2005. november 2.: az első kellemes nap az ügyintézés történetében

forrás Prim Online, 2005. augusztus 15. 18:38
Kovács úr ettől a naptól kezdve él a 2005. november 1-jén hatályba lépő "ket" törvény által biztosított lehetőségekkel - ez a 2004. évi CXL. törvény a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól, amely a magyarországi elektronikus ügyintézés követelményeit és szabályzatát rögzíti és immáron 6000 szolgáltatás intézését teszi lehetővé elektronikus úton - és saját fokozott biztonságú elektronikus aláírásának birtokában elintézi ügyeit.
2005. november 2-a, reggel 8:00 óra - Ezen az esős őszi reggelen Kovács úr belepillant a naptárjába, és örömmel konstatálja a tényt, hogy november 2-a van, azaz már előző nap (november 1-jén) hatályba lépett a várva várt ket törvény. Ezek után Kovács úr úgy dönt, hogy ettől a naptól kezdve sorban állás helyett otthonról, kényelmesen elektronikusan fogja intézni ügyeit.

9:00 - A finom reggeli elfogyasztása után Kovács úr számba veszi a hetek óta elintézésre váró ügyeit. Ugyanis amióta értesült a ket törvény által biztosított lehetőségekről, nem pazarolt el több szabadnapot ügyintézéssel, hanem kivárta a november 1-jét, amikortól elektronikus formában intézheti azokat. E cél érdekében még a múlt hónapban röpke negyed óra alatt igényelt egy elektronikus aláíráshoz szükséges tanúsítványt, és heti egyszer leült fiával az internet kezelését gyakorolni.

Kiderítette, hogy ha elektronikus formában intézi ügyeit, azzal időt, fáradságot és pénzt takaríthat meg. Otthoni gépéről, kényelmesen, a nap bármely szakában elintézheti azokat. Gyorsabban is lesz eredménye, mert miután nem igényel papírmunkát, a hivatalok is gyorsabban fogják elintézni ügyét, amennyiben elektronikus formában nyújtja be kérelmét. 2005. november 1-jétől az összes, majdnem 6000 különféle ügyintézésre lesz lehetősége elektronikus formában. Többek között meghosszabbíthatja személyi igazolványát, útlevelének érvényességi idejét, bejelentheti, hogy új autót vett és kérvényezheti az átírását. Vagy éppen időpontot kérhet a polgármesteri hivataltól arra, hogy bepanaszolja szomszédait, mert esténként túl sokáig és túl hangosan hallgatják a zenét és mellesleg az allergiát okozó parlagfüvet sem irtják ki a kertjükből. Lakással kapcsolatos ügyeit, úgymint a lakcímváltozás bejelentését, lakcímigazolvány pótlását, cseréjét is lebonyolíthatja majd gépe előtt ülve. Emellett személyi jövedelemadójának, gépjárművének súlyadó bevallását, adójának 1%-ról való rendelkezését is intézheti elektronikus úton, sőt még biztosítást is köthet.

Kovács úr - mint mindig - először most is kételkedett. Vajon elég biztonságos-e ez az aláírás? Mi történik, ha elveszítem? Ha illetéktelenek kezébe jut? Egyáltalán, mennyi ideig tart ezt igényelni?

"Kérdezzük meg a piacvezetőt" - gondolta Kovács úr, és már tárcsázta is a NetLock Kft., Magyarország első fokozott biztonságú és minősített hitelesítésszolgáltató vállalatának helyi tarifáért hívható információs vonalát. A tájékoztatás alapján negyed óra alatt elküldte tanúsítvány igénylését, amely egy hét múlva meg is érkezett. Saját, személyre szóló elektronikus aláírásának létrehozásához egy kulcspárt kapott, melynek saját példányára körültekintően vigyáznia kell, hiszen ez is van olyan fontos, mint a személyi igazolvány vagy a bankkártya. Eltűnés esetén azonnal jelentenie is kell, így rögtön letiltható. Tehát biztonságosnak biztonságos... de mi ennek az ára?
Kovács úr, mint magánszemély, kizárólag a maga nevében szeretne eljárni, nem intéz céges ügyeket. Saját papíralapú aláírásával egyenértékű a fokozott biztonságú aláírási képessége (tanúsítványa), melynek ára 4800 Ft+áfa/év, és évente megújítandó. Ennek birtokában nem kell többé egész szabadnapokat ügyintézésre kivennie, nincs több sorban állás a hivatalokban, sem a postán, és nem kell háromszor újra kitöltenie egyetlen nyomtatványt egy-egy elrontott sor miatt. Nincs utazási költség, nincs fáradság.

