64 bites biztonság

Megjelent a NOD32 antivírus 64 bites verziója

forrás Prim Online, 2005. augusztus 2. 14:07
Az antivírus szoftverek közül mindeddig csak igen kevés támogatja a Windows XP és a Windows Server 2003 64 bites kiadásait, annak ellenére, hogy a 64 bites platform egyre népszerűbbé válik. A nemzetközi Eset Software most bejelentette, hogy elkészült a NOD32 vírusirtó 64 bites verziója, mely a 32 bites verzióhoz hasonlóan komplett valósidejű védelmet tartalmaz a vírusok és a kémprogramok minden fajtája ellen.
A 64 bites rendszerek tekintetében napjainkban még mindig biztonsági rést jelent, hogy több vezető antivírus gyártó sem készítette el termékeinek a technológiát támogató verzióját. Ennek oka, hogy a Windows x64-es rendszerei kiemelkedő teljesítményű, de nagy memóriaigénnyel rendelkező alkalmazások futtatására képesek. Így – eltérően a legtöbb 32 bites alkalmazástól – a kernel szintű hozzáférést igénylő biztonsági programokat a gyártóknak újra kell írniuk, hogy képesek legyenek futni az x64-es rendszereken. A 32 bites környezetben vezetőnek számító antivírus gyártók mindeddig nem tették meg ezt, és vagy egyáltalán nem készítették el termékeik 64 bites verzióját, vagy csak a szerverek szintjén kínálnak védelmet.

„A 64 bites technológia évek óta készen áll, és egyre inkább teret hódít, hiszen igen sok adatbáziskezelési és ügyviteli alkalmazás igényli már ezt a teljesítményt. Az elmúlt időszakban több, a technológia előnyeit kihasználó szerver oldali alkalmazás született meg, azonban a kiegészítő alkalmazások – például a víruskeresők – hiánya ma is sok esetben jelenti akadályát a munkaállomások áttérítésének.”– mondta Fóti Marcell informatikai szakértő, a Microsoft Gold Certified Partner NetAcademia Oktatóközpont ügyvezető igazgatója. „A mi 64 bites rendszerünkön – kényszerből – futtattunk ugyan egy-két 32 bites alkalmazást, de tapasztalatból mondhatom, hogy ezen a területen már édeskevés a bináris kompatibilitás. A technológia kihasználásához olyan alkalmazások kellenek, melyek nem fogják vissza a többi 64 bites alkalmazást. Tehát 64 bitesnek kell lennie a víruskeresőnek, a spamfilternek és a többi olyan szoftvernek, ami nélkül ma lehetetlen a munkaállomások biztonságos üzemeltetése.” – tette hozzá a szakember.

A NOD32 for 64-bit a NOD32 vírusirtó 64 bites kiadása, mely tartalmazza a 32 bites verzióból megismert ThreatSense™ technológiát. A ThreatSense™ előnye, hogy a kiemelkedő heurisztikus analizáló képességeknek köszönhetően a NOD32 még az előzőleg ismeretlen kórokozókat is azonnal felismeri. A felhasználók így nem szorulnak arra, hogy a kémprogramok (spyware) és a kéretlen reklámokat megjelenítő programok (adware) ellen kiegészítő biztonsági alkalmazásokat installáljanak, ráadásul a felhasználóknak és a rendszergazdáknak nem kell a rendszerek lassulásával sem számolniuk, mivel az ily módon integrált védelmet kínáló NOD32 kevesebb, mint 20 MB memóriát használ fel.

„A kártékony kódok írói állandóan keresik a megtámadható biztonsági réseket, és a legtöbb antivírus gyártó még nem rendelkezik a kártékony kódok ellen összetett védelmet kínáló 64 bites megoldással. Ez megakadályozza a piacot, hogy kihasználja a 64 bites technológia előnyeit.” – nyilatkozta Andrew Lee, az Eset Software technológiai igazgatója, aki szerint a NOD32 for 64-bit megjelenése lehetővég teszi, hogy az Eset felhasználói akkor is biztonságban legyenek, ha átállnak a 64 bites architektúrára.

Kulcsszavak: security NOD32

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09