Elsőként az RSS csatornák közt: éktelen prim.hu

forrás Prim Online, 2005. szeptember 2. 12:00
Technikailag nem jelent innovációt, ám a gyakorlati használhatóság szempontjából annál inkább, hogy megjelent az első ékezetmentes RSS-szolgáltatás: a hirek.com és a letoltes.com XML-összefoglalója - ha valaki ezt választja - letölthető ékezetmentesen is a Prím Online-ról.
Bár a PC-s "feed-readerek" általában megbirkóznak a magyar RSS-csatornák kódolásával, ugyanez a karakterkészlet szinte kivétel nélkül hibásan jelenik meg kézi számítógépeken, okostelefonokon. Ha mobileszközökön akarjuk elolvasni az Origo, az Index, a HVG, a Népszabadság vagy akár a Prím Online hírösszefoglalóit egy Hand/RSS-olvasóval, akkor olyan rejtvényfejtő képességekkel kell rendelkeznünk, hogy ránézésre tudjuk: a "ptkezs", a "hrmsols", a "szzlk", az "idjrsvltozs", a "fa-arnyosts", a "tdszr" (érdemes egy picit gondolkozni, mielőtt elolvassuk a "megfejtést") építkezést, hírmásolást, százalékot, időjárásváltozást, áfa-arányosítást, illetve ötödszört jelent.

A Prím Online-t üzemeltető Adverticum Rt. fejlesztői már a Prímposta kapcsán is alkalmazták a Kolombusz tojásának tekinthető, mégis mindmáig egyedülálló megoldást: ha valaki levelezőlistára ír, és el akarja kerülni az ilyenkor előforduló ékezetgubancokat, egyetlen paranccsal ékezetmentesítheti a levelét. Ezúttal a hírletöltők kaptak választékot: a hagyományos ékezetes RSS mellett a hirek.com informatikai híreinek és a Letoltes.com szoftverújdonságainak xml-összefoglalója letölthető "mobil", azaz ékezetmentes verzióban is a prim.hu főoldalán található linkekről, egész pontosan a http://hirek.com/rss-mobil és a http://letoltes.prim.hu/rssfeed_mobile.prm/letoltes.rss címekről. Tény, hogy a magyar karakterkészlet bepréselése a 26-os angol ábécébe nem egy hozzáadott, inkább egy elvett értéket jelent, de a fenti példaszavak mégiscsak könnyebben érthetőbbek ebben a formában: epitkezes, hirmasolas, szazalek, idojarasvaltozas, afa-aranyositas, otodszor...
Kulcsszavak: Prím Online Adverticum

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50