"És kávé van? Ma még nem ittam" - jutott eszébe Kovács úrnak. Készített egy kávét - sok tejjel, habbal és 2 cukorral, ahogy szereti -, kényelmesen elhelyezkedett a foteljában és kinézett az ablakon. Kint szemerkélt az eső, fújt a szél, a szürke viharfelhők mögül nem látszott ki a nap. Beburkolózott jó meleg pulóverébe, és arra gondolt, hogy most kéne indulnia a hivatalba a napokban lejárt személyi igazolványát meghosszabbíttatni - hiszen csak délig van ügyfélfogadás. Az eső rákezdett. Kovács úr arra gondolt, hogy most semmi pénzért nem menne ki az utcára, legalább még fél óráig, amíg a nap elő nem bújik. De az ügyintézés nem várhat!

9:15 - Kovács úr leül a karácsonyra a Sulinet program keretében vásárolt számítógépe elé, és ügyei közül elsőként a szóban forgó számítógép után járó kedvezményt igényli vissza. Ezt követően meghosszabbíttatja személyi igazolványát, és elvesztett lakcímkártyájának pótlását is elintézi.

9:45 - Kovács úr a jól végzett munka után elégedetten hátradől. Már csak egy dolog van hátra: ki kell kapcsolnia a számítógépét, és fel kell jegyeznie naptárába, hogy 2 héten belül postai úton érkezik az érvényes személyi igazolványa és az új lakcímkártyája.

És jöhet a napi sajtó, ma végre Kovács úr elolvashatja kedvenc napilapját az első betűtől az utolsóig.

E-közig ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Véget ért a XII. Nemzetközi Média- és Internetkonferencia

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ) szeptember 26-án és 27-én 12. alkalommal rendezte meg „A média és az internet hatása a gyermekekre és fiatalokra” című konferenciáját, a Magyar Tudományos Akadémián. A két nap alatt 32 szakember tartott előadást aktuális témákról, egyebek mellett az álhírekről, a social media platformokról, az illegális tartalmakról, a deepfake-jelenségről és persze a média jövőjéről. Kerekasztal-beszélgetést is szerveztünk, ahová etikus hackereket hívtunk meg. 

2022. szeptember 28. 15:21

Rövid képzési programokat is kínál hallgatóinak a Széchenyi István Egyetem

Egyedülálló lehetőségként már rövid, akár egyhetes külföldi utazással járó kurzusokat is kínál hallgatói számára a győri Széchenyi István Egyetem, amelyeken a pályázók rugalmasan és könnyen bővíthetik szakmai tapasztalataikat, nemzetközi kapcsolataikat, idegennyelv-tudásukat. Érdemes jelentkezni – ajánlják az újdonságot azok a széchenyisek, akik már részt vettek valamelyik programon. 

2022. augusztus 28. 14:36

Alapítsd meg a cégedet akár otthonról

A cégek jogi ügyeit ma már online is intézhetjük, hiszen akár otthonról, akár az irodából lehetőségünk van megbízható jogi szolgáltatást igénybe venni a gyorsaság és rugalmasság érdekében, teljesen kötetlenül.

2022. március 22. 16:19

Minden újonnan nyíló ALDI parkolójában lesz e-töltő

Az ALDI és az E.ON Hungária Csoport 2018 óta működik együtt a magyarországi e-autózás infrastruktúrájának fejlesztésén, 2020 novemberében adták át a 100. telepített e-töltőt. Jelenleg összesen 89 áruház parkolójában 136 töltőponttal várják az e-autósokat országszerte. Az újonnan nyíló áruházaknál a megállapodás szerint – az igényektől függően – egy vagy két töltő telepítésére kerül sor, amelyek egy töltő esetében 2*22 kW-os, két töltő esetében pedig egyenként 2*11 kW-os névleges teljesítménnyel rendelkeznek. 

2022. február 22. 17:03

Az ipar átalakulásáról szól az új ABB-tanulmány

Az ABB közzétette a nemzetközi üzleti és technológiai vezetők körében, az ipari átalakulásról készített, a digitalizáció és a fenntarthatóság kapcsolódási pontjait vizsgáló új, globális tanulmány* eredményeit. 

2022. február 21. 11:19

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Jól szerepeltek a magyar diákok a juniorok informatikai diákolimpiáján

2022. szeptember 26. 18:20

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2022. szeptember 21. 13:46

Hatalmas siker a tudományos Európa Bajnokságon

2022. szeptember 19. 18:00

’Az Év Honlapja’ pályázat 21. alkalommal keresi a legjobb honlapokat, applikációkat és digitális megoldásokat

2022. szeptember 7. 11:38