Az IBM kódokat bocsát a Mozilla rendelkezésére a Firefox könnyebb kezelhetőségéhez

Milkovits Gábor, 2005. augusztus 17. 20:42
Az IBM ingyenesen a Mozilla alapítvány rendelkezésére bocsát olyan szoftverkódokat, amelynek segítségével a testi fogyatékosok számára is egyszerűbben kezelhetővé tehetik a Firefox böngészőt.
Ari Fishkind, az IBM szóvivője elmondta, hogy a Mozillának átadott mintegy 50 ezer sornyi kód lehetővé teszi például a weboldalak tartalmának hangos megjelenítését, nagyítását vagy kicsinyítését (elsősorban vakoknak vagy gyengén látóknak), illetve az egér helyett a billentyűzetről történő navigációt. A cég a Firefox következő, 1.5-ös verziójához biztosítja a kódokat, vagyis az újfajta alkalmazások azon keresztül lesznek elérhetők. Az IBM szerint az általuk kifejlesztett "Dynamic HTML" technológiára alapozva a webfejlesztők olyan tartalmakat, például munkalapokat hozhatnak létre, amelyek használatához a billentyűzet minimális használatára van csak szükség. A Mozilla rendelkezésére bocsátott kódok segítségével a következő generációs Firefoxon a különféle testi fogyatékossággal élők számára egyszerűen hozzáférhetők lesznek az ilyen jellegű weboldalak anélkül, hogy a navigáláshoz további szoftver letöltésére és telepítésére lenne szükség.

Mitchell Baker, a Mozilla elnöke üdvözölte az IBM lépését, és egyben kifejezte az alapítvány elkötelezettségét amellett, hogy mindenki számára elérhetővé tegyék az internetet és a rajta található tartalmakat.
Kulcsszavak: IBM Mozilla Firefox

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05