A program várhatóan nem korlátozódik majd a közigazgatási fejlesztések körére, így például a tavaly május óta lehetséges hiteles elektronikus számlázás terjedése is felgyorsulhat.

Az NLCAPI3 v3.2.0


A tanúsított termék minősített és fokozott biztonságú elektronikus aláírás létrehozásához és ellenőrzéséhez, valamint időbélyeg kérelmezéséhez és ellenőrzéséhez alkalmazható. A tanúsítás garancia szintje az ISO 15408 (Common Criteria) EAL 3-as szintjéhez hasonló volt. A tanúsítás megszerzése mellett a NetLock Kft. kiemelkedő eredménynek tartja, hogy – vezető hitelesítés-szolgáltatótól elvárható módon – a kifejlesztett termék tanúsítványának verziókövetés melletti karbantartásáról is gondoskodott. Ennek megfelelően a NetLock karbantartási szerződése alapján folyamatosan vizsgálják, hogy a korábbi tanúsítási eredmények állításai újabb részletes vizsgálatok nélkül fenntarthatók-e.

Az új tanúsítvány a fejlesztői bizonyítékokra, a dokumentált eredményekre, valamint az értékelés során lefolytatott tesztelésekre építve garanciát jelent arra, hogy a NetLock által kifejlesztett NLCAPI3 v3.2.0 programozói könyvtár alkalmas az elektronikus ügyintézés alapjául szolgáló fokozott biztonságú és minősített elektronikus aláírás létrehozására és ellenőrzésére, valamint alkalmazható szabványos és biztonságos alkalmazások fejlesztéséhez. A kriptográfiai modul a tanúsítás megszerzéséhez szükséges tulajdonságokkal már korábban is rendelkezett, így nem jelentett különösebb nehézséget a HunGuard tanúsítványának megszerzése.
Kulcsszavak: e-government NetLock

E-közig ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Az adóhatóság a big data révén ellenőriz

Az adóhatóság a saját maga által gyűjtött, illetve a társintézményektől kapott digitálisan rendelkezésre álló adatokat több körben elemzi, azonosítja a kockázatos adózókat és tényezőket, és dönt arról, hogy kit ellenőriz.

2019. szeptember 17. 12:08

Akár elektronikusan is lehetne gyűjteni a kopogtatócédulát

A választásokat megelőző ajánlószelvények gyűjtését digitálissá lehetne tenni, ha elektronikusan írnák alá a polgárok az ajánlóíveket. A NETLOCK becslése szerint legalább 2–2,5 millió oldalnyi dokumentum kerülhetne át így a digitális térbe. Ezzel nemcsak olcsóbbá és zöldebbé válna a teljes folyamat, de gyorsabb, biztonságosabb, diszkrétebb lenne az adatkezelés is. Ezen felül egyszerűbben kiszűrhetnék a visszaéléseket, és hatékonyabbá válna az adminisztrációs munka és a GDPR előírásoknak való megfelelés is.

2019. szeptember 16. 12:53

Az ipari automatizáció kihívásai

A tapasztalatok szerint az automatizáció útjában álló legnagyobb akadályok a telepítéssel kapcsolatos költség- és időkorlátokban keresendők. Mivel ez a folyamat speciális szaktudást igényel, ezt általában egy csapatnyi, különféle programozási nyelvekben jártas és magas szintű műszaki ismeretekkel rendelkező robotikai szakember végzi.

2019. május 24. 12:47

Az Adókikerülés Elleni Direktíva hatása a cégekre

Számos, a hazai vállalkozásokat is jelentős mértékben érintő módosítást tartalmaz az eddigi gyakorlathoz képest az Európai Bizottság által elfogadott Adókikerülés Elleni Direktíva (ATAD). Várhatóan a legjelentősebb változást a kamatlevonhatósági szabályok módosulása okozza, az új alapokra helyezett szabályozást ez év végéig kell átültetniük a tagországoknak a nemzeti jogba.  

2018. szeptember 20. 11:20

Júliusban indítja pályakezdő programját a Lufthansa Systems Hungária

A légiközlekedési informatika egyik meghatározó szereplőjének pályakezdő programjába jelentkezhetnek június 1-ig az általános szoftverfejlesztői tudással és magabiztos angol nyelvismerettel rendelkező fiatalok. 

2018. április 27. 15:54

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Újdonságok a szegedi informatikatörténeti kiállításon

2020. július 3. 18:53

Új funkcióval bővült a WIWE

2020. június 15. 16:23

Fél évig ingyenes az Adverticum „DataMe DMP adatok" szolgáltatása

2020. április 30. 09:47

Az LG történetének legjobb üzemi eredményét érte el 2020. első negyedében

2020. április 29. 17:15
online sportfogadás